Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics για Ευρωζώνη: Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα τον Ιούλιο, αλλά η ανάκαμψη θα αποδυναμωθεί

Oxford Economics για Ευρωζώνη: Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα τον Ιούλιο, αλλά η ανάκαμψη θα αποδυναμωθεί
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης θα αποδυναμωθεί στην πορεία, λόγω της αδύναμης ζήτησης
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τη σημαντική ανάκαμψη που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο του 2020 να επιβεβαιώνει την ανάκαμψη από τη δραματική συρρίκνωση του Απριλίου, λόγω της κρίσης που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος ZEW ενισχύθηκε τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2015.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης θα αποδυναμωθεί στην πορεία, λόγω της αδύναμης ζήτησης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα σημερινά (14/7) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μετά την πτώση που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +12,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -18,2%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάκαμψη θα διαμορφωθεί στο +15%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησε κατά -20,9% έναντι ετήσιας «βουτιάς» -28,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -18,9%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +11,4% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση κατά -20,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο +54,2% ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές κεφαλαιουχικών και ενδάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο +25,4% και στο +10% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά +2,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +2,3%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στην Ιταλία (+42,1%) και τη Γαλλία (+20%) ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημιεώθηκε στην Ιρλανδία (-9,8%) και την Κροατία (-3,5%).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης