Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικός πυρετός για Αγία Σοφία - Erdogan: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 - Τι κυρώσεις ζητάει η Ελλάδα - Μυστική τριμερής στο Βερολίνο

Διπλωματικός πυρετός για Αγία Σοφία - Erdogan: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 - Τι κυρώσεις ζητάει η Ελλάδα - Μυστική τριμερής στο Βερολίνο
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τις δηλώσεις του Josep Borrell για... διάλογο
(upd) Tριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του T. Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η συνάντηση έγινε την Δευτέρα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ι. Kalin, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της A. Merkel, Y. Heker από γερμανικής πλευράς.
Η συνάντηση έγινε επ' ευκαρία προγραμματισμένης συνάντησης της κ. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.
Κυβερνητικές πηγές επίβεβαιώνουν ότι έγινε συνάντηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε εν όψει του χθεσινού 13/7 Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, βασικό θέμα στην ατζέντα του οποίου ήταν η Τουρκία.
Τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες.
«Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Erdogan  για Αγιά Σοφία: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 - Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί  

Νέα επίδειξη αδιαλλαξίας από τον T. Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά τη διεθνή κατακραυγή.
«Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί.
Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφίας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό...
Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφία, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας.
Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της.
«H Aγία Σοφία μετατράπηκε σε τέμενος από μουσείο, όχι από εκκλησία...
Όταν "παραλάβαμε" την Αγία Σοφία, ήταν ερείπιο και έγινε το αριστούργημά μας.
Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη.
Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα.
Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν εναντίον άλλων θρησκειών» ισχυρίστηκε ο Erdogan.

Δένδιας: Μακρύς ο κατάλογος κυρώσεων ΕΕ κατά Τουρκίας - Περιλαμβάνει τουρισμό, τράπεζες και διακοπή εισαγωγών - εξαγωγών

Έναν ευρύ κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, από τον τουρισμό και τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών - εξαγωγών με την Τουρκία, ζητά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.
«Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα της Τουρκίας και των κυρώσεων τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Σχετικά με το άρθρο αμυντικής συνδρομής από την ΕΕ σε κράτος μέλος της, για την ενεργοποίηση του οποίου προειδοποίησε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι θα υπάρξει ελληνικό αίτημα σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Είπα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον εθνικό της χώρο και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42.
Είναι το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να είμαστε και σε αυτό συνεννοημένοι με τους εταίρους μας…
Η Ελλάδα, αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου, θα αντιδράσει».
Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανέφερε στο ΣΕΥ ότι είναι ανύπαρκτο και η έκταση για την οποία ζητά τις άδειες για έρευνα η Τουρκία είναι κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Αρκεί κανείς να κοιτάξει στον χάρτη, όπως είπα στο συμβούλιο μπορεί να κολυμπήσει κάποιος εκεί από την Ελλάδα, δε χρειάζεται καν βάρκα».
Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στους ομολόγους του ότι το ΣΕΥ πρέπει είναι έτοιμο γι' αυτό το ενδεχόμενο (εκδήλωσης ενέργειας τουρκικής παραβατικότητας), «για να μην τρέχουνε την τελευταία στιγμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει και οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι μόνο ελληνικός χώρος, είναι ευρωπαϊκός χώρος».
Όσον αφορά την ΕΕ υπογράμμισε ο κ. Δένδιας: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία.
Η ΕΕ, αν το θέλει, είναι παγκόσμια υπερδύναμη.
Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κράτος μέλος που δε θα θελήσει την υπεράσπιση ενός άλλου κράτους μέλους».
Για τα όσα υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας M. Cavusoglu για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές και επισήμανε: «Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις.
Μέχρι εκεί όμως.
Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Παγκόσμιο και πανανθρώπινο χαρακτήρισε το ζήτημα της μετρατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ανυποχώρηση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της, παρά τη διεθνή κατακραυγή.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μικρόψυχη ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, με τη χώρα να κόβει πλέον τους δεσμούς με τον δυτικό κόσμο.
«Μόνο αδυναμία μπορεί να υποδηλώνει η απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία.
Αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο και αυτό δεν αλλάζει.
Η ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών.
Η Αγία Σοφία μας ξεπερνά όλους», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθούν να κινούνται εκτός του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία, διάλογος που θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας.
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι πολλές και κοινές.
Δεν απευθύνονται μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Χρήζουν μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Επίσης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τον άριστο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.



Ανυποχώρητη η Τουρκία παρά τη διεθνή κατακραυγή

Παρά τη διεθνή κατακραυγή αλλά και την καταδίκη από την ΕΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο που την οδηγεί προς την απομόνωση και διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί.
Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας, υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, περιλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για όλα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει τον διπλωματικό μαραθώνιο.
«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο» δήλωσε σήμερα (14/7/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα αντιδράσει με όλα τα μέσα (και με τις ένοπλες δυνάμεις της) για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξήγησε εκτενώς στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.
«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Η απάντηση της Τουρκίας στην ΕΕ
 
Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επιμένει η Τουρκία κάνοντας λόγο για κυριαρχικό δικαίωμα και τονίζοντας ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, περιλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της.
Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Josep Borrell, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των "λαών" στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και αντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.
Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης θα πρέπει να τηρεί την διεθνή νομιμότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που προτάθηκε με την Επιχείρηση Ειρήνη».
Όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας «και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
Υποστηρίζει ότι «με τη νέα κατάσταση το "τζαμί της Αγίας Σοφίας" θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο.
Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «το "τζαμί της Αγίας Σοφίας" θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο καθεστώς του διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «από την άλλη χαιρετίζονται με ικανοποίηση οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Borrell για διάλογο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».
«Η Τουρκία πιστεύει ότι όπως συμφώνησαν ο Πρόεδρός μας στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν, οι σχέσεις με την ΕΕ θα μπορούν να προωθηθούν στην αντίληψη του αναθεωρημένου μνημονίου της 18ης Μαρτίου».

Ο Erdogan αλλάζει την ιστορία

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan συνεχίζει να βρίσκεται σε... παραλήρημα και για ακόμα μία δεν διστάζει να αλλάξει και την ιστορία.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του προς τα στελέχη του κόμματος του φέρεται να τόνισε ότι «Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους.
Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων.
Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο.
Τώρα έγινε πάλι τζαμί».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

Μητσοτάκης: Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα - Συνάντηση με Αναστασιάδη

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη προκειμένου οι δύο πλευρές να συντονίσουν τα βήματα τους ενόψει τόσο της τουρκικής προκλητικότητας όσο και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου.
«Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το πώς θα συντονίσουμε όπως πάντα τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε την απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία «πρόκληση που θα πρέπει να έχει την ανάλογη αντίδραση από την παγκόσμια κοινότητα» ενώ χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά τις συζητήσεις θα γίνει ένας συντονισμός εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Στόχος είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι άλλα από την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας και της καλής γειτονίας.
Χαίρομαι που είμαστε μαζί για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» είπε ο κ.Αναστασιάδης.

Η συνάντηση Αναστασιάδη με Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα ο κ.Αναστασιάδης είχε γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ.Αναστασιάδης στάθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ στην Κύπρο όσο και στη Συρία ή στο Ιράκ ενώ αναφέρθηκε και στην απειλή σφετερισμού της ελληνικής ΑΟΖ και στην απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία.
«Η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων μπροστά σε μια δύναμη, που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και το διεθνές δίκαιο.
Δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μιας υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, κάθε αρχή και αξία.
Είναι ο λόγος που είμαι σήμερα στην Αθήνα, ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και συνεννόηση.
Επιδιώκουμε τον συντονισμό ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στις προσπάθειες επικράτησης της ειρήνης.
Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση.
Αντίθετα επιδιώκουμε επικράτηση του Δικαίου» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης.
Από την πλευρά της η κα.Σακελλαροπούλου ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Όσον αφορά την Αγία Σοφία, η ΠτΔ υποστήριξε ότι «είναι μια απόφαση που έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και πάνω από όλα πλήττει και πληγώνει και όλους εκείνους που ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους αντιλαμβάνονται ότι ένα μοναδικό μνημείο της ανθρωπότητας δεν μπορεί να εργαλειοποιείται για να υλοποιούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική του ακτινοβολία».
«Η Αγία Σοφία είναι μοναδικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και αποτελεί βέβαια τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε να λειτουργήσει τον τελευταίο αιώνα ως ένας τόπος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών κι ως ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών.
Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας.
Η Ελλάδα, η Ε.Ε. αλλά και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
 Ήδη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η αλληλεγγύη των εταίρων προς Ελλάδα και Κύπρο.
Και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια» υπογράμμισε η κα.Σακελλαροπούλου.

Πέτσας: Δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία

Τη θέση ότι οι δυσκολεύουν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία από εδώ και πέρα και μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Rejep Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Erdogan με την Αγία Σοφία.
Χθες η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Borrell που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση.
Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει.
Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη.
Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα.
Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα» υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα «προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο».
«Η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση,  καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.
Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι πρόεδρος Erdogan δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των πανηγυριών έπειτα από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα και ειδικότερα το ενδεχόμενο άρσης της τον Αύγουστο ο κ. Πέτσας εξήγησε πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη αλλά περισσότερο κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα.
«Θα δούμε λοιπόν μέχρι τέλος Ιουλίου εάν θα έχουμε φέρει την καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω, θα δούμε πως θα έχει εξελιχθεί τις επόμενες 15 ημέρες το θέμα για τα νοσοκομεία μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «κινηθήκαμε κάνοντας διορθωτικές κινήσεις και για αυτό βάλαμε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου για να δούμε τι αποτέλεσμα έχουν αυτοί οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή».
«Στόχος είναι να ταρακουνηθεί ο κόσμος όσον αφορά τον κορωνοιό» είπε ο κ.Πέτσας.

Στα... λόγια μένει η καταδίκη από την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αμήχανη απέναντι στις προκλήσεις του Erdogan και εμφανίζεται να μην έχει τη βούληση ώστε η καταδίκη της Τουρκίας να πάρει σάρκα και οστά με επιβολή κυρώσεων.
Οι δηλώσεις του Borrell μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κάθε άλλο παρά αυστηρές μπορούν να θεωρηθούν.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Borrell είπε ότι η απόφαση μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

Borrell: Η αποχή από μονομερείς ενέργειες, βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Επίσης, καλεί τη γειτονική χώρα να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις «διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -αφού υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και το ότι η ΕΕ, στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»- προσθέτει: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο Borrell, «πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Επίσης, ο Borrell, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου».
Μάλιστα, όπως αναφέρει, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η ΕΕ επανέλαβε ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».
Τέλος, ο Borrell, προειδοποιεί ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης