Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό - Νέα πρόταση Michel, οι επιχορηγήσεις 390 δισ. τα δάνεια 360 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό - Νέα πρόταση Michel, οι επιχορηγήσεις 390 δισ. τα δάνεια 360 δισ.
Οι διαφορές μεταξύ των 27 χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ακόμη χαοτικές, η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2020 και θα συνεχιστεί έως τις 20 Ιουλίου...
(upd17) Παρά το συνεχές αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, μια και υπάρχει τεράστιο χάσμα για την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων, μεταρρυθμίσεων και ρήτρας veto που ζητούν ορισμένες χώρες... οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Η Σύνοδος Κορυφής άρχισε στις 17 Ιουλίου συνεχίστηκε έως τις 19 Ιουλίου και λόγω του αδιεξόδου, παρατείνεται και στις 20 Ιουλίου, πρόκειται δηλαδή για μια Σύνοδο που διεκδικεί ρεκόρ σε χρονική διάρκεια μια και οι εργασίες μπαίνουν από σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους. 
Όπως έγινε από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η νέα πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι επιχορηγήσεις να ανέλθουν στα 390 δισ. ή 52% και τα δάνεια στα 360 δισεκ. ή 48%
.
Εάν δεν υπάρξει και σήμερα 20 Ιουλίου συμφωνία τότε νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, οι "σκληροί" της Ευρώπης άφησαν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte να κάνει λόγο για πρόοδο και για μια νέα πρόταση που ετοιμάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία μπορεί να επέλθει συμβιβασμός ενώ και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Ήδη η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο για τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα «φιλόδοξο» πακέτο βοήθειας παρά να έχουν μια γρήγορη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης με οποιοδήποτε κόστος, καλύτερα να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία.
Η Lagarde προφανώς και ανησυχεί για τις στάση των αγορών εάν στις 20 Ιουλίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, η Lagarde παρανέβη περισσότερο στοχεύοντας να καθησυχάσει τις αγορές.

Τα δεδομένα είναι τα εξής

-Οι 4+3 βασικές χώρες του Βορρά που αποτελούν τον πυλώνα του ορθολογισμού Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, επικουρούμενες από την Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία έχοντας διαφορετικά κίνητρα κατ΄ ουσία έχουν νικήσει απέναντι στην ασυδοσία των χωρών του Νότου.

-Η πρόταση των Merkel Γερμανία και Macron Γαλλία για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. με 500 δισεκ. επιδοτήσεις ή 66% και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. έχει πλήρως απορριφθεί όπως αναμενόταν.
-Η πρώτη τροποποιημένη πρόταση για τα 750 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων 60% ή 450 δισεκ. και με την μορφή δανείων 40% ή 300 δισεκ.
Ενώ αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις κατέληξε σε αδιέξοδο.
-Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να μην υποχωρήσουν κάτω από την εξής παραδοχή, οι επιχορηγήσεις να μην υποχωρήσουν κάτω από 400 δισεκ. ή 53% του συνόλου των 750 δισεκ. και τα δάνεια 47% ή 350 δισεκ.
Η Σουηδία πάντως έχει ζητήσει οι επιδοτήσεις να είναι 155 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. δηλαδή 20% και το 80% δάνεια ή 595 δισεκ. ευρώ.
-Η νέα πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι επιχορηγήσεις να ανέλθουν στα 390 δισ. ή 52% και τα δάνεια στα 360 δισεκ. ή 48%.
-Επίσης οι θέσεις των ορθολογιστών του Βορρά όπως veto εάν μια χώρα δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, σαφές πλάνο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό καθώς και μηχανισμός παρακολούθησης, θα περάσουν.
-Μια νέα πρόταση που υποβλήθηκε είναι να μειωθεί η κεφαλαιακή δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξαν διαφορές σχετικά με έναν προτεινόμενο νέο μηχανισμό κράτους δικαίου που θα μπορούσε να παγώσει τη χρηματοδότηση σε χώρες που παραβιάζουν δημοκρατικές αρχές.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν απειλήσει με veto εάν τεθούν τέτοιοι όροι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατηγόρησε τις Κάτω Χώρες την Ολλανδία δηλαδή και τους συμμάχους, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, για «εκβιασμό».
Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Mark Rutte αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές πολιτικές πραγματικότητες, οι ψηφοφόροι του είναι δυσαρεστημένοι γιατί η Ολλανδία συνεισφέρει δυσανάλογα πολλά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η αποχώηση της Μ. Βρετανίας έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα άνισων κατανομών κεφαλαίων στη σύνθεση του προϋπολογισμού της ΕΕ
Σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte εχει αναλάβει το ρόλο του «κακού» στη Σύνοδο Κορυφής αρνούμενος να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέραν της αυστηρής λιτότητας στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη άκαρπη συνάντηση με τη Σύνοδο Κορυφής να παρατείνεται για 4η ημέρα.Να σημειωθεί ότι μια νέα εξέλιξη είναι ότι οι 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν έφεραν πρόταση για μείωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, οι «σκληροί του Βορρά» οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Σύνοδος μακράς διάρκειας για το Ταμείο Ανάκαμψης | Η Εφημερίδα των ...

 
Rutte: Πιθανός ένας συμβιβασμός στις 20 Ιουλίου

Κι ενώ το αδιέξοδο έχει επικρατήσει στις τρείς ημέρες της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον του Ταμείου Ανάπτυξης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που ηγείται της ομάδας των 4 χωρών του Βορρά που αντιτίθεται στο οικονομικό πακέτο των 750 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση των χωρών της ΕΕ, βγαίνοντας από το δείπνο των ηγετών δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι «ένας συμβιβασμός είναι πιθανός στις 20 Ιουλίου».
Σε δηλώσεις του και αφού ανακοινώθηκε ότι η Σύνοδος θα επαναληφθεί αργότερα σήμερα το απόγευμα, ο Rutte υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ετοιμάζει μια νέα συμβιβαστική πρόταση.
Μάλιστα ο Rutte τόνισε ότι η ολλανδική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τις νέες αυτές προτάσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
Ωστόσο, επιβεβαίωσε και το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «ήμασταν πολύ κοντά στην αποτυχία» και ότι ακόμα υπάρχει πιθανότητα οι συνομιλίες να καταρρεύσουν και να μην υπάρξει συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι προσπάθειες τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου Merkel όσο και του Γάλλου προέδρου Macron προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είχαν θετικά αποτελέσματα με τον Rutte και τους ηγέτες της Αυστρίας, Σουηδίας και Φινλανδίας να επιμένουν σε πιο σκληρή λιτότητα.
Το Bloomberg  αναφέρει, ότι ο πήχης της οικονομικής βοήθειας πιθανότατα θα χαμηλώσει ακόμη πιο κάτω και από τα 400 δισεκ ευρώ τα οποία φέρεται να ήταν η κόκκινη γραμμή Γαλλίας - Γερμανίας.
Τόσο η Merkel όσο και ο Macron έχουν αποχωρήσει από το δείπνο των ηγετών και βρίσκονται ήδη στα ξενοδοχεία τους καθώς αύριο αναμένεται μια ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση.  

Kurz (καγκελάριος Αυστρίας): Ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων

Την ικανοποίηση του από την έκβαση των διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz.
Μετά την ανακοίνωση του τέλους των συνομιλιών και την επανέναρξη των συνομιλιών για τις 15:00 μετά το μεσημέρι ο Kurz άφησε και αυτός σημάδια αισιοδοξίας για μια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις έφτασαν στο τέλος τους και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το σημερινό αποτέλεσμα.
Θα συνεχίσουμε το απόγευμα» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Kurz.

Lagarde (ΕΚΤ): Να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις οι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης - Η συμφωνία πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξη

Να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Είναι καλύτερο για τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν για ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας για το μπλοκ, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, παρά να έχουν μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» είπε την Κυριακή 19 Ιουλίου η κυρία Lagarde, προσθέτοντας
«Στο ιδανικό σενάριο, η συμφωνία θα πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου στήριξης και να συνάδει με όσα έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Κατά την άποψή μου, είναι καλύτερο να υπάρξει μια φιλόδοξη συμφωνία, ακόμα και αν χρειαστεί χρόνος.
Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο και όχι σε κάτι γρήγορο» κατέληξε η Christine Lagarde.

Πρόταση των 4 κρατών του Βορρά για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 δισεκ. σε 400 δισεκ.

Kεραυνός εν αιθρία στη Σύνοδο Κορυφής, οι «σκληροί του Βορρά» ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό δηλαδή 100 με 160 δισ. ευρώ.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Στις 19 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των ορθολογιστών, δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Κουρτς: Ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο για το Brexit ...
 
Kurz: Τα πράγματα εξελίσσονται προς μία δίκαιη κατεύθυνση

Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγείται σε  οριστικό αδιέξοδο ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, εμφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) αισιόδοξος ότι "τα πράγματα εξελίσσονται προς μία δίκαιη κατεύθυνση".
Ο Kurz που ανήκει στην ομάδα των 4 (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) που αντιτίθενται στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι "εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας".
Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης "ομάδας των τεσσάρων" και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.
Αρχικά, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να συνεχιστούν το απόγευμα, αλλά αυτό εξακολουθούσε να καθυστερεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές από χθες το βράδυ, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να θέλει να παρουσιάσει μια ακόμη, νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel "σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις" σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι "είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες".

Στον αέρα η νέα πρόταση Michel

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του αναμένεται να επαναφέρει νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών ξεκίνησαν το μεσημέρι 19 Ιουλίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Charles Michel  να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ  νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «σκληρών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες και πέραν του διημέρου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να διαρκέσει η Σύνοδος, πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις της την Κυριακή 19/7 στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις.
Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα». 
Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής 17-19/7 για το Ταμείο Ανάκαμψης ...
Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου 18/7, έπειτα από συζητήσεις δώδεκα ωρών.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου (18/7) πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν τον Γάλλο πρόεδρο Macron να απειλεί με αποχώρηση εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις για συμφωνία.
Είχε προηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα η πρόθεση του Charles Michel να υπάρξει νέα τροποποιημένη πρόταση από την πλευρά του, προκειμένου να προχωρήσουν οι 27 σε συμφωνία.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Michel ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου έκανε λόγο για «σοβαρές επιπλοκές».
Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και οι διαφορές Ιταλίας – Ολλανδίας είναι χαώδεις.
O κ. Michel, επιχειρώντας να πείσει τους Βόρειους, άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο.
Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.

Οrban (Ουγγαρία): Πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία -  Τέσσερα τα θέματα που διχάζουν

«Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, σημειώνοντας ότι τέσσερα είναι τα θέματα που διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης στη  Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο  Viktor Orban, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τέλος, η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Mark Rutte, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία.
Αλλά επιτίθεται σκληρά.
Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Orban μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο.
Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.
Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση.
Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Η θέση του Rutte «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Orban, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Orban, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.
Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου 18/7/2020.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Rutte της Ολλανδίας και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sana Mari υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου.
«Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Οrban και Rutte είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες -Μητσοτάκης: Πρέπει να συμφωνήσουμε ...

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία, ελπίζω να άρουμε το αδιέξοδο

«Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.   
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε».
«Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη, Conte, Costa, Sanchez με τους «φειδωλούς»

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Σύνοδος Κορυφής: Κόντρα Κόντε - Ρούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης ...

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μerkel, Michel, Μacron, Sánchez, Conte, Von der Leyen και Costa - Eίμαστε πλειοψηφία, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Μerkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sánchez αντίστοιχα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Costa, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Image
Στο μεταξύ, με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης