Γώγος (λοιμωξιολόγος): Βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης – Δεν περιμέναμε την επιδημία στα βόρεια σύνορα

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης – Δεν περιμέναμε την επιδημία στα βόρεια σύνορα
Δυναμική η κατάσταση, παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που αύριο μπορεί να τις αλλάξουμε είπε ο κ.Γώγος
Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση έξαρσης όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα εφόσον απαιτηθεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος υπογράμμισε ότι αν και ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος R0 είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.    
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση.
Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό.
Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει.
Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση.
Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω.
Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε» είπε ο κ.Γώγος.
Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό.
Ποιο είναι το απρόβλεπτο;
Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες.
Δεν το περιμέναμε αυτό.
Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα.
Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» είπε ο κ.Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές».
«Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.
«Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού.
Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα, είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα.
Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά.
Πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ.
Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό;
Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί - είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα - έστω και σε ανοιχτούς χώρους.
Αυτό είναι επικίνδυνο.
Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή;
Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια.
Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα.
Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα καταστήματα εστίασης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε φοράνε τις μάσκες.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει τοπικό lockdown».
«Αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό.
Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS