Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γαριλίδης (Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ

tags :
Γαριλίδης (Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ
Καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία είπε ο Έλληνας πρέσβης
Την εκτίμηση πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ διατύπωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, γεγονός που αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την Αθήνα στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και να ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, το οποίο αποτυπώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Άγκυρας.
«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της.
«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά.
Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε σε δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ο κ.Γαριλίδης, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη.
Μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών αλλά στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία» τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, αναφέροντας πως η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι».
Όπως αναφέρει, μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισημαίνει ότι καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα είχε επιδιώξει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία» υποστήριξε ο κ.Γαριλίδης, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνεχίσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της.
«Το πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και πολλών από τους γείτονές της ήταν ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Άγκυρα βλέπει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιοχών πρώην Οθωμανικά βιλαέτια.
Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε - Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι».
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει.
Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έστρεφε τους άλλους εναντίον τους» επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης, υποστηρίζοντας ότι «εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις οθωμανικές ιδέες της, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει έναν δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου».
«Αυτό που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη, για παράδειγμα, δεν αφορά μόνο την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τους φυσικούς πόρους με τη Λιβύη, αλλά περισσότερο την επιθυμία της να καθιερωθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην περιοχή.
Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου.
Για παράδειγμα, η Αίγυπτος δικαίως δεν μπορεί να αφήσει τη Λιβύη να είναι παιχνίδι για τις πολιτοφυλακές που εισήχθησαν στη Λιβύη [από την Τουρκία] και αυτό είναι πλήρως κατανοητό.
Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.
Αυτό που έπρεπε να κάνει η Τουρκία ήταν να επιτύχει συμφωνίες με τους γείτονές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» λέει ο κ.Γαριλίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης