Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδόν 3 μήνες συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ 685 και 585 μονάδων – Πιθανότατα να διαρκέσει άλλους 3 μήνες

Σχεδόν 3 μήνες συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ 685 και 585 μονάδων – Πιθανότατα να διαρκέσει άλλους 3 μήνες
Αντέχει 3 ακόμη μήνες συσσώρευση το ελληνικό χρηματιστήριο;
Η συσσώρευση διαρκείας αποτελεί την μόνιμο επωδό στο ελληνικό χρηματιστήριο προβληματίζοντας, επενδυτές, χρηματιστές, τράπεζες και εισηγμένες εταιρίες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο με όρους Γενικού Δείκτη κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης 100 μονάδων τους τελευταίους 3 μήνες από τις 24 Απριλίου και τις 685 μονάδες έως τις 585 μονάδες στις 14 Μαίου 2020.
Έκτοτε η αγορά έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο το εύρος διακύμανσης απόρροια προφανώς της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, μείωση της συμμετοχής των ξένων και της αυξανόμενης αβεβαιότητας περί την οικονομία, τον κορωνοιό, τις τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής.
Πόσο θα διαρκέσει η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Το πιθανότερο σενάριο είναι να διαρκέσει ακόμη 3 μήνες αν και σε αυτό το διάστημα των 3 μηνών θα έχουμε
-Την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
-Καλύτερη εικόνα για την ύφεση στην Ελλάδα
-Ενδείξεις για την πορεία του κορωνοιού και το δεύτερο κύμα
-Ενδείξεις για την επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών
-Ενδείξεις για την επίδραση στους ισολογισμούς των εταιριών
Είναι πολύ πιθανό η συσσώρευση να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου – 3 Νοεμβρίου διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές – και όπως πλέον αναφέρουν Goldman Sachs, Morgan Stanley και J P Morgan το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τις χρηματιστηριακές αγορές ακόμη και εάν εκλεγεί ο Biden των δημοκρατικών που προηγείται 8,8 μονάδες του Trump.

Αντέχει 3 ακόμη μήνες συσσώρευση το ελληνικό χρηματιστήριο;

Προφανώς και αντέχει, μπορεί στις ΗΠΑ οι μικροεπενδυτές να κινούν τα νήματα και να καταγράφουν αξιόλογα κέρδη αλλά στην Ελλάδα ο μικρός επενδυτής είναι ο μονίμως εγκλωβισμένος.
Η συσσώρευση θα μπορούσε να διαρκέσει 3 μήνες ακόμη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορωνοιού και του δεύτερου κύματος, του εμβολίου ή του φαρμάκου καθώς και από την επίδραση του… στο 2021.
Είναι πιθανό όπως έχει αναλυθεί και στο α΄ τρίμηνο του 2021 να σημειωθεί ύφεση στην ελληνική οικονομία πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Στο β΄ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα κινηθεί μεταξύ -12% με -17% οπότε εύλογα το β΄ τρίμηνο του 2021 σε συγκρίσιμη βάση θα είναι πολύ καλύτερο.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και ελλείψει ορατότητας – visibility – οι επενδυτές θα συνεχίσουν στην γνώριμη στάση τους… στάση αναμονής έως ότου υπάρξει κάποιο φως ή κάποια κατεύθυνση στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης