Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Η μόνη σωτηρία από την ύφεση είναι η με κάθε κόστος αύξηση των δαπανών

S&P: Η μόνη σωτηρία από την ύφεση είναι η με κάθε κόστος αύξηση των δαπανών
Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν δείξει σημάδια «δημοσιονομικής κόπωσης»
Με την πανδημία κορωνοϊού να επιδεινώνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να μην έχουν άλλη επιλογή από το να επεκτείνουν τη δημοσιονομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανέφερε ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας-Ειρηνικού στην S&P Global Ratings.
Ο Roache εξήγησε ότι οι πρόσθετες δαπάνες θα επιδεινώσουν τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, αλλά είναι απαραίτητο να «αποφευχθεί η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».
Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μεγάλα ποσά δημοσιονομικής στήριξης μετά την πανδημία.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν δείξει κάποιο «βαθμό δημοσιονομικής κόπωσης» και σκέφτονται να μειώσουν ορισμένα από τα κίνητρα, δήλωσε ο Shaun Roache.
«Βλέπουμε ορισμένες κυβερνήσεις να σκέφτονται να αποσύρουν μερικά από τα μέτρα τους ή ίσως να τα αφήσουν να λήξουν χωρίς να τα ανανεώσουν, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όταν η ζήτηση στην υπόλοιπη οικονομία παραμένει αρκετά υποτονική», είπε ο Roache.
«Περιμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε να δούμε ορισμένα από αυτά τα φορολογικά μέτρα να ανανεωθούν και να παραταθούν και τον επόμενο χρόνο.
Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό», πρόσθεσε.
Ο Roache εξήγησε ότι οι πρόσθετες δαπάνες θα επιδεινώσουν τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, αλλά είναι απαραίτητο να «αποφευχθεί η επιδείνωση των οικονομιών».
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι αρχές πρέπει να αναλάβουν ενέργειες που καταστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα για τον περιορισμό του ιού, δεδομένης της απουσίας μιας φαινομενικής ιατρικής λύσης για την επιδημία, πρόσθεσε.
Η S&P Global Ratings νωρίτερα αυτό το μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία.
Αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος - χειρότερο από το 2,4% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.
Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει σε μέσο όρο ανάπτυξης 4% το 2021 έως το 2023, αλλά το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής σε όλες σχεδόν τις οικονομίες αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 - πριν εξαπλωθεί ο ιός παγκοσμίως - για αρκετά χρόνια, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης