Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Απαιτούνται κυρώσεις και όχι ευχολόγια κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ο κ.Χαρίτσης
Για ολιγωρία στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος και με αφορμή την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζει ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ απαιτούνται κυρώσεις και όχι ευχολόγια κατά της Τουρκίας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.
Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τις ανακοινώσεις για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, για την κατάφωρη παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την εργαλειοποίηση των προσφύγων στον Έβρο.
Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διπλωματικές ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων, επέλεξε τη ρητορεία περί απομονωμένης Τουρκίας που βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων με αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα την αναβάθμιση τουρκικής επιθετικότητας, με αποκορύφωμα την μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Χαρίτσης
«Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστηρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τον διάλογο με ευρωτουρκικό χαρακτήρα, στον οποίο η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί, κάτι που επίσης δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σε δύο συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, κάτι που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός
Η κατόπιν εορτής τριμερής μυστική συνάντηση, που αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, δείχνει ότι η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.
Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση προς την αντιπολίτευση για το τι έχει διαμειφθεί στη μυστική αυτή συνάντηση» είπε ο κ.Χαρίτσης τονίζοντας ότι «σε δυο μέρες έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής όπου περιμένουμε η κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους από την Ευρώπη όχι χλιαρές ανακοινώσεις αλλά μια αποφασιστική παρέμβαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης