Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στην Καταλονία - Αυξάνονται τα κρούσματα σε ΗΠΑ, Ινδία, Λ. Αμερική - Οι νεκροί 602 χιλ, με 14,1 εκατ. κρούσματα

Eπιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στην Καταλονία - Αυξάνονται τα κρούσματα σε ΗΠΑ, Ινδία, Λ. Αμερική - Οι νεκροί 602 χιλ, με 14,1 εκατ. κρούσματα
Eκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού διεθνώς
(upd5) Πέρα από κάθε έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στις ΗΠΑ, η Βραζιλία ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια μολύνσεις και η Ινδία το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων.
Την ίδια ώρα, επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown, με την Καταλονία να επαναφέρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καλώντας 4 εκατ. κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια, καθώς στην περιφέρεια καταγράφηκαν πάνω από 1000 κρούσματα σε μία ημέρα.
Τα μέτρα αφορούν τη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης και θα παραμείνουν σε ισχύ για 2 εβδομάδες.

Και ενώ η ανησυχία εντείνεται και στην Ευρώπη, η μόνη περιοχή στον κόσμο που φέρεται να έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση είναι η Κίνα, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε μόλις 10 νέα κρούσματα, τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε ούτε μια μόλυνση για 11η ημέρα στο Πεκίνο, όπου πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού πολλά κράτη και περιοχές (Χονγκ Κόνγκ, Μελβούρνη, Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, Μποκοτά στην Κολομβία, Μπανγκαλόρε στην Ινδία, κα.) επιστρατεύουν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων και τοπικών lockdowns, κινήσεις που δείχνουν πως ο κορωνοϊός κάθε άλλο παρά σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται.
Βάσει των έως σήμερα στατιστικών δεδομένων, οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη (περισσότεροι από 204.000) και στη Λατινική Αμερική (πάνω από 152.000) ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική (πάνω από 3,6 εκατομμύρια) και στη Λατινική Αμερική (περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια).
Με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη να συνεχίζουν τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα από όπου έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Ιουλίου ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από το πειραματικό εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astrazeneca την ώρα που η Κίνα ενέκρινε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της γερμανικής BioNTech σε ανθρώπους και η Ρωσία ανακοίνωσε πως κυκλοφορεί στην χώρα το φάρμακο Koronavir για τη θεραπεία του κορονωϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 602.000 και τα κρούσματα τα 14,1 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 13.921.699 και οι θάνατοι σε 593.072
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.622.709 και σε νεκρούς με 138.910
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 76.688 και σε κρούσματα με 2.012.151
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.318 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 294.803
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.003.832 – Στους 25.602 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 758.001 και 12.106 νεκρούς
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 341.586 και όγδοη η Χιλή με 326.439 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 324.041 και τέταρτο σε νεκρούς με 37.574
- Έκτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 324.221 – Στους 4.669 οι νεκροί
- Στα 260.255 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.420 οι νεκροί
- Στους 35.028 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.141 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Καταλονία: Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown λόγω έξαρσης κρουσμάτων - «Μείνετε σπίτι» σε 4 εκατ. κατοίκους

Στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων προχωρά η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι αρχές ζήτησαν από 4 εκατ. κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης να μείνουν στο σπίτι.
Κινηματογράφοι, θέατρα και νυχτερινά μαγαζιά θα κλείσουν, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ θα λειτουργούν με το 50% της χωρητικότητά τους.
Επίσης απαγορεύονται οι κατ΄οίκον επισκέψεις σε ηλικιωμένους και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.
Η Meritxell Budo, εκπρόσωπος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης δήλωσε:
«Πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε σε ολικό lockdown του πληθυσμού τις ερχόμενες εβδομάδες.
Εάν η πανδημία συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον δραστικά μέτρα.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Καταλονία 100 κρούσματα, εκ των οποίων τα 250 στη Βαρκελώνη.
Η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις 28 χιλ.
Image


Σερβία: Αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 392 λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο

Αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα στη Σερβία.
Το τελευταίο 24ωρο 392 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και έτσι τα κρούσματα έφτασαν τα 20.109 από την εκδήλωση της πανδημίας.
Δέκα ασθενείς κατέληξαν από χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό στους 452.
Στα νοσοκομεία αναφοράς ολόκληρης της χώρας νοσηλεύονται 4.716 ασθενείς εκ των οποίων οι 184 βρίσκονται στις ΜΕΘ, διασωληνωμένοι. Από εχθές μέχρι σήμερα το μεσημέρι εξετάστηκαν με τη μέθοδο PCR 9.910 ύποπτα κρούσματα ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 534.488 τεστ για κορωνοϊό.
Ο υπουργός Υγείας Ζλάντιμπο Λόντσαρ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα από άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας.
Από σήμερα άρχισαν να ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις, η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας όλων, ανεξαιρέτως, των καταστημάτων μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ, θα εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις πόλεις οι οποίες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ρωσική απόπειρα κλοπής του εμβολίου καταγγέλλουν ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς


Χάκερς που έχουν την υποστήριξη του ρωσικού κράτους προσπαθούν να κλέψουν το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά και στοιχεία της έρευνας για θεραπεία από ακαδημαϊκούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC).
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ασφαλείας της Μ. Βρετανίας, James Brokenshire υποστήριξε ότι πρόκειται για μια τελείως απαράδεκτη κίνηση, η οποία όμως, όπως είπε, δεν έχει προκαλέσει καμία ζημιά.
Σημειώνεται πως σε κοινή τους ανακοίνωση η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς απέδωσαν τις κυβερνοεπιθέσεις στην ομάδα APT29 που είναι γνωστή και ως “Cozy Bear.”
Σύμφωνα με τις παραπάνω χώρες, η ομάδα αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενεργεί για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά αυτών που κάνουν ουσιαστική δουλειά στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επιχειρησιακός διευθυντής του NCSC Paul Chichester.
Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχουν δηλώσει ότι ένα εργαλείο κακόβουλης ενέργειας της APT29 χρησιμοποιήθηκε κατά πελατών τους, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αφρική, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, σύμφωνα με τις οποίες, η Μόσχα απορρίπτει τους βρετανικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από τις απαιτούμενες αποδείξεις.

HΠΑ: Τα κρούσματα αυξάνονται, η δημοτικότητα του προέδρου Trump πέφτει

Τα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, με τη Φλόριντα να καταγράφει νέο βαρύ απολογισμό σήμερα, όμως η υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, προσκρούει στην αντίσταση όχι μόνο των αιρετών αλλά και των πολιτών, εξ ονόματος των ατομικών ελευθεριών.
Μόνο την Πέμπτη καταγράφηκαν 78.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ο υψηλότερος από τις 23 Απριλίου, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.
Όσον αφορά τους θανάτους, που μειώνονταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, παρατηρείται και πάλι αυξητική τάση από την περασμένη εβδομάδα. Σε ορισμένες Πολιτείες του νότου, όπως στη Φλόριντα, οι ημερήσιοι απολογισμοί είναι οι χειρότεροι από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα η Πολιτεία αυτή ανέφερε και πάλι πάνω από 10.000 νέα κρούσματα, για την ακρίβεια 11.466, καθώς και 128 θανάτους που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό.
Η επιδημία εξαπλώνεται επίσης σε άλλες περιοχές, όπως στο Άινταχο, το Τενεσί και το Μισισιπί.
Από την αρχή της πανδημίας, η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέφτει διαρκώς: μόνο το 38% των Αμερικανών εγκρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από τον Λευκό Οίκο, από 51% που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post. Η σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Κέλιαν Κόνγουεϊ εξήγησε ότι η πτώση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου ο Τραμπ σταμάτησε τις πολύωρες, καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσε για την πανδημία.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να τις ξαναρχίσει», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι ειδικοί έχουν μια απλή εξήγηση: πολλές Πολιτείες βιάστηκαν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, όπως επισημαίνει ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και μοναδικός ειδικός της «προεδρικής ομάδας» που κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου. «Πρέπει πραγματικά να αναδιοργανωθούμε, να κάνουμε μια παύση», είπε για πολλοστή φορά ο Δρ Φάουτσι, σε μια συζήτηση που είχε μέσω διαδικτύου με τον ιδιοκτήτη του Facebook. «Όχι κατ’ ανάγκη μια νέα καραντίνα, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με πιο μετρημένο τρόπο», πρόσθεσε.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βραζιλία

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να ανακοινώνει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.
Όπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βραζιλία 1.322 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 45.403 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Πλέον οι νεκροί ανέρχονται σε 76.688 επί συνόλου 2.012.151 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η Βραζιλία είναι μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως τόσο σε θύματα όσο και σε κρούσματα.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 668 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 6.406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 37.574 νεκρούς επί συνόλου 324.041 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Στο Περού, το οποίο βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, ο πρόεδρος Martin Viscara απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown παρά την έξαρση του ιού.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη 16/7 το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 3.862 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 341.586.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων των τελευταίων 21 ημερών.
Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 να φθάνει τους 12.615.
Ο αριθμός των θυμάτων ήταν ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός εδώ κι έναν μήνα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έφθασε τους 12.396, που αποτελεί επίσης ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση του Περού άρχισε να αίρει σταδιακά τα μέτρα, με τον τερματισμό της καραντίνας σε 18 από τις 25 περιφέρειες.
Από τις πλέον πληττόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι και η Χιλή, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 104 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 7.290 νεκρούς επί συνόλου 323.698 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή, στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 6.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ενώ καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ 8.037 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 6.029 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 6η Μαρτίου.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Κολομβία, με το νέο ρεκόρ των 8.037 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό σε μια ημέρα, καταγράφει συνολικά 173.206 κρούσματα.
Σε διάστημα πέντε ημερών, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από τους 5.000 στους 6.000 στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, 8 εκατ. από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο και περί το 20% των θανάτων.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο επιβλήθηκε lockdown σε συνοικίες της πρωτεύουσας, αν και γιατροί καλούν να επιβληθεί καραντίνα σε όλη την πόλη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, προειδοποιώντας πως νοσοκομεία και κέντρα υγείας φθάνουν στα όριά τους.
Image
Αργεντινή: Αίρεται σταδιακά η καραντίνα στο Μπουένος Άιρες

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει την καραντίνα στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, παρά τον υψηλό αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.
Από την Δευτέρα, τα εμπορικά καταστήματα, οι βιομηχανίες και ορισμένοι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα επαναλειτουργήσουν.
Θα επιτρέπεται επίσης στους πιστούς να επισκέπτονται χώρους λατρείας και θα ξαναρχίσουν οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Οράσιο Ροντρίγκες Λαρέτα και τον κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας Άξελ Κισίλοφ.
«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το τέλος (της κρίσης).
Ο κίνδυνος ελλοχεύει πάντα», τόνισε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.
«Θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε σταδιακά σε μια φυσιολογική ζωή σε αυτόν τον νέο κόσμο που απαιτεί από εμάς να λαμβάνουμε ιδιαίτερα προστατευτικά μέτρα», πρόσθεσε.
Η Αργεντινή, μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 114.770 κρούσματα της Covid-19 και 2.133 θανάτους.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα, σχεδόν το 90%, έχουν εντοπιστεί στο Μπουένος Άιρες και την ευρύτερη περιοχή, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι αρχές είχαν χαλαρώσει την αυστηρή καραντίνα στις αρχές του καλοκαιριού αλλά την επέβαλαν και πάλι για το διάστημα 1-17ης Ιουλίου.

Τρίτη παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο


Ραγδαία αύξηση εξακολουθούν να καταγράφουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία όπου εδώ και επτά ημέρες ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση περίπου 27.000 με 29.000 κρούσματα, αν και το τελευταίο 24ωρο το αρμόδιο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε περισσότερες από 34.000 νέες μολύνσεις.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας πλέον οι θάνατοι ανέρχονται σε 25.602 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.003.832.
Η πανδημία εξαπλώνεται πλέον σε μικρότερες πόλεις και κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, μετά την άρση των γενικευμένων περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζεται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Maharashtra, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Πολιτείες στα νότια της χώρας, εκεί όπου μέχρι πρότινος η επιδημία ήταν έλεγχο.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η πόλη Banlagore των 8 και πλέον εκατομμυρίων επανέρχεται για μια εβδομάδα σε lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων ενώ σε lockdown είχε τεθεί και η πόλη Chennai.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naredra Modi, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επιδημία της Covid-19 και να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στα 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.


Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αυστραλία – Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στη Βικτόρια

Στο κόκκινο βρίσκεται η Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και κυρίως λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται στην Πολιτεία της Βικτόρια.
Συγκεκριμένα, οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν στις 17/7 και για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς αναφέρθηκε ότι διαγνώστηκαν 428 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 317 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μόλις μια ημέρα νωρίτερα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Η Βικτόρια τέθηκε σε καραντίνα, απομονώθηκε από την υπόλοιπη χώρα, πριν από μία εβδομάδα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων.
Οι αρχές απηύθυναν σύσταση στους 4,9 εκατ. κατοίκους της Μελβούρνης, της πρωτεύουσας της πολιτείας, να μείνουν σπίτι και να μην βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και αφού έχουν λάβει άδεια από τις αρχές.
Ωστόσο, σε όλη την Αυστραλία καταμετρώνται μόλις 116 θάνατοι και περίπου 11.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, απολογισμός πολύ χαμηλότερος από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Ανησυχία και στην Ευρώπη – Αύξηση κρουσμάτων

Ανησυχία όμως επικρατεί και στην Ευρώπη από τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Πέρα από την Ελλάδα όπου και καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ισπανία ανακοίνωσε στις 16/7 το πιο απότομο ημερήσιο άλμα σε μολύνσεις κορωνοϊού έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες, με 580 νέα κρούσματα να καταγράφονται σε 24 ώρες, από τα 390 που αναφέρθηκαν την προηγούμενη μέρα, με τις περιοχές της Αραγονίας και της Καταλονίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Οι αρχές έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένου του κατ' οίκον περιορισμού στην περιοχή Λιέιδα, μέτρο που επηρεάζει περίπου 160.000 ανθρώπους, ενώ αξιωματούχοι υγείας εκεί δηλώνουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

Ο εφιάλτης των lockdown επιστρέφει - Αυτές είναι οι χώρες που μπαίνουν ξανά σε καραντίνα

Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Αν μη τι άλλο, η μέγγενη της πανδημικής κρίσης σφίγγει, ρίχνοντας απειλητικά τη «σκιά» της πάνω από την ανθρωπότητα.

Ευρώπη

Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.

Ασία

Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.

Αμερική

ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αφρική

Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου.
Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου.
Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από τη Δευτέρα 13/7, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.

Μέση Ανατολή

Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.

Ωκεανία

Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης