Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει νικητή

Rabobank: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει νικητή
Ο αναθεωρητισμός της Κίνας δεν έφερε αποτελέσματα για την ασιατική χώρα
Στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να καταγάγουν μια περιφανή νίκη κατά της Κίνας στο οικονομικό πεδίο προβαίνει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε την Πέμπτη 16 Ιουλίου ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Barr, κατά της Κίνας.
Όπως είπε, η ασιατική χώρα είναι έντονα αναθεωρητική και επιδιώκει, με τις πολιτικές της, να αλλάξει το status quo τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Απηύθυνε έκκληση στις αμερικανικές εταιρείες –ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος– που έχουν οικονομικές επαφές στο Πεκίνο να αλλάξουν ρότα.
«Εάν η Disney και άλλες αμερικανικές εταιρείες συνεχίσουν να υποκύπτουν στο Πεκίνο, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τόσο τη μελλοντική τους ανταγωνιστικότητα όσο και την ευημερία τους, καθώς και την κλασική φιλελεύθερη τάξη που τους επέτρεψε να ευδοκιμήσουν».
Τώρα μένει να απαντηθεί πού νίκησαν οι ΗΠΑ…
Στον τομέα που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές, στις πωλήσεις λιανικής.
Παρότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας για τον Ιούνιο μειώθηκαν 1,8% σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 7,5% σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκιών για αύξηση 5,0%.
Μάλιστα, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός στην Κίνα υποτίθεται πως βρίσκεται σε ύφεση, ενώ στις ΗΠΑ επελαύνει ακάθεκτος, αντιλαμβάνεται κανείς πως η αμερικανική δυναμική είναι τεράστια.
Βέβαια, αυτό που οδηγεί το καταναλωτικό θαύμα στις ΗΠΑ είναι οι μεταβιβαστικές πληρωμές εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες στα τέλη Ιουλίου προβλέπεται να κοπούν.
Οι Αμερικανοί πολίτες λαμβάνουν ως βοήθημα 600 δολάρια σε εβδομαδιαία βάση, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν φτάσει στο σημείο να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από όσα λάμβαναν όσο εργάζονταν.
Αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση θα σταματήσει να τα δίνει.
Πράγματι, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο παράτασης της οικονομικής βοήθειας, καθώς κρίνουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο.
Σίγουρα, θα ήταν με μια έννοια laissez-faire.
Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους για τον πληθωρισμό και συνεχίζουν να εισάγουν όλο και περισσότερα μέτρα που όμως είναι εξίσου αναποτελεσματικά με τα προηγούμενα.
Οι κυβερνήσεις ξοδεύουν πολλά λόγω του ιού, πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας λιτότητας, επισημαίνει η Rabobank.
Οι παράγοντες της αγοράς συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν λειτουργεί, ή απαιτούν περισσότερα, κατά προτίμηση πριν καταρρεύσει η δυτική κοινωνία.
Ωστόσο, τα δεδομένα των ΗΠΑ από τις λιανικές πωλήσεις δείχνουν ότι, αν θέλετε μια ισχυρή, εγχώρια ανάκαμψη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε περισσότερα χρήματα στις τσέπες των φτωχότερων ανθρώπων - και θα ξοδέψουν το μεγαλύτερο μέρος.
Φανταστείτε πόσο ισχυρή θα ήταν η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ -ή οποιαδήποτε άλλη χώρα- εάν οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα «έβλεπαν» πραγματικές αυξήσεις στις αμοιβές τους.
Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ούτε στις ΗΠΑ, ούτε οπουδήποτε αλλού, λόγω παγκοσμιοποίησης και ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.
Ίσως, σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι ο προστατευτισμός και η επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων.
Δεν μπορείτε να αυξήσετε την αμοιβή λόγω της αδύναμης εργατικής δύναμης;
Κάντε την κυβέρνηση να εξισορροπήσει το κεφάλαιο και να εστιάσει στην εργασία, επισημαίνει η Rabobank.
Δεν μπορείτε να αυξήσετε τις αμοιβή γιατί τότε ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και έχουμε πάρα πολύ χρέος να εξυπηρετήσουμε;
Στραφείτε στους επενδυτές, όχι στους εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ, ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας εξακολουθεί να μαίνεται.
Στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης Trump έχει μπει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή Tik Tok.
Μια τέτοιου είδους θα καθιστούσε δύσκολο για τις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν τεχνολογία στο TikTok.
Οι περιορισμοί θα αφορούν τη δημιουργία λογισμικού, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple και άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να παρέχουν ενημερώσεις στις πλατφόρμες τους.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι ο κατάλογος των νομικών και φυσικών προσώπων που συζητείται έχει σκοπό να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών.
Να σημειωθεί ότι εκτός της αμερικανικής αγοράς έχει τεθεί ήδη η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei.
Αντίθετα, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Γερμανίας συνεχίζουν να μιλούν για το "Wandel durch Handel" ("Αλλαγή μέσω του εμπορίου") όταν πρόκειται για την Κίνα.
Tι συμφέρει όταν εξάγεται μαζικά προϊόντα και τα έχετε σε στοκ….
Αυτό κάνει η Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης