Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ προτείνει ιμιτασιόν εξυγίανση με εξαΰλωση κεφαλαίων – Φορτώνει την ζημία στους μετόχους των τραπεζών, άλυτο το DTC

Η ΤτΕ προτείνει ιμιτασιόν εξυγίανση με εξαΰλωση κεφαλαίων – Φορτώνει την ζημία στους μετόχους των τραπεζών, άλυτο το DTC
H ΤτΕ αναγνώρισε ότι η bad bank είναι ημιτελής όταν… ανέφερε ότι η εξυγίανση των NPEs μπορεί να σημειωθεί έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.
H πρόσφατη παρέμβαση της ΤτΕ η οποία αποκάλυψε μερικώς το πλαίσιο της πρότασης της μιας bad bank για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs των ελληνικών τραπεζών… προκάλεσε έκπληξη…αρνητική έκπληξη.
Γιατί;
Η ΤτΕ τι μας είπε;
1)Ότι την ζημία που θα προκύψει θα πρέπει να την καλύψουν οι τράπεζες δηλαδή οι μέτοχοι
2)Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εξυγίανση γιατί τα κεφάλαια δεν επαρκούν, δήλωσε επακριβώς ότι η εξυγίανση θα φθάσει έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτό σημαίνει ότι εάν απαιτείται μεγαλύτερη εξυγίανση δεν μπορεί να υπάρξει γιατί την δεσμεύουν τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΤτΕ δεν μας είπε τίποτε
Α)Για το πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα φθάσει στο 75% από 54% των συνολικών κεφαλαίων.
Αυτό θα συμβεί γιατί τα κεφάλαια θα μειωθούν 5,4 δισεκ. από 29 σε 23,6 δισεκ. και γιατί λόγω των ζημιών θα αυξηθεί το DTC.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα παράδοξο, σε σύνολο 29 δισεκ. κεφαλαίων τα 15,5 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή υποχρέωση των τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος στα επόμενα  4  τρίμηνα,  χωρίς  να  ληφθούν  υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%.
Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων θα εμφανίζεται ως μη καταβληθέν (με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα καταβολής), ενώ τα δικαιώματα ψήφου θα είναι στη διάθεση μετόχων το κεφάλαιο των οποίων θα έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης καταλήγει στην σελίδα 8 της έκθεσης της η ΤτΕ.
Β)Η ΤτΕ προειδοποιεί για εξαΰλωση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Ήδη το bankingnews έχει αναφέρει ότι με βάση τις παραδοχές της ΤτΕ… οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι πανάκριβες και θα ακολουθήσουν την πορεία των κεφαλαίων τους… εξαΰλωση.
 Γ)Η ΤτΕ δεν ανέφερε το ζήτημα του DTC γιατί γνωρίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν επιτρέπει την μεταφορά αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Δ)Την ίδια στιγμή η ΤτΕ έκανε στροφή 180 μοιρών στο σκέλος του ποιος θα καλύψει την κεφαλαιακή απαίτηση της bad bank της κακής τράπεζας.
Η ΤτΕ ήθελε το κράτος να φορτωθεί την ζημία αλλά από την στιγμή που η ιδέα απορρίφθηκε, η κεντρική τράπεζα φορτώνει το πρόβλημα στους μετόχους των τραπεζών.

Το ηθικό δίλημμα

Η πρόταση της ΤτΕ πέραν από ανούσια, γραφική καταλήγει να είναι και επικίνδυνη.
Η εξαΰλωση των κεφαλαίων των τραπεζών που η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι θα συμβεί σε διάστημα 4 τριμήνων… θα αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη εξαΰλωση κεφαλαίων γιατί η bad bank εκμηδενίζει το κεφαλαιακό μαξιλάρι και αποδυναμώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η εξυγίανση έχει όρια, δεν μπορούν να δαπανηθούν κεφάλαια κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό όπως ορίζονται από τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η πρόταση της ΤτΕ έχει ένα ηθικό δίλημμα.
Εάν μια τράπεζα την ακολουθήσει είναι δεδομένο ότι θα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα και θα χρειαστεί κεφάλαια.
Όμως όποιο άλλο δρόμο και να ακολουθήσουν οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Η ΤτΕ απλά είπε κάτι αυτονόητο για να πείσει γιατί είναι καλή λύση η bad bank.
Τα NPEs που θα απομείνουν μετά τις τιτλοποιήσεις και εκτιμώντας τα νέα NPEs σε 10 με 12 δισεκ. συνολικά δηλαδή παλαιά και νέα 50-52 δισεκ. δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια bad bank.
H ΤτΕ αναγνώρισε ότι η bad bank είναι ημιτελής όταν… ανέφερε ότι η εξυγίανση των NPEs μπορεί να σημειωθεί έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης