Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η μεταβλητότητα επιστρέφει στο ταμπλό των χρηματιστηρίων

Rabobank: Η μεταβλητότητα επιστρέφει στο ταμπλό των χρηματιστηρίων
Aσταθείς οι αγορές λόγω Fed, όπως υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Η έντονη μεταβλητότητα επιστρέφει στο ταμπλό των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι αγορές εμφάνισαν αστάθεια.
Αν μη τι άλλο, σε αυτό συνετέλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, ο οποίος προέβη σε ένα θεμελιώδες σφάλμα.
Όπως είπε, τα «όπλα» τα οποία μεταχειρίζεται η Fed δεν θα παραμείνουν εν ισχύι επ’ αόριστον.
Την ίδια στιγμή, μίλησε για νέα μέτρα προσανατολισμένα σε τομείς της αγοράς που έχουν μείνει αβοήθητοι, επισημαίνοντας πως η σταδιακά το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής θα αποσύρεται, ώστε η αγορά να αυτορρυθμιστεί.
Βέβαια, «ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Την ίδια στιγμή, οι traders έλαβαν το μήνυμα πως οποιαδήποτε μείωση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας θα οδηγήσει σε συντριβή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάχυση ρευστότητας, εκ νέου, στην αγορά.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ προχώρησαν πέρα από τη μη επίσημη στάση για τις θαλάσσιες διαφορές, χαρακτηρίζοντας παράνομες ενέργειες της Κίνας στη Νότια Θάλασσα.
Εν ολίγοις, η κινεζική αξίωση που «δείχνει» τη θάλασσα της Νότιας Κίνας ως δική της απορρίπτεται.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, «η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να καταργήσει μια συμφωνία από το 2013 μεταξύ των ελεγκτικών αρχών των ΗΠΑ και της Κίνας - μια κίνηση που προοιωνίζεται κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.
Πράγματι, οι κίνδυνοι από τις ενέργειες των ΗΠΑ παραμένουν εκεί.
Οι κυρώσεις για το Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να υφίστανται και θα έχουν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα για το HKD και το CNY, εάν εφαρμοστούν όπως στο Ιράν (με το οποίο η Κίνα έχει υπογράψει 25ετή συμφωνία γεωστρατηγικής συνεργασίας.)
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι αναμένει 200.000 κατοίκους από το Χονγκ Κονγκ να φτάσουν στην επικράτειά του τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Φυσικά, το νούμερο αυτό είναι πολύ λιγότερο από το 10% αυτών που επιτρέπεται να έρθουν, ωστόσο, αναπόφευκτα, θα υπάρξει μεταφορά κεφαλαίων / συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Να σημειωθεί πως οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%.
Η ανοδική τάση των εξαγωγών θα συνεχιστεί στο β’ εξάμηνο.
Εκτός αν αλλάξει κάτι ραγδαία στην πολιτική των ΗΠΑ.
Τότε ενδιαφέρουσα θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι δεν αρέσκεται στους μερκαντιλιστές.
Στο μέτωπο των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Joe Biden ανακοίνωσε πακέτο πράσινων επενδύσεων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ποσό κρίνεται εξωφρενικό, καθώς μάλιστα έχουν προϋπάρξει άλλα μέτρα κολοσσιαίων διαστάσεων.
Να σημειωθεί πως ο Joe Biden θέλει να βάλει τέρμα στο America First, κλείνοντας στο μάτι στις Κίνα, Ιαπωνία και ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ως δείκτης του πόσο κακό θα είναι το β’ τρίμηνο αξίζει μια ματιά στο ΑΕΠ της Σιγκαπούρης, που κατέρρευσε -42,1% σε ετήσια βάση.


Σύμφωνα με τη Rabobank, η πτώση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ θα φτάσει σε ετήσια βάση το -4,2%, καθώς η πανδημία Covid-19 επελαύνει, ενώ η τελευταία μετάλλαξη του ιού στο Χονγκ Κονγκ είναι 30% πιο μολυσματική.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης