Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζόμενους – Το κυβερνητικό σχέδιο για να ενισχυθεί το προσωπικό των κλειστών επιχειρήσεων του τουρισμού

Φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζόμενους – Το κυβερνητικό σχέδιο για να ενισχυθεί το προσωπικό των κλειστών επιχειρήσεων του τουρισμού
Το επίδομα πρόκειται να λάβουν όσοι δεν επαναπροσελήφθησαν ή προσελήφθησαν και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αποφάσισαν να να κατεβάσουν ρολά
Στα κυβερνητικά σχέδια είναι να δοθεί το φθινόπωρο έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε έως 400.000 εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού, ώστε να στηρχθούν οι  εργαζόμενοι του ευρύτερου κλάδου που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Αν και δεν έχει «κλειδώσει» το ύψος της ενίσχυσης που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, αυτό δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 534 ευρώ που δίδονται ως ειδική αποζημίωση, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να κινηθεί σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα για να δώσει μια δυναντή ανάσα ρευστότητας στους πληττόμενους εργαζόμενους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το ακριβές ύψος της ενίσχυσης, ενώ ταυτόχρονα θε πρέπει και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να σχηματίσουν σαφή εικόνα έως τα τέλη του καλοκαιριού για τη συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο.
Ειδικότερα, το ύψος της ενίσχυσης που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού που άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά  την υγειονομική εικόνα της χώρας, δηλαδή από το εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αποφασιστούν τοπικά lockdown.
Πάντως, το επίδομα πρόκειται να λάβουν όσοι δεν επαναπροσελήφθησαν ή προσελήφθησαν και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αποφάσισαν να να κατεβάσουν ρολά, ανεξάρτητα από το αν κάνουν χρήση της αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μηνιαίως.
Θα εξαιρεθούν από την εισοδηματική ενίσχυση, όπως σχεδιάζεται με τα σημερινά δεδομένα, όσοι εργάζονται σε καθεστώς είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. 
Η ενίσχυση θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των δύο κλάδων, που σύμφωνα με το δημοσίευμα θα περιλαμβάνει και τέταρτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής,απολύτως στοχευμένο στον κλάδο του τουρισμού και των εποχικών επαγγελμάτων, το οποίο εξετάζεται να έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Ακόμη, μελετάται το ενδεχόμενο ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, να επεκταθεί η παράταση αναστολής καταβολής των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου που ισχύει για τα φυσικά και όλα τα νομικά πρόσωπα, όπως αποφάσισε πρόσφατα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. 
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης