Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown, παρά το 2ο κύμα κορωνοϊού - Θετικές προοπτικές για μετοχές

tags :
UBS: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown, παρά το 2ο κύμα κορωνοϊού - Θετικές προοπτικές για μετοχές
Η  πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο δεν θα οδηγήσουν στην επαναφορά των εθνικών lockdown
Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις παγκόσμιες αγορές, με ισχυρά τα δημοσιονομικά και νομισματικά, είναι υποστηρικτικό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τη UBS, η οποία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στις οικονομίες παρά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της UBS, η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο δεν θα οδηγήσουν στην επαναφορά των εθνικών lockdown.
Ο COVID-19 παραμένει μια ανθρώπινη τραγωδία και η πολιτική μπορεί να  λάβει διαφορετικά μέτρα.
Ωστόσο, ορισμένα πράγματα που έχουμε μάθει για τον ιό από τον Μάρτιο φαίνεται να οδηγούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε λιγότερο οικονομικά καταστροφικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, όπως για παράδειγμα ότι ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο εμφανίστηκε στην αρχή της επιδημίας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 3,4%, αλλά αυτό αποδείχθηκε υπερεκτιμημένο εν μέρει επειδή δεν τα ασυμπτωματικά άτομα δεν διαγνώστηκαν λόγω περιορισμένης ικανότητας των τεστ.
Μια πρόσφατη μελέτη της Lancet υπολόγισε το ποσοστό θνησιμότητας σε 0,5-1% στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, ενώ μια μελέτη στη Γενεύη έθεσε τον αριθμό στο 0,6%.
Επίσης, ο ιός δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο εμφανίστηκε αρχικά.
Ένας άλλος λόγος για τα lockdown ήταν ότι η υψηλή μόλυνση του ιού σήμαινε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Ενώ η αρχική εκτίμηση για τον "Rt" - ο μέσος αριθμός ατόμων στους οποίους ένα μολυσμένο άτομο εξαπλώνει τον ιό - ήταν περίπου 2,4.
Αλλά καθώς τα τεστ αυξάνονταν, οι εκτιμήσεις άρχισαν να μειώνονται.
Αυτές οι νέες γνώσεις είναι σημαντικές, διότι σημαίνουν ότι μια στρατηγική της μάσκας είναι πλέον πιο εύλογη.
Όταν το Rt είναι στο 2,5, το θεωρητικό κατώφλι για την επίτευξη της ασυλίας της αγέλης είναι το 60% του πληθυσμού, όπως ευρέως έχει αναφερθεί.
Ωστόσο, όταν οι ρυθμοί Rt είναι 1,02, 1,1 και 1,2 τα κατώτατα όρια είναι 2%, 9% και 17%, αντίστοιχα, τα οποία είναι χαμηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Χαμηλότερη θνησιμότητα, χαμηλότερη μολυσματικότητα και η παρουσία ανακτηθέντων περιπτώσεων στον πληθυσμό σημαίνει μικρότερες προσπάθειες κοινωνικής απόστασης, αναφέρει η UBS.
Όσο πιο κοντά είμαστε στην ασυλία, τόσο λιγότερες δόσεις εμβολίου πρέπει να ξεκινήσουν για να δείξει όφελος για τη δημόσια υγεία.
Ο COVID-19 παραμένει μια φοβερή ασθένεια για πολλούς, με πολλά θύματα και ισχυρές πιέσεις στα τοπικά συστήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικινδυνότητα του ιού αρχίζει και φθίνει, καταλήγει η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης