Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Άνοιξαν οι κάλπες για το Β΄γύρο των προεδρικών εκλογών - Πόσο κοντά στην ΕΕ θα φτάσει η χώρα;

Πολωνία: Άνοιξαν οι κάλπες για το Β΄γύρο των προεδρικών εκλογών - Πόσο κοντά στην ΕΕ θα φτάσει η χώρα;
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους δύο υποψήφιους να έχουν χονδρικά τις ίδιες πιθανότητες νίκης.
Στις κάλπες επιστρέφουν σήμερα (12/7) οι Πολωνοί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τις δημοσκοπήσεις να αναγγέλλουν αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον νυν δεξιό λαϊκιστή αρχηγό του κράτους κι έναν φιλελεύθερο ευρωπαϊστή που θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα έχει αποφασιστική σημασία για το μέλλον της κυβέρνησης του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που επικριτές του κατηγορούν για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ο πρόεδρος Andrei Dunda, ο οποίος ανήκει στο PiS, αναμετράται με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, τον Rafal Traskovsky, ο οποίος ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την παράταξη Πλατφόρμα Πολιτών (PO). Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους δύο υποψήφιους να έχουν χονδρικά τις ίδιες πιθανότητες νίκης.
«Η μάχη για την Πολωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ταμπλόιντ Super Express. Ενώ η φιλελεύθερη Gazeta Wyborcza κάνει λόγο περί επιλογής ανάμεσα «στην ελπίδα και την καταστροφή», η οποία προεξοφλεί ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές.
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Μάιο — όταν ο Dunda είχε τεράστιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου — αλλά αναβλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η υποστήριξη στον Dunda έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε και μια από τις αιτίες είναι ακριβώς οι συνέπειες της πανδημίας, η οποία βύθισε την Πολωνία στην πρώτη της ύφεση μετά το τέλος της περιόδου του κομμουνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη σημερινή ψηφοφορία ενδέχεται να είναι τόσο αμφίρροπο που θα πυροδοτήσει αμφισβητήσεις του στη δικαιοσύνη και διαδηλώσεις.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 22:00 (ώρες Ελλάδας). Τα έξιτ πολ αναμένεται να μεταδοθούν αμέσως μετά. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν παρά αύριο το πρωί.
Στον πρώτο γύρο, την 28η Ιουνίου, ο Dunda ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 43,5% των ψήφων και ο Traskovsky δεύτερος με το 30,4%.
Η Eurasia Group, εταιρεία συμβούλων ειδικευμένη στα πολιτικά ρίσκα, επισημαίνει ότι ο Traskovsky καλείται να συσπειρώσει πολύ ανομοιόμορφες ομάδες του εκλογικού σώματος και προβλέπει νίκη του Dunda, αν και με οριακή διαφορά. «Ο Traskovsky αποδείχθηκε ικανός και ευφραδής υποψήφιος, αλλά δεκαπέντε ημέρες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κλείσει τη διαφορά» από τον Dunda, έκρινε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αντιπολιτευόμενοι ατυχήσαντες υποψήφιοι στον πρώτο γύρο δεν εξέφρασαν «σαφή υποστήριξη» σε αυτόν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης