Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποφασισμένος να μην φύγει από τη Σύνοδο χωρίς απόφαση για τα κονδύλια είναι ο Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να μην φύγει από τη Σύνοδο χωρίς απόφαση για τα κονδύλια είναι ο Μητσοτάκης
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σκληρής μάχης που αναμένεται να δοθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 17 και 18 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σκληρής μάχης που αναμένεται να δοθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 17 και 18 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής για το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων που προγραμματίζεται να διατεθούν στο υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να υπερασπιστεί με σθένος τα «κεκτημένα» που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ελλάδα και με την βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση. Κάτι το οποίο επισημαίνει μετ επιτάσεως τις τελευταίες μέρες. Κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά μία θεμελιώδη αρχή της: Αυτήν της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Αλλά πρόκειται και για μια πρόκληση σχετικά με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, όπως επισήμανε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Charles Michel, του εξήγησε πως μετά το τέλος της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την ενδιάμεση έκθεσή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την οποία παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Κεντρικός στόχος της ενδιάμεσης έκθεσης - που παρουσίασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο νομπελίστας καθηγητής που είναι επικεφαλής της προσπάθειας να αποκτήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας - είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία και βεβαίως η ενίσχυση της εργασίας.
Είναι μια έκθεση που αποτελείται από 151 σελίδες όπως είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση και ακουμπά όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές είναι:
Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης.
Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας.
Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. και βεβαίως Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.
Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας.
Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο δώδεκα μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων.
Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία θα υπηρετούν τις προτεραιότητες του σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, όταν θα έχουμε και την εκταμίευση του ποσού των 32 δισ. ευρώ που περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας. Ενώ στις προτεραιότητες θα συμπεριλαμβάνονται η άνοδος των επενδύσεων, η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και η μείωση της παραοικονομίας, η επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, η προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, η επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και η υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης