Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz πριν το οριστικό αδιέξοδο: Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση

Kurz πριν το οριστικό αδιέξοδο: Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση
O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel  τόνισε πως σπάνια έχει δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις
Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγείται σε  οριστικό αδιέξοδο ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, εμφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) αισιόδοξος ότι "τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση".
Ο Kurz που ανήκει στην ομάδα των 4 (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) που αντιτίθενται στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι "εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας".
Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης "ομάδας των τεσσάρων" και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.
Αρχικά, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να συνεχιστούν το απόγευμα, αλλά αυτό εξακολουθούσε να καθυστερεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές από χθες το βράδυ, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να θέλει να παρουσιάσει μια ακόμη, νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel "σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις" σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι "είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης