Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές, προσδοκίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Κέρδη +0,85% για Dow Jones, στο +1,84% ο DAX

Άνοδος στις αγορές, προσδοκίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Κέρδη +0,85% για Dow Jones, στο +1,84% ο DAX
Άνοδος στις αγορές, προσδοκίες για το εμβόλιο

Οι προσδοκίες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στήριξαν σήμερα 15/7 τις διεθνείς  αγορές, καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Το θετικό κλίμα ενισχύουν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών.
«Έχουμε μία αρκετά αισιόδοξη διάθεση στην αγορά λόγω των ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη και της αισιοδοξίας για το εμβόλιο», δήλωσε αναλυτής της UniCredit.
Ολοένα και περισσότερα κράτη επιστρέφουν στη λογική των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Από σήμερα 15/7 το Χόνγκ Κόνγκ προχωρά στη μείωση του αριθμού των παρευρισκομένων στις δημόσιες συναθροίσεις από 50 σε 4 και επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ καθώς οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο είναι πολύ πιο ανησυχητικό από τα δύο προηγούμενα.
Σε lockdown εισέρχεται και το Καράκας, η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων ενώ στην Μελβούρνη, η οποία βρίσκεται σε μερικό lockdown από την περασμένη Πέμπτη όπως και όλη η Πολιτεία της Βικτόρια, οι αρχές επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους πολίτες δεν υπακούουν στην εντολή για παραμονή στο σπίτι.
Σχέδια για τοπικά lockdowns έχει εκπονήσει και η Νέα Ζηλανδία, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, εάν ο ιός αρχίσει και πάλι να εξαπλώνεται στην κοινότητα, τη στιγμή που ανησυχία για την ένταση της επιδημίας διατυπώνεται και στην Ινδία, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται σε ημερήσια βάση περισσότερα από 28.000 κρούσματα, τα οποία κυρίως εντοπίζονται σε περιοχές που μέχρι στιγμής είχαν μείνει αλώβητες από τον κορωνοϊό.
Απέναντι στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα για την εύρεση του εμβολίου που θα δώσει και το τελικό «χτύπημα» στον ιό.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 579.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,32 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,4 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,85% στις 26.870 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,91% στις 3.226 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,59% στις 10.550 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 27,84 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +1,847% κλείνοντας στις 12.986 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 20.281 μονάδες με άνοδο +2,02%.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης κινήθηκε ανοδικά τον Ιούλιο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με τoν δείκτη Empire State της Fed Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στις 17,2 μονάδες τον Ιούλιο από -0,2 τον προηγούμενο μήνα.
Η ένδειξη πάνω από το μηδέν δείχνει βελτίωση των συνθηκών.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 8,9 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Econoday.
Οι τιμές εισαγωγής των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, εν μέσω αύξησης του κόστους των καυσίμων.
Ωστόσο η γενική τάση παρέμεινε αδύναμη, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υποτονικός παρά την άνοδο των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα.
O δείκτης τιμών εισαγωγών σημείωσε άνοδο κατά 1,4% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, όπως μεταδίδει το MarketWatch. Τον Μάιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%.
Το αποτέλεσμα του Ιουνίου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 1,0%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν 3,8%, μετά την πτώση 6,2% του Μαΐου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα κέρδη που ανακοίνωσε η Goldman Sachs για το β΄τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,42 δισ. δολ. ή 6,26 δολ. ανά μετοχή από 5,81 δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 3,9 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα στο β΄τρίμηνο ανήλθαν σε 13,3 δισ. δολ.
Το ROE διαμορφώθηκε στο 11,1%.
Στο α΄εξάμηνο 2020 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,64 διισ. δολ. ενώ τα καθαρά έσοδα στα 22,04 δισ. δολ.
Κατά τα διάρκεια του β΄τριμήνου του έτους, η Goldman Sachs κατέγραψε καθαρές προβλέψεις ύψους 945 εκατ. δολ. ενώ στο α΄ εξάμηνο ανήλθαν σε 1,13 δισ. δολ.
Tα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης των 2,66 δισ. δολ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) ανήλθε στο 13,6%.
Κέρδη υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν κατέγραψε η US Bancorp στο β΄ τρίμηνο, παρά τις υψηλότερες προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες, οι οποίες αποδίδονται και στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η αμερικανική εταιρεία holding ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο τρίμηνο ύψους 689 εκατ. δολαρίων ή 41 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 1,82 δισ. δολάρια ή 1,09 δολάρια ανά μετοχή.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 32 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με την FactSet.
Στο β΄ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 3,22 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 3,33 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα καθαρά έσοδα εκτός τόκων, αυξήθηκαν στα 2,61 δισ. δολάρια, από τα 2,49 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά έσοδα από τόκους 3,22 δισ. δολαρίων και εκτός τόκων, 2,35 δισ. δολαρίων.
Η τράπεζα έχει προβλέψει 1,74 δισ. δολάρια για πιστωτικές απώλειες στο τρίμηνο, έναντι των προβλέψεων 993 εκατ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο.
Η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε κέρδη τα οποία υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών στο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από τόκους.
Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους 950 εκατ. δολαρίων για το β΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 1,02 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,01 δολάρια, αμετάβλητα από το προηγούμενο έτος.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 95 σεντς ανά μετοχή.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 780 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 802 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα από προμήθειες και άλλες πηγές διαμορφώθηκαν στα 3,18 δισ. δολάρια, έναντι των 3,11 δισ. δολαρίων το περασμένο έτος. Συνολικά τα έσοδα αυξήθηκαν 2% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 792 εκατ. δολαρίων και καθαρά έσοδα εκτός τόκων, 3,12 δισ. δολαρίων.
Στο τρίμηνο, η τράπεζα προέβλεψε 143 εκατ. δολάρια για πιστωτικές απώλειες, ποσό χαμηλότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί στο α΄ τρίμηνο.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την καθοριστική φάση των κλινικών δοκιμών.
Οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν placebo (ψευτοφάρμακο).
Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19.
Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον του ιού.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.
Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, αποσκοπεί να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες ώστε να αναπτύξει προληπτικά αντισώματα και να προστατευθεί από τον κορονωϊό.
Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Τελικά δεν θα καταβάλει το ποσό των 13 δισ. η Apple στο ιρλανδικό Δημόσιο, καθώς δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι δεν υπήρξε κάποια κρατική βοήθεια.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταργεί την απόφαση της Κομισιόν, καθώς δεν κατόρθωσε να αποδείξει επαρκώς κατά το νόμο ότι υπήρχε πλεονέκτημα, για τους σκοπούς του Άρθρου 107 (1) της TFEU1.
Η Ιρλανδία δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την απόφαση της Κομισιόν να καταβάλει η Apple 13 δισ. ευρώ σε φόρους, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "η Ιρλανδία ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση στις δύο εταιρείες της Apple.
Η Ιρλανδία είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση της ΕΕ "με τη λογική ότι δεν χορήγησε κρατική βοήθεια" και η απόφαση σήμερα από το Δικαστήριο υποστηρίζει αυτή την άποψη, ανέφερε.

Ανοδική τάση στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς εντείνονται οι ελπίδες των επενδυτών για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna ενάντια στον κορωνοϊό παρήγαγε «ισχυρά» αποτελέσματα ανοσίας και στα 45 άτομα που το πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των πρώιμων δοκιμών του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι προσφέρει πράγματι σημαντική προστασία έναντι του νέου ιού, σύμφωνα με δημοσίευση στο New England Journal of Medicine.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Burberry υποχωρεί 4,9% μετά την ανακοίνωση πτώσης 45% στις πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο.
Η Svenska Handelsbanken ανακοίνωσε πτώση 6,1% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια έπληξαν τα έσοδα, αλλά η πτώση των κερδών ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν χάρη στο χαμηλότερο κόστος και στην κατακόρυφη μείωση των πιστωτικών ζημιών.
Image
Η άνοδος των τιμών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των ρούχων οδήγησε τον βρετανικό πληθωρισμό υψηλότερα τον Ιούνιο, μετά το πιο χαμηλό τεσσάρων ετών, καθώς η οικονομία αρχίζει να παίρνει ξανά μπρος, μετά από μήνες lockdown.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, μετά την άνοδο κατά 0,5% του Μαΐου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ανέμεναν πτώση 0,4%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αμερικανοκινεζικής έντασης για το Χονγκ Κονγκ και των προσδοκιών για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,6% στις 22.945 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 1.584,29 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index κατέγραψε απώλειες 1,6% στις 3,361 μονάδες.
O Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 25.481 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης