Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxford University: Σημαντική ανακάλυψη για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Πολλά υποσχόμενα τα πρώτα αποτελέσματα, με διπλή προστασία

Oxford University: Σημαντική ανακάλυψη για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Πολλά υποσχόμενα τα πρώτα αποτελέσματα, με διπλή προστασία
Τα αποτελέσματα για το εμβόλιο των Oxford-AstraZeneca δημοσιεύθηκαν σήμερα, 20 Ιουλίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet
Ως μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, χαρακτήρισαν οι ερευνητές του Oxford University τα τελευταία αποτελέσματα από τις πρόσφατες δοκιμές.
Το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε "πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού".
Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό.
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων.
Περιέχει ωστόσο, και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εθελοντές σε δοκιμές της πρώτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο διέγειρε τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα και Τ-cells.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-cells που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σήμερα, 20 Ιουλίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα», δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του.
Επί της ουσίας, το εμβόλιο τονώνει και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν μια πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και πυροδότησε την ισχυρότερη οικονομική ύφεση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.
Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.
Image

Pfizer/BionTech: Θετικά τα αποτελέσματα και της φάσης ΙΙ για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τιςφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές Ιουλίου οι δύο φαρμακευτικές είχαν αναφέρει ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech, δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης