Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι - Τι αναφέρει στη μήνυσή του ο επιπυραγός Λιότσιος - Πέτσας: Ανατριχιαστικά στοιχεία

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι - Τι αναφέρει στη μήνυσή του ο επιπυραγός Λιότσιος - Πέτσας: Ανατριχιαστικά στοιχεία
Πολιτική θύελλα με εκατέρωθεν πυρά από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
(upd2) Πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι, τη στιγμή που οι καταγγελίες του πραγματογνώμονα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως η εφημερίδα Καθημερινή, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής εκβίασε τον πραγματογνώμονα για το Μάτι, επικαλούμενος μάλιστα πολιτική εντολή «από την υπουργό», με την Όλγα Γεροβασίλη να διαψεύσει, ενώ κατέθεσε και μήνυση στην εφημερίδα Καθημερινή για συκοφαντική δυσφήμιση.
Την ίδια ώρα, αναδεικνύονται οι κόντρες εντός της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υπηρεσιακή ικανότητα.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδει, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες, άθλια πολιτική καπηλεία και «βούρκο» με στόχο να αλλάξει η ατζέντα.
 
Εισαγγελική παρέμβαση

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ενώ ο  καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία καταγγέλλοντας τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.
Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Μορφή χιονοστιβάδας οι αποκαλύψεις για το Μάτι - Τι αναφέρει στη μήνυσή του για πιέσεις που δέχθηκε για το Μάτι ο επιπυραγός

"Επεδίωξε εν γνώσει του με παράνομα εκβιαστικά μέσα να αλλοιώσει το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης μου και να αποτρέψει την δίωξη των πραγματικών υπαιτίων του τραγικού συμβάντος.
Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων".
Αυτά καταλογίζει στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, με την μήνυση που κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για όσα έγιναν λίγες μόνο ημέρες πριν ο μηνυτής παραδώσει ως δικαστικός πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο.
Η μήνυση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής στρέφεται κατά του τότε αρχηγού του ΠΣ και κατά κάθε άλλου αυτουργού ή συμμετόχου και αφορά το αδίκημα της απόπειρας παράνομης βίας.
Στην 32 σελίδων μήνυση του, η οποία ήδη αποτελεί υλικό για έρευνα της Εισαγγελίας για ενδεχόμενες παρασκηνιακές ενέργειες ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες για την μεγάλη τραγωδία, ο κ. Λιότσιος αναφέρει ότι η πράξη που αποδίδει στον άλλοτε ανώτερο του έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν την παράδοση του πορίσματος στην Εισαγγελία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την μήνυση οι επίμαχες συνομιλίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έγιναν στο γραφείο του κ. Ματθαιόπουλου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου τον κάλεσε να μεταβεί ο μηνυόμενος. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον επιπυραγό η έκφραση δυσφορίας του κ. Ματθαιόπουλου όταν πληροφορήθηκε ότι ο μηνυτής είχε ζητήσει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες.
"Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από τον ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: "τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ...", προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς".
Στην συνάντηση στο ΕΣΚΕ "απουσία έτερων παρευρισκόμενων", ο μηνυτής αναφέρει πως ο κ. Ματθαιόπουλος "εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια".
Επικαλούμενος τις συνομιλίες που δημοσιοποίηθηκαν χθες, ο μηνυτής τονίζει για τις υποδείξεις του ανωτέρου του για τα αίτια της τραγωδίας: "μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών. Ειδικότερα, αναφέροντας «...με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κει με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο...» επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων".
Ο επιπυραγός σχολιάζοντας αποσπάσματα από τις συνομιλίες που παραθέτει στην μήνυση αναφέρει "είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του".
Όπως αναφέρεται στην μήνυση "ο κ. Ματθαιόπουλος παρανόμησε σε βάρος μου, με μοναδικό σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών του, καθώς και των ευθυνών οποιωνδήποτε άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων".
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα του επιπυραγού, περίπου 180 σελίδων, παραδόθηκε στον κ. Ζαγοραίο στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 και δεν απέδιδε ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά κατέγραφε λεπτομερώς ευρήματα και περιελάμβανε συγκεκριμένες αξιολογήσεις επί του υλικού που είχε συλλέξει ο κ. Λιότσιος. Μάλιστα λίγες ημέρες μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας απέστειλε επιστολή στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας, για να τον ευχαριστήσει από καρδιάς για την πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε "σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό", "κόντρα σε όλο το σύστημα", όπως ανέφερε, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου. Δήλωνε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Λιότσιος στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς από αγνώστους που είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από την μοτοσυκλέτα του.
 
Μήνυση της Γεροβασίλη στην Καθημερινή

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε βάρος των διευθυντικών στελεχών και γυναίκας δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» καθώς και των υπευθύνων της ιδιοκτήτριας εταιρίας της εφημερίδας, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Μάτι: το έγκλημα και η συγκάλυψη», «Θάψ' τα γιατί θα σε σκίσουμε».
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον χρόνο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητά την ποινική δίωξη των μηνυομένων αναφέροντας πως είναι απολύτως ψευδής ο συσχετισμός της με την καταγγελλόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για τα τραγικά αποτελέσματα της διαχείρισης της πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το δημοσίευμα αφορά σε ισχυρισμούς τρίτων «οι οποίοι φέρονται να ομιλούν περί του προσώπου μου» και σημειώνει για τους μηνυόμενους: «Η άκριτη αναπαραγωγή αυτών αλλά και οι κρίσεις, άνευ λοιπών στοιχείων, στις οποίες προβαίνουν οι μηνυόμενοι διά του Τύπου και δια των οποίων επιχειρείται να μου αποδοθούν παράνομες πράξεις, ενώ φιλοτεχνείται εικόνα εμπλοκής μου σε μια υπόθεση δήθεν συγκάλυψης, είναι παντελώς ανυπόστατοι και ψευδείς κατά περιεχόμενο».
Με τη μήνυση η κ. Γεροβασίλη ζητά τη δίωξη των υπευθύνων της εφημερίδας χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα «απολύτως ψευδή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά,  συνιστούν απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, εν γνώσει του ψεύδους, υπερβαίνουν κάθε όριο ανοχής και αποσκοπούν στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου».
Η μηνύτρια, που κάνει λόγο για «χυδαία παρουσίαση και διατύπωση» εκ μέρους της εφημερίδας, σημειώνει στην προσφυγή της ότι οι αναφορές στο πρόσωπό της έχουν «στόχο το συσχετισμό μου με φερόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, σε μια συζήτηση που φέρεται να διεξάγεται μεταξύ τρίτων στην οποία ουδεμία συμμετοχή είχα, ούτε και το δημοσίευμα φτάνει να ισχυριστεί ότι είχα, ακόμη κι αν ήθελε τυχόν η στιχομυθία αυτή υποτεθεί αληθής, αυθεντική, μη παραποιημένη/προϊόν εγκλήματος-παράνομης υποκλοπής κ.ο.κ.».
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη «έκπληξη δε προκαλεί η αδιάστικτη υιοθέτηση των όποιων τυχόν ισχυρισμών του πρ. Αρχηγού της Πυροσβεστικής, ακόμη κι αν αυτοί ήθελε υποτεθεί ότι πράγματι έλαβαν χώρα και η "απόδοση εντολών" στο πρόσωπό μου, χωρίς την παραμικρή απόπειρα διασταύρωσης της αλήθειας.
Πόρρω δε απέχει η αλήθεια ωστόσο, αφού ουδέποτε ή καθ' οιονδήποτε τρόπο αποπειράθηκα να παρέμβω στην εν εξελίξει διαδικασία σχηματισμού πορίσματος και απόδοσης ευθυνών ενώ μοναδικό μου μέλημα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου ήταν αποκλειστικά και μόνο η ταχεία πρόοδος της διαδικασίας».

Η απάντηση της Καθημερινής

Απάντηση στο εξώδικο της Όλγας Γεροβασίλη για το δημοσίευμα σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, εξέδωσε η εφημερίδα «Καθημερινή».
Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει:
«Η "Κ" προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει.
Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.
Η "Κ" δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα.
Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος».

ΝΔ: Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη!», απάντησε η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.
Η Νέα Δημοκρατία προσθέτει και το εξής στην ανακοίνωσή της: «Αφήστε, λοιπόν, τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως:
Αν, όπως ισχυρίζεται η κυρία Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του;
Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

Πέτσας: Ανατριχιαστικά στοιχεία

Στην υπόθεση αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για ανατριχιαστικά στοιχεία.
«Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. 
Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς.
Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς.
Λίγες μέρες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει.
Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής - σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές - και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις - προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  
Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί.
Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται.
Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης.
Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. 
Και είναι απαραίτητο - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.
Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Σημειώνεται πως ο κ.Πέτσας σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις».

Η απάντηση Γεροβασίλη σε Πέτσα

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί», αναφέρει  η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στον Στ. Πέτσα με αφορμή τις δηλώσεις του σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» της Κυριακής.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Όλγα Γεροβασίλη, η οποία διέψευσε νωρίτερα το δημοσίευμα και διαμήνυσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της,  απαντώντας στον κ. Πέτσα με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι  «εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά.
Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο.
Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της».
Η κ. Γεροβασίλη καταλήγει λέγοντας «ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».
«Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια προσπάθεια πολιτικής καπηλείας, θα λογοδοτήσουν οι εμπνευστές της

«Ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
«Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε Γενικό Γραμματέα τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας.
Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες μπας και αλλάξει η ατζέντα.
Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες για το Μάτι.
Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Άθλια μικροκομματική αντιπαράθεση, συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας στο Μάτι

Για άθλια μικροκομματική αντιπαράθεση, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, το ΚΚΕ αναφέρει:
« Η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες, η επούλωση των μεγάλων πληγών και η άμεση λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά.
Ωστόσο, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία τέτοια κατεύθυνση.
Αντίθετα επιδίδονται σε μία άθλια μικροκομματική αντιπαράθεση, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας».

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μάτι θα καταθέσει η Ελληνική Λύση

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θα καταθέσει η Ελληνική Λύση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Για την Ελληνική Λύση», κάθε ασυλία σε πολιτικό είναι αδιανόητη και η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι τους πολιτικούς αντιπάλους δεν τους πηγαίνεις στο δικαστήριο, ισοδυναμεί με αμοιβαία συγκάλυψη εγκλημάτων», αναφέρει στην δήλωσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσθέτει: «Η Ελληνική Λύση λοιπόν θα καταθέσει πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται, όπως θα γινόταν για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε δημόσιο λειτουργό».

Κλήσεις σε κατηγορουμένους για την τραγωδία - Ο Ηλ. Ψινάκης ο πρώτος που καλείται

Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ξεκίνησε να αποστέλλει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.
Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των είκοσι προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση, και ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνα του.
Να σημειωθεί ότι για την φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής. Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη "φύγει" από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν με την σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.
Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση, αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε την χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση. Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή.
Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο.
Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

Οι νέες αποκαλύψεις

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τραγωδία που σημειώθηκε στο Μάτι με την καταστροφική πυρκαγιά και τα θύματα που άφησε πίσω της και ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Δημοσίευμα της εφημερίδας  «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε»,  μέσα από δικαστικά έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτει ότι αυτά τα δύο χρόνια κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος τις οποίες καταγγέλλει πως δεχόταν ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε την υπόθεση, ώστε να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής πίεσε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει τη φωτιά στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, αλλά και την άναρχη δόμηση, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Ειδικότερα, το  δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο Δημήτρης Λιότσιος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία την έρευνα πραγματογνωμοσύνης στο Μάτι.
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιότσου στη Δικαιοσύνη, ανώτατα στελέχη του Σώματος του είχαν ζητήσει ευθέως, πολλές φορές, να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει και συγκεκριμένα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος , Β. Ματθαιόπουλος, τον απείλησε, τον εκβίασε και του ζήτησε να θάψει στοιχεία και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως έπραττε με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα  με ένα ηχητικό ντοκουμέντο, καθώς ο κ. Λιότσος πάτησε το κουμπί εγγραφής στο κινητό του τηλέφωνο, ο τότε αρχηγός ακούγεται να του λέει  πως έχει μια πληροφόρηση για το πόρισμα που ήταν έτοιμος να καταθέσει : «εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένει ο κ. Λότσιος ; Εντάξει (λέω) θα βοηθήσει. Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων του, με ποιο δικαίωμα;
Ο κ. Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει.
Κάλεσέ τον και πες του τα.
Σε κάλεσα λοιπόν και στα είπα.
Για να ξυπνήσεις».
Στην ίδια συνάντηση άλλοτε προσπαθεί να τον καλοπιάσει και άλλοτε τον εκβιάζει και τον απειλεί  και του ξεκαθαρίζει «εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου , όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε», ενώ τον επιπλήττει που ζητάει έγγραφα από τη Ρένα Δούρου, το Δασαρχείο ή από το Σώμα και τον κατηγορεί πως δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να αξιολογήσει τις έφτιαξε.
Μάλιστα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες «φτιάχ΄τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό. [….] Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πευκών με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη.
Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρ…α σου, τι θα σου πει ο Εισαγγελέας;
 Τίποτα.
Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα».
Επαναλαμβάνει δυο φορές πως του μιλάει ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και σε κάποιο σημείο διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», εννοώντας την τότε πολιτική του προϊσταμένη, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη: «η υπουργός αυτό μου είπε.
Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι  ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου, ή κάποια υπηρεσία, ή το Δασαρχείο».

Γεροβασίλη: Ουδέν ψευδέστερον

Πάντως, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , Όλγα Γεροβασίλη, διέψευσε το δημοσίευμα.
«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Η κ. Γεροβασίλη διαμήνυσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Αρνείται κάθε συνομιλία ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλος

Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Ματθαιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.
Όπως ανέφερε, «καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Μητσοτάκης για Μάτι: Υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης

Για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή».
«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.
Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες.
Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η «Καθημερινή» αποκάλυψε ηχητικό ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα.

Γεννηματά: Όλα να έρθουν στο φως

Με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για παρεμβάσεις συγκάλυψης των ευθυνών στη τραγωδία στο ΜΑΤΙ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ.  Γεννηματά,  σε τηλεπτική της συνέντευξη,  τόνισε ότι το χειρότερο από όλα είναι ότι «ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές.
Πέρα από πρωτοσέλιδα, η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης