Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Merkel αποχωρεί 10/2021 και η δημοτικότητα της αυξάνεται – Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι της;

Politico: Η Merkel αποχωρεί 10/2021 και η δημοτικότητα της αυξάνεται – Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι της;
Όσο πλησιάζει το πολιτικό τέλος της Merkel (η θητεία της λήγει τον Οκτώβριο του 2021), τόσο πιο δημοφιλής γίνεται.....
Όλοι αγαπούν την Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο η θητείας της οποίας λήγει τον Οκτώβριο του 2021, η δημοτικότητα της αυξάνεται όσο πλησιάζει στο τέλος της καριέρας της αναφέρει το Politico.
Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοί της; Όχι και τόσο πολλοί…
Η ώρα της Merkel ως Γερμανίδα καγκελάριος θα τελειώσει - με τη δική της απόφαση - σε σχεδόν ένα χρόνο.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να την εγκαταλείψουν.
Πράγματι, όσο πλησιάζει το πολιτικό τέλος της Merkel (η θητεία της λήγει τον Οκτώβριο του 2021), τόσο πιο δημοφιλής γίνεται.
Στις δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση εάν ασκεί ορθά την εξουσία  πάνω από 70% τους τελευταίους μήνες, την υποστηρίζει, κυρίως χάρη στους χειρισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού, από το 50% πριν από ένα χρόνο.
Όταν ένας δημοσιογράφος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ρώτησε την Merkel κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιούνιο του 2020 εάν θα ήταν πρόθυμη να επανεξετάσει την απόφασή της να βγει από την πολιτική σκηνή, η ερώτηση ακούγεται περισσότερο σαν έκκληση παρά δημοσιογραφική ερώτηση.
"Μερικές φορές δεν νομίζετε ότι πρέπει να παραμείνετε σε θέση ευθύνης;" ρώτησε ο δημοσιογράφος και η απάντηση ήταν όχι.
Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα ηγηθεί της Γερμανίας σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα σε πολλά μέτωπα αυξάνεται;
Η αρχική επιλογή της Merkel για έναν διάδοχο, την υπουργό Άμυνας Annegret Kramp Karrenbauer (Άννγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ), κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης τον Φεβρουάριο 2020 αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τους συναδέλφους της Χριστιανοδημοκράτες  του CDU.
Η απόφαση της Kramp-Karrenbauer πυροδότησε έναν νέο γύρο διεκδίκησης για την ηγεσία του CDU, το οποίο ανέλαβε ως πρόεδρος από τη Merkel στα τέλη του 2017.
Αν και η διεκδίκηση επικεντρώνεται στην ηγεσία του κόμματος, ο νικητής αναμένεται επίσης να είναι και υποψήφιος του κόμματος για την Καγκελαρία το 2021.
Ο κορωνοιός ωστόσο όχι μόνο ανάγκασε το κόμμα να καθυστερήσει μια απόφαση μέχρι το τέλος του 2020, αύξησε την εσωτερική έντασης, προκαλώντας αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα ορισμένων από τους υποψηφίους, ιδίως τον πρωτοπόρο.
Ο Armin Laschet, περιφερειακός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, φάνηκε να έχει το προβάδισμα στον διαγωνισμό μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Kramp-Karrenbauer.
Ο Laschet προέρχεται από την πολυπληθέστερη πολιτεία της Γερμανίας.
Μιλάει άπταιστα Γαλλικά και θεωρείται αφοσιωμένος Ευρωπαίος. Ακόμα κι αν ήταν ακόμη άγνωστος για τους περισσότερους Γερμανούς, πολλοί που γνώριζαν την άποψη του για την Ευρώπη.
Αυτό άλλαξε γρήγορα μετά το σοκ του κορωνοιού.
Η στάση του Laschet στην πανδημία στο κρατίδιο που διοικεί  έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κρίση του και την αποτελεσματικότητα του.
Αν και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν από τις πιο επεισοδιακές περιοχές στη Γερμανία, ήταν απρόθυμη να επιβάλει περιορισμούς μεγάλης έκτασης στον πληθυσμό για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Και ενώ ακολούθησε τελικά την τακτική των άλλων κρατιδίων της Γερμανίας κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα, ήταν επίσης από τους πρώτους που ζήτησαν την άρση των μέτρων.
Όταν κορυφώθηκε η έξαρση του κορωνοιού, τον Ιούνιο ο Laschet φάνηκε και πάλι ότι δεν ήταν υπέρμαχος του lockdowns.
Οι επικριτές του Laschet υποστηρίζουν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν τόσο κακή που ουσιαστικά του στερεί την διεκδίκηση της θέσης της Merkel.
«Αποτυχία στην κρίση», δήλωσε ο Michael Spreng (Μάικλ Σπρένγκ), ένας εξέχων συντηρητικός πολιτικός και δημοσιογράφος. «Σε μια κρίση, οι πολιτικοί δείχνουν αν έχουν αυτό που χρειάζεται ή όχι η προσέγγιση του Laschet ήταν πολύ αργή και γεμάτη αντιφάσεις».
Αλλά οι συνάδελφοι υποψήφιοι του Laschet - ο Norbert Röttgen, ένας άλλος μετριοπαθής πολιτικός είναι επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και ο Friedrich Merz, ένας συντηρητικός δικηγόρος.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο οποίος έδωσε μάχη εναντίον των Kramp Karrenbauer και Merz το 2017 και έχασε δεν είναι στην κούρσα.
Μερικοί ισχυροί συντηρητικοί - συμπεριλαμβανομένου του Wolfgang Schäuble, του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου

και πρώην υπουργού Οικονομικών θεωρείτο ότι είναι ο επίσημος διάδοχος αλλά έως τώρα έχει μείνει στο παρασκήνιο.
Οι αδυναμίες του CDU άνοιξαν την πόρτα για τον Markus Söder, τον 53χρονο πρωθυπουργό της Βαυαρίας και ηγέτη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU.
Γνωστό ως «η Ένωση», τα δύο κόμματα σχηματίζουν μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και έχουν παραδοσιακά στηρίξει τον εκάστοτε καγκελάριο.
Σε αντίθεση με τον Laschet, η δημοτικότητα του Söder αυξήθηκε εν μέσω της κρίσης.
Θεωρείται αλαζόνας πολιτικός που είναι γνωστός για τα εξωφρενικά show του, ο Söder, ο οποίος ανέλαβε την CSU πέρυσι, ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο της κεντροδεξιάς στην Γερμανία.
Ενώ η Βαυαρία είχε περισσότερες μολύνσεις COVID-19 από οποιαδήποτε άλλη γερμανική περιοχή (γεγονός που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αποδίδουν στην εγγύτητα του κράτους με τη Βόρεια Ιταλία), ο Söder ακολούθησε αποφασιστική στρατηγική για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Στη Βαυαρία, όπου η κυριαρχία του CSU συχνά συγκρίνεται με την δημοτικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο Söder έχει βαθμολογία αποδοχής στις δημοσκοπήσεις σχεδόν 90%.
Μετά την Merkel είναι ο Söder ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός.
 Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών τον βλέπουν ως κατάλληλο καγκελάριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, από μόλις 30% τον Μάρτιο.
Ο Merz τερμάτισε δεύτερος με 31%, ακολουθούμενος από τους Laschet και Röttgen.
Πρόσφατα, φιλοξένησε την Merkel σε ένα γραφικό κάστρο της Βαυαρίας.
Το Der Spiegel, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα, έβαλε επίσης πρόσφατα εξώφυλλο τον Söder δηλώνοντας ότι έχει «εξαιρετικές πιθανότητες» να διαδεχθεί την Merkel.
Το ερώτημα είναι αν ο Söder είναι απλά ένα λαμπερό νέο παιχνίδι των συντηρητικών, ο οποίος υπό πίεση θα χάσει σύντομα τη λάμψη του, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι όπως ο Merz, Kramp-Karrenbauer και Laschet.
Παρόλο που το CDU έχει επιτρέψει δύο φορές έναν πολιτικό της CSU να υπηρετήσει την συμμαχία, όταν το κόμμα αμφισβήτησε τις προοπτικές του ηγέτη του (την πρώτη φορά αντί του Helmut Kohl το 1979 και τη δεύτερη αντί της Merkel το 2002), η Ένωση έχασε.
Αυτό μπορεί να φαίνεται ένα απίθανο αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή - η κεντροδεξιά συμμαχία οδηγεί επί του παρόντος τις πολιτικές εξελίξεις με υποστήριξη περίπου 40% - αλλά στο ευμετάβλητο περιβάλλον του σήμερα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.
Ενώ οι Γερμανοί μπορεί να επιδοκιμάζουν τον Söder για τη σταθερή διαχείριση του κορωνοϊού, οι περισσότεροι δεν τον ξέρουν όπως τον Laschet.
Εκτός από τη δημοτικότητα, οι Βαυαρικοί θα αποτελούσαν κίνδυνο, ειδικά σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία και η Ευρώπη σπάνια ήταν πιο τρομακτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης