Τελευταία Νέα
Διεθνή

IESEG: Ο κορωνοϊός τραυμάτισε σοβαρά τις ιταλικές τράπεζες

IESEG: Ο κορωνοϊός τραυμάτισε σοβαρά τις ιταλικές τράπεζες
Οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλό ποσοστό δανείων σε βιομηχανίες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία
Σοβαρά τραυμάτισε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλό ποσοστό δανείων σε βιομηχανίες που έχουν χτυπηθεί από τη νόσο, καθιστώντας τα κεφάλαιά τους ευάλωτα έναντι οποιασδήποτε επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Οι Credito Emiliano SpA, Banco BPM SpA, BPER Banca SpA και Unione di Banche Italiane SpA βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερο πληγείσες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα του Eric Dor, διευθυντή οικονομικών μελετών στο Σχολή Διοίκησης IESEG στη Λιλ της Γαλλίας.
Image

«Τα δάνεια σε τομείς της οικονομίας που υποφέρουν είναι τετραπλάσια από τα ίδια κεφάλαια CET1, οπότε το κεφάλαιό τους θα εξαλειφθεί εάν το 25% των δανείων τους χρεοκοπήσει» δήλωσε ο καθηγητής Dor.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είναι το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η στέγαση και η εστίαση.
Μια απόσβεση 10% των δανείων προς τους ευάλωτους τομείς θα έπληττε τον δείκτη κεφαλαίων στις Credito Emiliano, Banco BPM, BPER και UBI, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παραθέτει δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Image
«Ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθoύν σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια διαχειρίσιμη κατάσταση, επειδή οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζας είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μεγάλες προβλέψεις» καταλήγει ο Dor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης