Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΝΑΤΟ κατά Ταλιμπάν: Απαράδεκτες οι νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Αφγανιστάν

ΝΑΤΟ κατά Ταλιμπάν: Απαράδεκτες οι νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Αφγανιστάν
ΝΑΤΟ: Απαράδεκτες οι νέες πολύνεκρες επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Στην καταγγελία των συστηματικών επιθέσεων Ταλιμπάν σε βάρος στρατιωτών και αμάχων στο Αφγανιστάν, που έχουν στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων, ανάμεσα τους και μικρών παιδιών ή μαθητών, προχώρησε εκ νέου το ΝΑΤΟ.
Αφορμή για τη νέα καταδίκη αποτέλεσαν οι πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, με στόχο μέλη του κυβερνητικού στρατού.
Απόρροια αυτών των επιθέσεων ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.
Σε επίσημη ανακοίνωση της η Διατλαντική Συμμαχία κατήγγειλε ως «απαράδεκτες» τις νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν και ζήτησε «ανθρωπιστική εκεχυρία», μεταξύ των αντιμαχώμενων πλευρών.
"Το παρόν επίπεδο της βίας -που συνδέεται κυρίως με τις επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά των εθνικών αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας παραμένει απαράδεκτο, προκαλώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη προς την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσαν τα μέλη της Συμμαχίας,
Το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις αφγανικές πλευρές να "διευθετήσουν γρήγορα τα θέματα που ακόμη εκκρεμούν τα οποία συνεχίζουν να εμποδίζουν την έναρξη ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων στις οποίες θα μετάσχουν όλες οι πλευρές".
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ σύναψαν συμφωνία με τους Ταλιμπάν, από την οποία αποκλείστηκε η αφγανική κυβέρνηση. Στόχος της συμφωνίας είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν και την έναρξη ενός ενδοαφγανικού ειρηνευτικού διαλόγου.
Οι ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό των δυνάμεων τους από 12.000 σε 8.600 άνδρες και απέσυραν πλήρως τις δυνάμεις τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
ΤΟ ΝΑΤΟ έχει προβλέψει, από την πλευρά του, να περιορίσει τη στρατιωτική του παρουσία από 16.000 σε 12.000 μέλη.
"Καλούμε επειγόντως την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και κυρίως να συμμετάσχουν στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις και να φροντίσουν έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην βρίσκουν πλέον καταφύγιο στο αφγανικό έδαφος", τονίζεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης