Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία

Πέτσας: Δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία
Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια σε περίπτωση που η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή είπε ο κ.Πέτσας
Τη θέση ότι οι δυσκολεύουν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία από εδώ και πέρα και μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγία Σοφία.
Χθες η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση.
Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει.
Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη.
Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα.
Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα» υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα «προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο».
«Η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση,  καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.
Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι πρόεδρος Erdogan δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των πανηγυριών έπειτα από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα και ειδικότερα το ενδεχόμενο άρσης της τον Αύγουστο ο κ. Πέτσας εξήγησε πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη αλλά περισσότερο κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα.
«Θα δούμε λοιπόν μέχρι τέλος Ιουλίου εάν θα έχουμε φέρει την καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω, θα δούμε πως θα έχει εξελιχθεί τις επόμενες 15 ημέρες το θέμα για τα νοσοκομεία μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «κινηθήκαμε κάνοντας διορθωτικές κινήσεις και για αυτό βάλαμε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου για να δούμε τι αποτέλεσμα έχουν αυτοί οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή».
«Στόχος είναι να ταρακουνηθεί ο κόσμος όσον αφορά τον κορωνοιό» είπε ο κ.Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης