Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Φούσκα το χρηματιστήριο λόγω Fed, εξωφρενικά τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500

ΗΠΑ: Φούσκα το χρηματιστήριο λόγω Fed, εξωφρενικά τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500
Μετά τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου, ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκαν περισσότερο από 40% λόγω Fed
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους οικονομικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που πυροδοτούν τα πακέτα ενίσχυσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), με το χρηματιστήριο να θυμίζει ημέρες ακραίας «φούσκας».
Ειδικότερα, η Fed έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε η αγορά να μην ξεμείνει από ρευστότητα.
Ως αποτέλεσμα έχει αυξήσει τον ισολογισμό της από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αγορών τίτλων χρέους περιοριζόταν σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους, η δέσμευση της Fed να ενισχύσει την αγορά εταιρικών ομολόγων προκάλεσε φρενίτιδα μεταξύ των επενδυτών.
Ως αποτέλεσμα, για να ενισχύσει την οικονομία, η Fed διακινδύνευσε μια φούσκα στην αγορά.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει αγοράσει μετοχές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων τόνωσης.
Ωστόσο, τα μηδενικά επιτόκια και η πιστωτική στήριξη σε μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ οδήγησαν τις μετοχές σε υπερ-αποδόσεις.
Μετά τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου, ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκαν περισσότερο από 40%.
Ο δε σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει αυξηθεί 60%.
Ο δείκτης τιμής προς κέρδη στον S&P 500 είναι επί του παρόντος 21,5 - επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της έκρηξης της φούσκας dot-com πριν από 20 χρόνια.
Image

Image

Η ευφορία του χρηματιστηρίου απεικονίζεται και στις Initial Public Offerings (IPOs), καθώς και στις πωλήσεις μετοχών.
Η IPO είναι η πρώτη φορά κατά την οποία μια εταιρεία θέτει σε δημόσια κυκλοφορία μετοχές (ή «εισάγεται») σε ένα χρηματιστήριο.
Προέρχεται από τον όρο «Initial Public Offering» (Αρχική δημόσια προσφορά), αλλά συχνά αναφέρεται και ως «εισαγωγή στο χρηματιστήριο».
Περίπου 184 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IFR Refinitiv.
Οι IPOs, σύμφωνα με την Dealogic, ξεπερνούν σε αξία τα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αγοράζουν Nissan σε τιμές Bentley.
Αυτό συμβαίνει γενικά με τις IPO» είπε ο Richard Bernstein, διευθυντής επενδύσεων του Richard Bernstein Advisors.
Image
Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Fed ενθάρρυναν τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα μόχλευσης.
Περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων πωλήθηκαν το α’ εξάμηνο του έτους - ο υψηλότερος όγκος εκδόσεων που έχει καταγραφεί από την Ένωση Βιομηχανιών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών.
Παρόλο που η Fed απέφυγε να αγοράσει τα περισσότερα ομόλογα, οι εκδόσεις έφτασαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Ιούνιο.
«Τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού και υψηλής απόδοσης είχαν ένα απίστευτο τρίμηνο όσον αφορά την έκδοση και την απόδοσή τους» δήλωσε ο Ted Swimmer, επικεφαλής κεφαλαιαγορών της Citizen’s Commercial Banking.
Image
Τα ασφάλιστρα που απαιτούν οι επενδυτές για διακράτηση επικίνδυνων εταιρικών χρεών έναντι ασφαλέστερων κρατικών ομολόγων ή πιστωτικών περιθωρίων μειώθηκαν απότομα το δεύτερο τρίμηνο.
Στις 23 Μαρτίου, οι επενδυτές πληρώθηκαν το υψηλότερο ασφάλιστρο τα τελευαία 11 χρόνια για να κρατήσουν χρέος, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη υψηλών αποδόσεων ICE / BofA.
Tα ομόλογα επενδυτικού βαθμού, βάσει του δείκτη ICE / BofA έχουν ανακάμψει πλήρως από 401 μονάδες βάσης στις 23 Μαρτίου στις 152 μονάδες βάσης σήμερα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης