Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +0,2% ο DAX

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +0,2% ο DAX
Με τον κορωνοϊό να σαρώνει την παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών
(upd) Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφή των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +0,9, με τον S&P 500 στο +0,3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 27,4 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ καταγράφει οριακή μεταβολή +0,2% στις 12.903 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,15% στις 6.241 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,4% στις 5.065 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 20.291 μονάδες με πτώση 0,3%.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.409 μονάδες με απώλειες 0,9%.
Με τον κορωνοϊό να σαρώνει την παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών με βασικό ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας για το «μπαζούκας» των 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αναχαίτιση των κραδασμών της πανδημικής κρίσης.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να ανεχτούν μία καθυστέρηση λίγων ημερών ή εβδομάδων, με την αντίθεση της Ολλανδίας και την απειλή βέτο από την Ουγγαρία να μειώνουν τις πιθανότητες μίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-27 και το ταμείο ανάκαμψης.
«Η ελπίδα περιορίζεται από το γεγονός ότι τα εμπόδια για μία συμφωνία παραμένουν μεγάλα, με 4-5 χώρες να επιμένουν ότι οι όποιες επιχορηγήσεις δοθούν με όρους από την πλευρά των χωρών που θα τις λάβουν», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets σε σημείωμά του.
Ωστόσο, ο Stoxx 600 είναι σε τροχιά κερδών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου για την COVID-19 ενίσχυσαν τις λεγόμενε κυκλικές μετοχές (που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία της οικονομίας).
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν τα μεγαλύτερα κλαδικά κέρδη, καθώς η μετοχή της Daimler αυξήθηκε 3,4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένεται να έχει μικρότερες των αναμενόμενων λειτουργικών ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ανεξέλεγκτη παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία του κορωνοϊού καθώς νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στις ΗΠΑ, η Βραζιλία ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια μολύνσεις και η Ινδία το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων.
Και ενώ η ανησυχία εντείνεται και στην Ευρώπη, η μόνη περιοχή στον κόσμο που φέρεται να έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση είναι η Κίνα, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε μόλις 10 νέα κρούσματα, τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε ούτε μια μόλυνση για 11η ημέρα στο Πεκίνο, όπου πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού πολλά κράτη και περιοχές (Χονγκ Κόνγκ, Μελβούρνη, Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, Μποκοτά στην Κολομβία, Μπανγκαλόρε στην Ινδία, κα.) επιστρατεύουν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων και τοπικών lockdowns, κινήσεις που δείχνουν πως ο κορωνοϊός κάθε άλλο παρά σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται.
Βάσει των έως σήμερα στατιστικών δεδομένων, οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη (περισσότεροι από 204.000) και στη Λατινική Αμερική (πάνω από 152.000) ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική (πάνω από 3,6 εκατομμύρια) και στη Λατινική Αμερική (περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια).

Ευρωζώνη: Οριακή άνοδος στο +0,3% για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο

Οριακή άνοδο στο +0,3% σημείωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, λόγω της ενίσχυσης των τιμών στην ενέργεια.
Tον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο +0,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε τον πληθωρισμό πολύ χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κοντά στο 2%.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, στο επίκεντρο η σινοαμερικανική ένταση - Στο -0,3% ο Νikkei 225

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς η κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παραμένουν στο επίκεντρο.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,3% στις 22.696 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,5% στις 25.095 μονάδες.
Με μικρή πτώση 0,2% έκλεισε ο Shanghai Composite Index στις 3.204 μονάδες.
Στο +0,6% και τις 36.685 μονάδες διαπραγματεύτηκε ο Sensex.
Οι ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προσφέρουν στήριξη στις διεθνείς αγορές, παρά την κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας και το νέο ρεκόρ στα κρούσματα του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης