Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Δένδια - Borrell τη Δευτέρα 13/7 στις Βρυξέλλες για την Αγία Σοφία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα - Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει

Συνάντηση Δένδια - Borrell τη Δευτέρα 13/7 στις Βρυξέλλες για την Αγία Σοφία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα - Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει
Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς γιατί σε αντίθεση με την Κύπρο η Ελλάδα έχει ένοπλες δυνάμεις
Η Ελληνική κυβέρνηση θα θέσει τη Δευτέρα 13/7, στις Βρυξέλλες το θέμα της Τουρκίας, περιμένοντας από την ΕΕ  "να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Κεντρικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 13/7 στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετέχει ο Ν. Δένδιας, θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, J. Borrell  και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Josep Borrell στην οποία θα υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις προς την Τουρκία δεν θα αφορούν μόνο το θέμα της Αγίας Σοφίας όπου θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε.
"Ο Erdogan υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της", είπε ο υπουργός.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, "δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".
Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, "ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό αλλά και παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα".
"Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα", είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.
"Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της", προσέθεσε. "Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου".
Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι "η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς γιατί σε αντίθεση με την Κύπρο η Ελλάδα έχει ένοπλες δυνάμεις".

Μητσοτάκης: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας με Ελλάδα και ΕΕ

Στο μεταξύ, η Ελλάδα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan να ανατρέψει τον νόμο Ατατούρκ και να αλλοιώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας μετατρέποντάς την σε τζαμί μετά από 85 χρόνια.
Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκίνησε ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  μετά την επικοινωνία που είχε  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και υποστήριξή του, την Κυριακή 12/7 είχε επικοινωνία τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος «συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία».
Σε μήνυμά του την Παρασκευή (10/7) στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε:  
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».
Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί το οποίο θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στα δύο κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες, με το πρώτο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 13/7, όπου θα συμμετέχει ο Ν. Δένδιας και δεύτερο τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. στις 17 - 18/7.

Πέτσας: Η Ελλάδα θα απαντήσει αναλόγως - Το ζήτημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής

«Η Ελλάδα θα απαντήσει αναλόγως στο «ιστορικό λάθος» της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δημιουργεί ένα χάσμα ανάμεσα στον οικουμενικό χριστιανισμό και στην Τουρκία» .
«Είναι μία δύσκολη μέρα» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και εκτίμησε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου «τον απομακρύνει από τη Δύση» και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον ίδιο.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση πως «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων, όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO» για την οποία η απόφαση της Τουρκίας συνιστά μία «βαθιά προσβολή».
Ανέφερε ακόμη πως η Αθήνα θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να καταστεί σαφές στην Άγκυρα πως «για τις παραβατικές συμπεριφορές υπάρχουν κυρώσες που πονάνε».
«Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» είπε. Όπως επισήμανε «το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές ζήτημα, επομένως θα είναι ένα πλέγμα κυρώσεων αυτές που θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε».
«Μία τέτοια παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να έχει την ανάλογη απάντηση» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως είναι «αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Συνοδο Κορυφής».

Παρέμβαση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden - Καλεί τον Erdogan να αναιρέσει την απόφαση του

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων για την Αγία Σοφία παίρνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Joe Biden.
Σε ανακοίνωσή του, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εκφράζει τη λύπη του για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από μουσείο και ζητά από τον Erdogan  να αναιρέσει την απόφασή του.
"Η Αγιά Σοφιά είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών.
Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφιά υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους", σημειώνει ο Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης