Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Δύο χρόνια αφότου ο Erdogan έγινε «σουλτάνος» και η Τουρκία το «γιουσουφάκι» του

Δύο χρόνια αφότου ο Erdogan έγινε «σουλτάνος» και η Τουρκία το «γιουσουφάκι» του
Έχουν περάσει δύο χρόνια που η Τουρκία έχει πλέον έναν πανίσχυρο πρόεδρο κι ένα ανίσχυρο και παραμερισμένο Κοινοβούλιο
Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τις 9 Ιουλίου 2018, όταν και εγκαινιάστηκε επισήμως το «προεδρικό σύστημα» στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες από ποτέ, το αξίωμα του πρωθυπουργού να καταργείται και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να διαθέτει πολύ λιγότερες αρμοδιότητες απ' ότι στο παρελθόν.
Η αρχή είχε γίνει ένα χρόνο πριν με το δημοψήφισμα του 2017, στο οποίο το 51,4% των ψηφοφόρων ψηφίζοντας ΝΑΙ, ενέκριναν τη "συνταγματική αναθεώρηση" που ζητούσε ο πρόεδρος Erdogan, 3% λιγότεροι ήταν οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ, αλλά δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν.

Διακυβέρνηση μέσω Προεδρικών διαταγμάτων
Όπως γράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, ακόμη και σήμερα δεν έχει κοπάσει η σχετική συζήτηση, ενώ δεν λείπουν οι υποστηρικτές του προεδρικού συστήματος, που εκθειάζουν την "αποτελεσματικότητά" του.
Η άλλη πλευρά κάνει λόγο για "μονοκρατορία Erdogan". Και έχει κάθε λόγο να εκφράζει κριτική, όπως δείχνει ένας πρώτος απολογισμός: Τα τελευταία δύο χρόνια ο Erdogan εξέδωσε 64 προεδρικά διατάγματα, περισσότερα από κάθε άλλον πρόεδρο στο παρελθόν, ενώ πέρασε 2.229 άρθρα νομοσχεδίων χωρίς καμία συνεννόηση ή έστω συμβουλευτική διαβούλευση με το Κοινοβούλιο.
Σε άλλα 1.493 άρθρα το Κοινοβούλιο είχε δικαίωμα συναπόφασης.
Την παντοδυναμία Erdogan ενισχύει και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός που έχουν συνάψει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Recep Tayyip Erdogan με το υπερεθνικιστικό MHP του Devlet Bahceli διαθέτουν άνετη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στα λίγα νομοσχέδια που καταλήγουν στο Κοινοβούλιο, εύκολα καταψηφίζονται οι όποιες πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.
Με αυτά τα δεδομένα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης βλέπουν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ως μοναδική ελπίδα για να αναχαιτίσουν τον Erdogan.
Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προσφεύγει συνεχώς στο Δικαστήριο τα τελευταία δύο χρόνια, ζητώντας μέχρι στιγμής την ακύρωση 64 προεδρικών διαταγμάτων και 104 νομοσχεδίων. Ωστόσο, μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το εθνικιστικό IYI και το φιλοκουρδικό HDP, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Ibrahim Kaboglu, συνταγματολόγος και βουλευτής του CHP, κάνει λόγο για "μονοκρατορία" Erdogan, καθώς ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός και μοναδικού προσώπου.
"Ο Τούρκος πρόεδρος δίνει οδηγίες και οι υπουργοί τις εφαρμόζουν", λέει ο βουλευτής του CHP, ο οποίος μάλιστα απορρίπτει το επιχείρημα ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Κοινοβούλιο έχει γίνει πιο "αποτελεσματικό", ενώ παράλληλα επικρίνει το γεγονός ότι έχει εκλείψει κάθε κουλτούρα πολιτικού διαλόγου.
"Τα νομοσχέδια δεν συντάσσονται πλέον από βουλευτές, αλλά από τους γραφειοκράτες στο Προεδρικό Ανάκτορο", τονίζει ο Kaboglu.

Τέλος στη διάκριση των εξουσιών;
Αρνητικός απολογισμός και για τον τον Ahmet Kasim Han, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αλτινμπάς της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δήλωσε στην Deutsche Welle: "Δεν υπάρχει πλέον διάκριση των εξουσιών ή τουλάχιστον δεν υπάρχει διάκριση όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι", επισημαίνει.
"Διάκριση των εξουσιών δεν σημαίνει να κυβερνώ μόνος μου, αλλά να έχω απέναντί μου ένα σύστημα των checks and balances, των συνταγματικών ελέγχων που λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλίδες απέναντι στους έχοντες εξουσία".
Ενώ όμως σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί την επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Erdogan φαίνεται να κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Ο υπερεθνικιστής Bahceli, επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος MHP, δήλωσε πρόσφατα ότι "η συνέχιση του προεδρικού συστήματος απαιτεί ορισμένες επείγουσες μεταρρυθμίσεις", χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.
Τις επόμενες μέρες ο Erdogan αναμένεται πάντως να ανακοινώσει ένα "σχέδιο δράσης έξι μηνών" για τη λειτουργία της προεδρίας, αλλά και των υπουργείων.
Αρμόδιος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ορίζεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Octay.
Οι επικριτές του Erdogan θεωρούν βέβαιο ότι οι "μεταρρυθμίσεις" θα δρομολογήσουν ακόμη περισσότερες εξουσίες για τον Erdogan.
Ο βουλευτής Ibrahim Kaboglu βλέπει μόνο μία λύση: "Δεν υπάρχει τίποτε να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να ανακαλέσουμε...
Ας δούμε το σημερινό σύστημα ως ένα ιστορικό πείραμα, ας το καταργήσουμε και ας επιστρέψουμε επιτέλους στον κοινοβουλευτισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης