Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Οι μελέτες Οξφόρδης και CanSino έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Μόσιαλος: Οι μελέτες Οξφόρδης και CanSino έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε Οξφόρδη και Κίνα σχολίασε με ανάρτησή του στα social media o καθηγητής δημόσιας υγείας Ηλίας Μόσιαλος
Ο καθηγητής δημόσιας υγείας στη σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας στα social media τα αποτελέσματά των δοκιμών των εμβολίων Οξφόρδης και CanSino, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι δυο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού».
Και καταλήγει: «Σε λιγότερο από 200 μέρες μετά την ανακοίνωση της γενετικής αλληλουχίας του ιού αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ 2 εμβολίων.
Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτησή του:
Σήμερα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης Ι/ΙΙ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της κλινικής φάσης ΙΙ του εμβολίου της CanSino.
Στη μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας 18-55, έλαβαν μια δόση του εμβολίου και οι ερευνητές αλλά όχι οι εμβολιασθέντες, γνώριζαν ποιος έλαβε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 πριν την ανάλυση που έγινε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (single blind μελέτη)·
10 από τους 543 που έλαβαν το εμβόλιο για τον ιό, έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 28 ημέρες.
Στην περίπτωση του κινεζικού εμβολίου, δοκιμάστηκαν δυο δοσολογίες, και οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι ήταν οι 508 ηλικίας άνω των 18 εμβολιασθέντες (double blind μελέτη).
Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων επίσης έγιναν 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, στον οποίο είχαν συμπεριληφθεί και 65 ενήλικες ηλικίας άνω των 55.
Και τα δυο εμβόλια αποδείχθηκαν σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις ασφαλή προς χρήση σε ανθρώπους και δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις.
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως οι αναλύσεις σε 35 από τους εμβολιασθέντες έδειξαν πως παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού κατά τουλάχιστον 91% την ημέρα 28 (ανάλογα τον τύπο της ανάλυσης), ενώ από αυτούς που έλαβαν και δεύτερη δόση, όλοι είχαν αντισώματα την ημέρα 56.
Στην περίπτωση του εμβολίου της CanSino, ανιχνεύτηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 28, κατά τουλάχιστον 92% ανεξαρτήτως δοσολογίας, και οι ερευνητές προτείνουν δεύτερη δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους.
Οι δυο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού.
Λιγότερο από 200 μέρες μετά την ανακοίνωση της γενετικής αλληλουχίας του ιού αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ 2 εμβολίων.
Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων.

Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης