Επίκειται mega deal στις ελληνικές «bad bank» ύψους 58 δισ NPEs - Η dovalue (Eurobank) θα συγχωνευθεί με Cepal (Alpha bank)… μέσω της Bain Capital

Επίκειται mega deal στις ελληνικές «bad bank» ύψους 58 δισ NPEs - Η dovalue (Eurobank) θα συγχωνευθεί με Cepal (Alpha bank)… μέσω της Bain Capital
Θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα Dovalue και Cepal που δυνητικά θα περιλαμβάνει έως 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια
Μεγάλη στρατηγική κίνηση – στην κυριολεξία mega deal - που μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων κυοφορείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με βάση πληροφορίες επίκειται σχέδιο συγχώνευσης, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σχήμα στην διαχείριση προβληματικών δανείων, που θα κατέχει 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή το 65% του συνόλου των NPEs που ανέρχονται σε 85 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εντός και εκτός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ή σχεδιάζονται τρεις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Οι δύο ήδη υπάρχουν
1)η Dovalue που εξαγόρασε την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank καθώς και τα 7,5 δισεκ. τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Η Dovalue Ελλάδος στην οποία η Eurobank συμμετέχει με 20% διαχειρίζεται περίπου 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
2)Η Intrum που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Πειραιώς και διαχειρίζεται περίπου 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
3)Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας διαχείρισης προβληματικών δανείων αναμενόταν με επίκεντρο την Alpha bank με την Pimco να αποκτάει την Cepal, την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ή πρόγραμμα Galaxy και την διαχείριση των 21 δισεκ. NPEs του ομίλου της Alpha bank.
Στο βασικό σενάριο λοιπόν θα δημιουργούνταν 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης
-η Dovalue που δυνητικά θα μπορούσε να αγοράσει και τα 6,5 δισεκ. τιτλοποίησης της Εθνικής άρα στόχος είναι τα 36 με 37 δισεκ. ευρώ NPEs.
-η Pimco με επίκεντρο την Alpha bank
-η Intrum με επίκεντρο την Πειραιώς.

Ποιο το μεγάλο deal συγχώνευσης που κυοφορείται…

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές υπάρχει ένα νέο σχέδιο που εξετάζεται το οποίο εφόσον ευδοκιμήσει θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων με 58 δισεκ. NPEs ή τα προβληματικά δάνεια τριών τραπεζών Eurobank, Alpha bank και Εθνικής τράπεζας.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Alpha bank η οποία πουλάει την Cepal την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών της δανείων και τιτλοποιεί 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή πρόγραμμα Galaxy.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 6 ενδιαφερόμενοι.
Από αυτούς οι 3 επικρατέστεροι είναι η Pimco, η Bain Capital και η Cerved Credit Management από την Ιταλία.
Και ενώ το βασικό σενάριο θέλει την Pimco να πλειοδοτεί στην διαγωνιστική διαδικασία περί τον Οκτώβριο 2020 που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές… ένα νέο σχέδιο κυοφορείται.
Η Bain Capital να αποκτήσει την Cepal και το Galaxy.
Να σημειωθεί ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για Cepal και Galaxy 10 δισεκ. NPEs δεν ενθουσιάζουν καθώς κινούνται στα 335 εκατ ευρώ έναντι 310 εκατ που πήρε η Eurobank για FPS και Cairo ύψους 7,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Εάν η Bain Capital αποκτήσει την Cepal την θυγατρική της Alpha bank στην διαχείριση προβληματικών δανείων και αποκτήσει και το Galaxy την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10 δισεκ. ευρώ… το επόμενο βήμα είναι η Bain Capital ως μέτοχος με 10% στην ιταλική Dovalue να συγχωνεύσει το σχήμα αυτό με την Dovalue Ελλάδος.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα Dovalue και Cepal που δυνητικά θα περιλαμβάνει έως 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη μετά την Dovalue.
Μια συγχώνευση τέτοιας κλίμακας θα επιτρέψει
-Σοβαρές οικονομίες κλίμακας και μείωση λειτουργικών εξόδων και αύξησης των λειτουργικών εσόδων
-Διοικητικά θα προκύψει νέο σχήμα με τον Θεόδωρο Καλαντώνη Πρόεδρο, αξιοποιώντας ωστόσο και το υφιστάμενο σχήμα της Alpha bank υπό τους Θεοδωρίδη και Αθανασόπουλο στο μέγιστο βαθμό.
-Η Eurobank και η Alpha bank θα συνεχίσουν να είναι κάτοχοι των κύριων ομολόγων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν 2,4 και 3,2 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα.
-Οι κρατικές εγγυήσεις θα χορηγηθούν αναλογικά στις τράπεζες με βάση τα κύρια ομόλογα
-Τα mezzanine και junior ομόλογα θα περάσουν στον έλεγχο dovalue, Bain Capital
-Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με σχέδια συγχώνευσης μεταξύ της Eurobank Holding της καλής Eurobank και της Alpha bank Holding της καλής Alpha bank.
-Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί μια εντυπωσιακά μεγάλη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα που εάν εξαγοράσει και την τιτλοποίηση 6,5 δισεκ. προβληματικών δανείων της Εθνικής τράπεζας…θα διαχειρίζεται συνολικά 58 δισεκ. ευρώ NPEs.

Αντί για 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων θα δημιουργηθούν δύο μεγάλες σε αυτό τον γύρο εξυγίανσης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος εξυγίανσης NPEs που θα αφορά 40 δισεκ. τα εναπομείναντα προβληματικά ανοίγματα καθώς και τα νέα που θα δημιουργηθούν λόγω της ύφεσης με ορίζοντα αρχές 2021.
Τότε θα συμβούν επίσης πολλά και ακόμη σπουδαιότερα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS