Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β+» η Τράπεζα Κύπρου - Σταθερό παραμένει το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β+» η Τράπεζα Κύπρου - Σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου από την S&P Global Ratings
Σε «Β+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου η S&P Global Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την εκτίμηση η Τράπεζα θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της εν μέσω ύφεσης, παρά την αυξανόμενη πίεση στην ήδη αδύναμη κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού της.
Μέχρι το ξέσπασμα του COVID-19, η Κύπρος παρουσίαζε θετική οικονομική δυναμική, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,2% το 2019.
Επιπλέον, η Τράπεζα συμμετείχε πλήρως στο σχέδιο για εκκαθάριση των NPEs.
Ο οίκος αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020, με ανάκαμψη 5,5% το 2021.
«Θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκαμψη τομέων που είναι ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός. (…)
Το απόθεμα κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου είναι αρκετό για να υποστηρίξει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και τη διάβρωση του κεφαλαίου εν μέσω της αναταραχής και να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα, με τον λόγο κεφαλαίου (RAC) προσαρμοσμένο στον κίνδυνο να παραμένει άνετα πάνω από το όριο του 5%.
Αναμένουμε ότι ο λόγος RAC να κυμανθεί γύρω στο 6% με 6,5% τους επόμενους 12-18 μήνες, σε σύγκριση με 7,5% στα τέλη του 2019.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι υποστηρικτικά μέτρα από τις δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα στηρίξουνξτην Τράπεζα Κύπρου και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα διατηρήσει ένα χρηματοοικονομικό προφίλ ανάλογο με το τρέχον επίπεδο αξιολόγησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Αναμένουμε περαιτέρω πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, αλλά εντός διαχειρίσιμων επιπέδων, με NPEs στο 33%-37% των ακαθάριστων δανείων έως το τέλος του 2021 (από 29% στα τέλη Μαρτίου 2020)», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης