Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mega deal - H αμερικανική Chevron εξαγοράζει την Noble, αποκτά τα δικαιώματα για το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο

tags :
Mega deal - H αμερικανική Chevron εξαγοράζει την Noble, αποκτά τα δικαιώματα για το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο
Ξεκίνησαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των αμερικανικών πετρελαϊκών
Την εξαγορά της Noble στην τιμή των 10,38 δολάρια ανά μετοχή ή 5 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η Chevron.
Με αυτόν τον τρόπο η Chevron θα αποκτήσει δικαιώματα ερευνών στο Κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.
Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής Chevron στις 17 Ιουλίου 2020 και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Noble Energy θα λάβουν 0.1191 μετοχές της Chevron για κάθε μία μετοχή που κατέχουν στην Noble.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόκτηση της Noble Energy παρέχει στη Chevron αποδεδειγμένα αποθέματα χαμηλού κόστους και πόρους που θα ενισχύσουν ένα ήδη προνομιακό χαρτοφυλάκιο.
Με αυτόν τον τρόπο η θέση της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται.
«Ο ισχυρός ισολογισμός και η οικονομική μας πειθαρχία μας δίνουν την ευελιξία να είμαστε αγοραστές ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth.
«Η εξαγορά της Noble είναι μια οικονομικά αποδοτική ευκαιρία για την Chevron να αποκτήσει επιπλέον αποδεδειγμένα αποθέματα και πόρους.
Το χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας της Noble Energy θα ενισχύσει τη γεωγραφική ποικιλομορφία, θα αυξήσει την ευελιξία κεφαλαίου και θα βελτιώσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε ισχυρές ταμειακές ροές.
Αυτά τα στοιχεία συνθέτους τις λειτουργικές δυνάμεις της Chevron και η συναλλαγή υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για δημιουργία κεφαλαίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
"Αυτός ο συνδυασμός αναμένεται να ξεκλειδώσει αξία για τους μετόχους, δημιουργώντας αναμενόμενες ετήσιες συνέργιες κόστους περίπου 300 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να ενισχύσει τις ταμειακές ροές", πρόσθεσε ο Wirth.
«Η συνεργασία με τη Chevron είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενταχθεί η Noble σε έναν παγκόσμιο, διαφοροποιημένο ηγέτη ενέργειας με ισχυρό ισολογισμό και σημαντικές μετοχικές αποδόσεις», δήλωσε ο David Stover, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Energy.
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της απόδοσης κεφαλαίων στην ξηρά, της προώθησης των εξωχώριων συμβατικών εξελίξεων φυσικού αερίου και της μείωσης της διάρθρωσης του κόστους μας», πρόσεθσε ο ίδιος.

Πάντως, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κυπριακή ΑΟΖ αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία Noble Energy κοιτάζει να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του έργο, αναφέρει η ιστοσελίδα Platts, σύμφωνα με δημοσίευμα της 30/6/2020.
Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη του κοιτάσματος 4,1 TcF που ανακαλύφθηκε το 2011 φάνηκε να επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με την υπογραφή νέας συμφωνίας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και τις εταιρείες συνεκμετάλλευσης.
Η τελική επενδυτική απόφαση της Noble και των συνεργατών της Shell και της Delek αναμενόταν να ληφθεί το 2022, με το πρώτο αέριο να ρέει το 2025.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού, η ύφεση της βιομηχανίας και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδήγησε τις εταιρείες στην αναβάλλουν ή περιορισμό των δαπανών τους για νέα έργα και η Αφροδίτη μπορεί να δει νέες καθυστερήσεις, απογοητεύοντας περαιτέρω τη φιλοδοξία της Κύπρου να γίνει σημαντικός παράγοντας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Σε απάντηση στην τρέχουσα πανδημία COVID-19 και σε χαμηλού κόστους περιβάλλον εμπορευμάτων, προσαρμόζουμε επίσης το πρόγραμμα δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο", δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Noble στην S&P Global Platts.
Η Noble μείωσε το κεφαλαιακό της πρόγραμμα του 2020 κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμού, μια μείωση 900 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει υποστεί μια μείωση 225 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σεις μετρητών, κυρίως από λειτουργικά κόστη και διοικητικές πρωτοβουλίες.
Παρά το ότι ήθελε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της στην Αφροδίτη, η Noble είπε ότι παρέμεινε δεσμευμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της κυπριακής κυβέρνησης.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τους εταίρους μας για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της Αφροδίτης, ανάλογα με την περίπτωση, με βάση την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε.
Αναλυτές βλέπουν την εικόνα ως ολοένα και πιο θλιβερή με την Delek να αντιμετωπίζει τις δικές τις οικονομικές δυσκολίες.
Στις εταιρείες δόθηκε παράταση ενός έτους στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με τους όρους των συμφωνιών κατανομής της παραγωγής τους
«Η Κύπρος φιλοξενεί δύο άλλα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου – τη Καλυψώ και τον Γλαύκο - αλλά με την Αφροδίτη να έχει ένα αβέβαιο μέλλον, φαίνεται απίθανο να αναπτυχθούν σύντομα», αναφέρει το δημοσίευμα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης