Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έμπρακτη καταδίκη του Erdogan και όχι μόνο λόγια απαιτεί η Αθήνα από την Ευρώπη

Έμπρακτη καταδίκη του Erdogan και όχι μόνο λόγια απαιτεί η Αθήνα από την Ευρώπη
Η ελληνική κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών για να επιτύχει κυρώσεις στο ζήτημα της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας
Στον απόηχο της απόφασης του Tayyip Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, η Αθήνα ετοιμάζει κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο με το Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης όπου και θα θέσει την προκλητικότητα της Τουρκίας ενώ θα ζητήσει κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών, αρχής γενομένης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι κρίσιμη καθώς περιλαμβάνει εκτός από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.
Έτσι, τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας είναι πολλά και πυκνά με τις κυρώσεις να τίθενται στο τραπέζι όχι για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αυτό καθεαυτό αλλά για την τουρκική προκλητικότητα.
Το μήνυμα πάντως της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι ένα πακέτο κυρώσεων για το ενδεχόμενο η Τουρκία να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει μια τριγωνική συνεννόηση στον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας και Παρισίων.
Άλλωστε, η Γαλλία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει με φυσική παρουσία.
Εκεί, από νωρίς το πρωί μεταβαίνουν ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, το Νίκο Χριστοδουλίδη και πριν τη συνεδρίαση θα συναντήσουν τον ύπατο αρμοστή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος την Κυριακή, μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον συντονισμό δράσεων πολιτείας και εκκλησίας για το ζήτημα, θα συνεχίσει τα τηλεφωνήματα σε ομολόγους του και θεσμικούς παράγοντες στην Ευρώπη.
Την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι η πρώτη έπειτα από τέσσερις μήνες που γίνεται με φυσική παρουσία των 27 ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κρίσιμη Σύνοδο στην οποία αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων που προγραμματίζεται να διατεθούν στο υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, η ελληνική πλευρά, αναμένεται να επιδιώξει ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγία Σοφία, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης