Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι σημαίνει η μείωση του ΕΦΚ στη μέση τάση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

tags :
Τι σημαίνει η μείωση του ΕΦΚ στη μέση τάση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Το μέτρο αφορά περίπου 100 επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση από 13 GWh, μειώνοντας κατά 3 εκατ. ευρώ το ενεργειακό κόστος για το σύνοιλό τους
Σε περίπου 100 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση τάση, την οποία δρομολογεί η κυβέρνηση.
Το μέτρο εξήγγειλε χθες (15/07) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της επένδυσης ύψους 130 εκατ. ευρώ του νέου τετραπλού θερμοελάστρου Tandem της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ωφελούμενοι είναι βιομηχανίες έντασης ενέργειας, καθώς οι καταναλώσεις τους θα πρέπει να ξεπερνούν τις 13 GWh (γιγαβατώρες) σε ετήσια βάση.
Για αυτές τις επιχειρήσεις, ο ΕΦΚ θα αναπροσαρμοστεί στην τιμή που ισχύει ήδη στην υψηλή τάση. Κάτι που σημαίνει ότι θα ελαττωθεί στα 2,5 ευρώ ανά MWh, από 5 ευρώ ανά MWh που είναι σήμερα, αποκλιμακούμενος επομένως κατά 50%.
Η απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ και, όπως είναι φυσικό, ισόποση θα είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους για το σύνολο των εν λόγω επιχειρήσεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως, για αυτές τις εταιρείες, ήδη οι χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ είναι εξισωμένες με τις τιμές που ισχύουν για την υψηλή τάση.

Εντός Ιουλίου η πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας

Η εξαγγελία έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την επανεκκίνηση της διακοψιμότητας, με την υπογραφή της απαραίτητης απόφασης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, μετά τη λήψη του comfort letter από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας προγραμματίζεται να διενεργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των εγχώριων βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, για τη δρομολόγηση εφαρμογής του μέτρου, ο ΑΔΜΗΕ έχει δημοσιεύσει ήδη από τη Δευτέρα (13/07) την πρόσκληση εγγραφής στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου. Σύμφωνα με την πρόσκληση του Διαχειριστή, η διορία εγγραφής στο Μητρώο εκπνέει στις 23 Ιουλίου.
Έτσι, μόνη πλέον εκκρεμότητα για τη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας είναι να εγκριθεί επίσης ο νέος Κανονισμός Δημοπρασιών για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου, όπου θα περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά εφαρμογής του μέτρου, όπως και η διάρκειά του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή, ο Κανονισμός θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης