Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία – Σχεδόν ισοδύναμοι Zaev – Mickoski

Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία – Σχεδόν ισοδύναμοι Zaev – Mickoski
Κανείς από τους δύο δεν αναμένεται να έχει αυτοδυναμία, αναγκαία η συμμαχία με τα αλβανικά κόμματα
Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία με τους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Zoran Zaev και του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση.
Εκτιμάται πάντως πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να καταφέρει να αποκτήσει την αυτοδυναμία και για αυτό το λόγο θεωρείται βέβαιο πως ο νικητής θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη 15/7 προσέρχεται στις κάλπες το κύριο σώμα των ψηφοφόρων, καθώς την περασμένη Δευτέρα 13/7 ψήφισαν οι νοσούντες από κορονωϊό και τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση και χθες Τρίτη 14/7 όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι φυλακισμένοι και οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.
Οι εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.
Είναι σύνηθες στην πολιτική ζωή της Βόρειας Μακεδονίας να σχηματίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, στις οποίες συμμετέχει πάντα κάποιο αλβανικό κόμμα.
Ανάμεσα στα αλβανικά κόμματα αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Ali Ahmeti, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Zijadin Sela.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι ο Zaev είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου και είχε προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές, μετά την άρνηση, τον περασμένο Οκτώβριο, της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή.
Στα τέλη Μαρτίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας του κορονωϊού, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης