Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός σε κυβέρνηση για κορωνοϊό - Νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Η χαλάρωση των πολιτών το μεγάλο πρόβλημα

Συναγερμός σε κυβέρνηση για κορωνοϊό - Νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Η  χαλάρωση των πολιτών  το μεγάλο πρόβλημα
Έντονη ανησυχία για την χαλάρωση των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και τα ορφανά κρούσματα
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω της εισροής τουριστών από τα Βαλκάνια όσο κυρίως για τα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία όπως υποστηρίζουν, δείχνουν πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα, χωρίς μάλιστα να μπορεί να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση των επαφών.
Τον προβληματισμό παράλληλα εντείνει και η χαλάρωση των πολιτών απέναντι στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, στάση που σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί «βόμβα» στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιδημία στην Ελλάδα.
Κατόπιν της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και παρουσία του υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, του υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε τη ματαίωση όλων των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων κρουσμάτων όσο και των ντόπιων μας ανησυχεί.
Θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας»  υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1ον. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά.
Ποσοστό μόλις 0,35%.
Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα.
Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
2ον. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.
Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
3ον. Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου.
Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020.
Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
4ον. Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.
Επιπλέον, ο κ.Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ με τον κορωνοϊό - Απαγορεύουν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση

Για «πρωτοφανές αλαλούμ» που «συνεχίζεται» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απαγόρευση των πανηγυριών, την ώρα που ανοίγουν οι πτήσεις από χώρες με έξαρση του κορωνοϊού.
«Ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «και όλα αυτά, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τουρισμό».
«Χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων ανεξάρτητα από "πύλη εισόδου" και χώρα προέλευσης και με την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς καμία εξήγηση την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυκαταστήματα την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα.
Το πρωτοφανές αλαλούμ συνεχίζεται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η απάντηση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σε σχόλιο τους για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή άνοιξε τα σχολεία.
Στη συνέχεια, γιατί ήταν πολύ αυστηρή με τον συνωστισμό στις πλατείες.
Ο κ. Τσίπρας στις εξορμήσεις του σε διάφορες τουριστικές περιοχές διαμαρτύρεται επειδή η κυβέρνηση βάζει πολλούς περιορισμούς στην είσοδο τουριστών», επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Αυτή την εβδομάδα "καταγγέλλουν" γιατί προσέχουμε στα χερσαία σύνορα, αλλά ανοίγουμε με μέτρα ασφαλείας περισσότερες απευθείας πτήσεις».
«Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Επικίνδυνα τα πανηγύρια – Ενδεχομένως και μέσα στον Αύγουστο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού χαρακτήρισε τα πανηγύρια ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να υπάρξει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τα πανηγύρια.
«Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα.
Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος» είπε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα».
«Το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, ο οποίος δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Έχουμε αρνητικές εξελίξεις, εκρηκτικό το κλίμα με τον κορωνοϊό – Να ληφθούν μέτρα

Για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
«Έχουμε αρνητικές εξελίξεις με την έννοια ότι έχουμε εισαγωγή κρουσμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα και διασπορά στην κοινότητα, καθώς βλέπουμε ορφανά κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη κλπ.
Έχουμε φαινόμενα συνωστισμού που είναι δυνητικές καταστάσεις υπερμετάδοσης, οι οποίες θα φανούν σε μια με δυο εβδομάδες» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Σύψας.
«Το κλίμα είναι εκρηκτικό, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς ατυχήματα. Πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα πριν προχωρήσουν τα πράγματα.
Για να μην φτάσουμε σε ακραία μέτρα τύπου καραντίνας, πρέπει να ξεκινήσουμε με καινούριες ταξιδιωτικές οδηγίες, κυρίως προς τις χώρες των Βαλκανίων, εκεί όπου η επιδημία βράζει.
Τα μέτρα που αφορούν στον συνωστισμό και στις συγκεντρώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει η πολιτεία.
Εκεί ενδεχομένως να πάμε σε απαγορεύσεις.
Αν δεν υπάρχει δημόσια υγεία, δεν υπάρχει και οικονομία, αυτά είναι αλληλένδετα» υποστήριξε ο κ.Σύψας.

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση έως τα μέσα Αυγούστου

Την εκτίμηση πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έως τα μέσα Αυγούστου διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως πάνω από το 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη χρήσης μάσκας.
«Βλέπουμε και εισαγόμενα κρούσματα, βλέπουμε τεράστια κρίση σε χώρες που είναι κοντά μας όπως τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή ορφανά κρούσματα.
Αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας.
Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε προφανώς επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» υποστήριξε μιλώντας στο Θέμα Fm η κα.Λινού, η οποία χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος την άρση του μέτρου για την υποχρεώτικοτητα της μάσκας.
«Η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορωνοϊό.
Παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό.
Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» τόνισε η κα.Λινού, επισημαίνοντας όσον αφορά τα πανηγύρια ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον τα μέτρα που εφαρμόζονται στα εστιατόρια».
«Ζητάω να μιλήσουμε για συλλογική κοινωνική ευθύνη.
Εγώ θα έκανα απολύτως υποχρεωτική τη μάσκα σε κάθε ευκαιρία κοινωνικής επαφής ακόμα και με πρόστιμο για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ένα κίνδυνο που κυκλοφορεί.
Θα συμβούλευα, επίσης, όλους όσοι πάνε διακοπές να καθορίσουν μια παρέα συγκεκριμένη και θα συναναστρέφεται μόνο με αυτή την ομάδα αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε» υπογράμμισε η κα.Λινού, αναφέροντας πως «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση, μπορεί να έχουμε μεγάλη εξέλιξη μέχρι τα μέσα Αυγούστου».
«Είναι μέγιστη ανάγκη να εφαρμοστεί η τηλεργασία και να προετοιμαζόμαστε για τα σχολεία» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία ερωτηθείσα πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί ο κορωνοϊός απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί μέχρι την ημέρα που θα εμβολιστεί το 60% του πληθυσμού».

Έξαρση στη δυτική Μακεδονία, στο κόκκινο η Κοζάνη

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για τις εγχώριες εστίες μετάδοσης του ιού, με τη δυτική Μακεδονία να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως αιφνίδια και ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.
Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος».
Τρεις ασθενείς εξ αυτών νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και παρακολούθηση.
Μεταξύ των εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, τα δύο είναι εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με θετικό κρούσμα.
«Τα συγκεκριμένα περιστατικά χαρακτηρίζονται ως ορφανά», τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.
Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, που έχει ορισθεί ως νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, νοσηλεύονται συνολικά επτά περιστατικά covid 19.
Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι «θα δούμε τις προσεχείς ημέρες, μέσω των ιχνηλατήσεων που κάνουμε, τι διαστάσεις θα λάβει η στιγμιαία αύξηση των ορφανών κρουσμάτων κορωνοϊού».
 
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα στη χώρα - Τέσσερα στις πύλες εισόδου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 13/7 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας,
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 24, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3826 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 54,5% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 3.826 κρουσμάτων, 1.007 (26,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.002 (52,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 382.452 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.993 (1,6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41550 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 85 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.

Image

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στα νησιά

Οι τουριστικές περιοχές της χώρας μπαίνουν σε κλοιό εντατικών ελέγχων, έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, στις οργανωμένες παραλίες και τις πισίνες, ενώ αυστηροί και σε 24ωρη βάση ακόμη και τα Σαββατοκύριακα είναι οι έλεγχοι από τα κλιμάκια σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.   
Με τον αριθμό των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων να ενισχύεται,  δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν εκτεταμένους, πάνω από 300 συνολικά, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά την αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των εγχώριων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επαναπατρισμός Σέρβων τουριστών από την Εύβοια 

Στο Πευκί της Εύβοιας εντοπίστηκαν 7 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα, από τα 45 δείγματα που συγκεντρώθηκαν από Σέρβους τουρίστες, μετά από ελέγχους κλιμακίου του ΕΟΔΥ.
Παρόλο που είναι τελείως ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, επέστρεψαν στην πατρίδα τους συνολικά 132 άτομα.
Πάντως, αναμένεται να συνεχιστεί η ιχνηλάτηση στο Πευκί και την ευρύτερη περιοχή που διέμεναν και κινήθηκαν οι τουρίστες, ενώ αποφάσεις θα υπάρξουν και για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι, προ ημερών Σέρβοι τουρίστες στην Αιδηψό είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ στη συνέχεια και στο πλαίσιο των ελέγχων έγιναν 87 τεστ που βγήκαν αρνητικά.
Ωστόσο, ανοδικά κινούνται όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα εγχώρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα φαίνεται πως είναι άγνωστης προέλευσης, δηλ. «ορφανά».
Πάντως, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου ήδη έχουν αποφασιστεί νέα μέτρα, όπως οι τουρίστες από τις 15/7 και ώρα 00:01 να εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα ενισχύονται οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.
Ωστόσο αν και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα που επίσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της χαλάρωσης των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των εικόνων συνωστισμού.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει πολλές διαφορές προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει έκτακτα μέτρα ακόμα και να κλείσει τα σύνορα σε χώρες όπου η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Η περίπτωση της Σερβίας είναι χαρακτηριστική, όπου τα σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει έως τις 15 Ιουλίου.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βρετανία, καθώς οι πτήσεις αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου…

Τα νέα μέτρα για την είσοδο τουριστών από τον Προμαχώνα – Τι προβλέπει  η ΚΥΑ

Τις προϋποθέσεις για την είσοδο των τουριστών στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα και τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01, περιλαμβάνει η ΚΥΑ που εκδόθηκε.
Ωστόσο, οι προυποθέσεις αυτές δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.  
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.  
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι κλειστές επιχειρήσεις από 13-26 Ιουλίου

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές λόγω κορωνοϊού από τη Δευτέρα 13/7 έως τις 26 Ιουλίου, περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν οι:
– Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10)
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14)
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
– Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
– Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
Σημειώνεται ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης