Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Έρχεται ράλι στην Wall Street εάν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί – Οι φόροι δεν θα αυξηθούν

Bank of America Merrill Lynch: Έρχεται ράλι στην Wall Street εάν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί – Οι φόροι δεν θα αυξηθούν
Εν μέσω ύφεσης οι Δημοκρατικοί δεν θα αυξήσουν τους φόρους ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch
Εάν οι δημοκρατικοί του Biden κερδίσουν καθολικά στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι την Wall Street η οποία θα θεωρήσει ότι μια συμπαγής κυβέρνηση είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του Covid-19, μετριάζοντας παράλληλα και τις εντάσεις με την Κίνα και την Ευρώπη υποστηρίζει η Bank of America Merrill Lynch.
«Στα θετικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα απελευθέρωσης κεφαλαίων εν μέσω μικρότερης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι δασμοί», επισήμανε η Bank of America Merrill Lynch.
Ένα τέτοιο ράλι της αγοράς μετά από σαρωτική νίκη των δημοκρατικών θα ήταν εκπληκτική εξέλιξη, δεδομένου ότι η Wall Street συνήθως έχει την καλύτερη απόδοση όταν το Κογκρέσο ελέγχεται από το αντίπαλο κόμμα.
Η Goldman Sachs διαπίστωσε το 2019 ότι από το 1928… η μέση απόδοση σε 12μηνη βάση του δείκτη S&P 500 όταν τα βασικά θεσμικά όργανα λειτουργίας της αμερικανικής δημοκρατίας είναι χωρισμένα μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων είναι 11% έναντι 8% υπό μια κυβέρνηση που ελέγχει Γερουσία και Κογκρέσο.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για συνηθισμένες εκλογές, αλλά εάν οι δημοκρατικοί ελέγξουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο θα μπορούσαν να αποτελέσει αυτή η πολιτική εξέλιξη ασυνήθιστα θετική εξέλιξη για την αγορά το 2020, εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει όλα τα θεσμικά όργανα μπορεί να χειριστεί καλύτερα την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε η Bank of America Merrill Lynch.
Η μεγάλη έκπληξη εάν σαρώσουν οι δημοκρατικοί θα ήταν ένα ράλι μεταξύ άλλων και γιατί θα μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και την Ευρώπη τόνισε η Bank of America Merrill Lynch.
Ακόμη και η αύξηση του ελάχιστου μισθού και η αύξηση των φόρων των πλουσίων θα μπορούσαν να ωφελήσουν στρεβλωμένα τις μετοχές, καθώς θα αυξηθεί η κατανάλωση στις ΗΠΑ.
Εκείνοι που μελετούν τη σχέση μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ και της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχουν αποδείξει στατιστικά ότι οι μετοχές τείνουν να έχουν υψηλότερη απόδοση όταν το Κογκρέσο το έχει κερδίσει άλλος από αυτό που ελέγχει την Γερουσία και δεν μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις ή τις πρωτοβουλίες ενός από τα δύο βασικά κόμματα.
Σε έκθεση με τίτλο «United we fall, split we raise», η Goldman Sachs ανέφερε στα τέλη του 2019 ότι από το 1928, η μέση απόδοση σε 12μηνη βάση για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 υπό σκηνικό διαίρεσης στις ΗΠΑ είναι 11% έναντι 8% υπό μια κυβέρνηση που έχει ελέγξει όλα τα νομοθετικά σώματα.
Ωστόσο, η Bank of America υποστήριξε ότι οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στο μετριασμό του αντίκτυπου του Covid-19 και πιθανότατα θα στηρίξουν όποιον πιστεύουν ότι θα εφαρμόσει τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση της νόσου και τη διαφύλαξη της οικονομίας.
Από αυτή την άποψη, τα σχέδια του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden φαίνεται να αξιολογούνται περισσότερο σε σύγκριση με αυτά που προτείνει ο Πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος συχνά ζητάει την κρίση των τοπικών αρχών.
Υπήρξαν περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 που επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ.
Ο περιορισμός του κορωνοϊού είναι κρίσιμος και οι διαφορές στην προσέγγιση κάθε υποψηφίου αξίζουν εξέταση.
Οι μετοχές έχουν ανακάμψει από τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές κοιτάζουν μετά την ύφεση του 2020 και εκτιμούν τις εταιρείες για τα κέρδη πέραν του 2020.
Αλλά μια σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα COVID-19 θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτήν την αισιοδοξία.
Το αίτημα του Biden για μεγαλύτερο ομοσπονδιακό συντονισμό σχετικά με τις δοκιμές και τον εντοπισμό του Covid-19, αντιπροσωπεύει μια ισορροπία μεταξύ οικονομικής ζημίας και ελέγχου του κορωνοιού.
Ο Biden μέχρι στιγμής έχει προτείνει έναν πίνακα δοκιμών πανδημίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση των δοκιμών, ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και υποστήριξη για μεγαλύτερη ανίχνευση του κορωνοιού.
Με βάση τις εμπειρίες στο εξωτερικό, χώρες που έχουν ισχυρότερα προγράμματα tests, εντοπισμού και απομόνωσης τείνουν να αντιμετωπίζουν πιο επιτυχημένα τον κορωνοιό,  περιορίζοντας την οικονομική ζημία.
Ως εκ τούτου, η ατζέντα Biden για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα αποδειχθεί πιο επωφελής για την οικονομία ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch.
Και παρόλο που ορισμένοι θεωρούν ότι τα σχέδια της Biden να αυξήσει τους φόρους θα παρεμποδιστούν, η Bank of America σημείωσε ότι η ύφεση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της λογικής προσέγγισης ότι οι δημοκρατικοί δεν θα αυξήσουν τους φόρους εν μέσω κρίσης.
Η αρχική πρόταση για την φορολόγηση των εταιρικών κερδών του Biden είναι να αυξήσει τον συντελεστή στο 28% από 21%, αντιστρέφοντας εν μέρει τον νόμο φορολογικών μειώσεων και θέσεων εργασίας του 2017 της διοίκησης Trump.
Ωστόσο, η αύξηση των φόρων σε μια ήδη οικονομία των ΗΠΑ που βρίσκεται σε ύφεση μπορεί να είναι υπερβολικά επικίνδυνη για να υιοθετηθεί, για τους δημοκρατικούς ο Covid-19 έχει προτεραιότητα όχι η φορολογία.
Ο Biden ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη για τη μεσαία τάξη για να αντισταθμιστεί την απώλεια εσόδων από τους φόρους που ήθελε να επιβάλλει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης