Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η κρίση του κορωνοϊού θα αυξήσει το χάσμα μετρήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών

Moody's: Η κρίση του κορωνοϊού θα αυξήσει το χάσμα μετρήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σχόλιο της Moody's για τις ευρωπαϊκές τράπεζες 
Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα αυξήσει το χάσμα μεταξύ μετρήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ανταποκριθεί στην κρίση με μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και προσπάθησαν να αποτρέψουν το οικονομικό πρόβλημα να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση, προσαρμόζοντας προσωρινά τις κανονιστικές απαιτήσεις για τη διατήρηση του κεφαλαίου των τραπεζών.
Ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες θα έχουν αντίθετες συνέπειες, θέτοντας σε αντίθεση τα κανονιστικά και λογιστικά μέτρα της φερεγγυότητας των τραπεζών.
Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα από τα βασικά μέτρα της κανονιστικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο δείκτης Common Equity Tier 1, θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη και όταν τα λογιστικά μέτρα επιδεινωθούν», σημειώνει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Σε πρόσφατη έκθεσή της (16/7), η Moody’s ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού θα απειλήσει την ποιότητα του ενεργητικού, την κερδοφορία και το κεφάλαιο πολλών τραπεζών έως το 2022, καθώς οι περισσότερες οικονομίες αγωνίζονται να ανακτήσουν τη χαμένη παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια.
Χρησιμοποιώντας οικονομετρικά και χρηματοοικονομικά μοντέλα, η έκθεση της Moody's εξετάζει πώς η κάμψη μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια σε οκτώ χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό.
Μέχρι το τέλος του 2022, πολλές από τις 268 τράπεζες που καλύπτονται από το μοντέλο δεν θα έχουν φτάσει το επίπεδο κεφαλαίου που είχαν όταν μπήκαν στην κρίση.
Η μέση επιδείνωση του δείκτη των κοινών ιδίων κεφαλαίων (TCE) θα είναι πιο σοβαρή στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
"Οι περισσότερες οικονομίες δεν θα ανακτήσουν τη χαμένη παραγωγή μέχρι το τέλος του 2022 και τα επίπεδα κεφαλαίου θα μειωθούν σε πολλές τράπεζες", δήλωσε ο Jorge Rodriguez-Valez, αναλυτής της Moody's.
"Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Μεξικό και τη Βραζιλία ενδέχεται να υποστούν μέτρια διάβρωση του κεφαλαίου έως το τέλος του 2022.
Για περίπου τις μισές από αυτές τις τράπεζες, η πτώση θα είναι πάνω από 100 μονάδες βάσης.
Αντίθετα, οι δείκτες κεφαλαίου στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ θα είναι πιο ανθεκτικές.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) θα είναι σημαντικά υψηλότερα το 2022 από ό,τι το 2019 και στις οκτώ χώρες.
Η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει τις 200 μονάδες βάσης ή ακόμη και τις 300 σε τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το ήμισυ του ποσού αυτού στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τα μοντέλα προβλέπουν επίσης ότι τα NPL θα μειωθούν σημαντικά το 2022 στις ΗΠΑ και από το 2021 στη Βραζιλία και το Μεξικό.
Στο τέλος του 2022 η κερδοφορία θα είναι επίσης χαμηλότερη από ό, τι πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
Οι γερμανικές τράπεζες ξεκινούν με χαμηλή κερδοφορία, η οποία θα μειωθεί περαιτέρω φέτος.
Κατά μέσο όρο, πολλές ισπανικές και ιταλικές τράπεζες θα πλησιάσουν επίσης το breakakeven.
Οι τράπεζες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησαν την κρίση με ισχυρότερα κέρδη από ό, τι οι άλλες τράπεζες.
Τα κέρδη τους θα μειωθούν πιο πολύ, αλλά θα ανακάμψουν πιο γρήγορα, καταλήγει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης