Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Να μειωθεί η γραφειοκρατία για κάθε επενδυτή

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Να μειωθεί η γραφειοκρατία για κάθε επενδυτή
Kατά την κατασκευή της επένδυσης θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», στρατηγικός στόχος που προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει την Κυριακή 12/7 στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των επενδύσεων το απόγευμα του Σαββάτου 11/7, καθώς  παραβρέθηκε στον χώρο όπου θα γίνει η μεγάλη επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή επένδυση ως μία «σημαντική τουριστική στρατηγική επένδυση», τη δεύτερη που γίνεται μετά το Ελληνικό.
Όπως ανέφερε, «στην Κασσιόπη, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο, σήμερα γράφεται η πρώτη πράξη μιας πολύ σημαντικής τουριστικής στρατηγικής επένδυσης.
Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στην Αθήνα, στο Ελληνικό, ξεκίνησαν, επιτέλους, οι εργασίες για την πολυδιάστατη ανάπλαση και αναβάθμιση ολόκληρου του νότιου μετώπου της Αττικής.
Πρόκειται για δύο εγχειρήματα σε ξεχωριστές γωνιές της χώρας.
Δύο εγχειρήματα τα οποία, όμως, έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο. Διαφορετικής κλίμακας, σίγουρα.
Αλλά κοινής ταυτότητας, καθώς αξιοποιούν δημόσια γη με την σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.
Είναι και οι δύο επενδύσεις που δοκιμάστηκαν από αμέτρητες ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις.
Είχαν, όμως, τη δύναμη να τις υπερβούν, ώστε να υπηρετήσουν, τελικά, τον στόχο τους: Να δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, να δημιουργήσουν πολλές θέσεις απασχόλησης, να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον στις περιοχές τους».
Image
Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκινά, μετά από χρόνια αναμονής, η υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό και στην Κασσιόπη, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι χρονοβόρες διαδικασίες.
Η πορεία της Κασσιόπης αποτελεί παράδειγμα αυτού του προβλήματος καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρά τις θετικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2013, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν «11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας».
«Για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση Υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε «σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές.
Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη».
Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία από την πλευρά τους θα διασφαλίζουν αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε επενδυτής.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε την «πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα» που οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία συνάδει με την πολύπλευρη ανάπτυξη υποδομών και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα προσφέρει η μονάδα στην Κασσιόπη.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Προϊόντα, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του», ανέφερε. «Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε.
Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων σημείωσε  πως «η επένδυση δρομολογείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού.
Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτή τη συγκυρία, σε οποιαδήποτε άμεση ξένη επένδυση τελικά δρομολογείται στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσου Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης,  ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, καθώς η επένδυση είναι αμερικανικών συμφερόντων.

Η «ταυτότητα» της επένδυσης

Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια.
Το Kassiopi Project θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία.
Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από τη πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και φυσικά μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.
Η επένδυση συμβαδίζει με τους στόχους της χώρας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και για «πράσινες» κατασκευές. Το 93% της έκτασης -περίπου 455 στρέμματα- θα παραμείνει πράσινο.
Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.
Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.
Το Kassiopi Project αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από πλευράς του μεγάλου επενδυτικού οργανισμού NHC Capital Inc και για την υλοποίηση του χρειάστηκε αποφασιστικότητα προκειμένου να ξεπεραστεί σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, "1.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της κατασκευής και 500 από τη στιγμή που το έργο θα λειτουργήσει.
Και, βέβαια, το έργο θα εισφέρει σημαντικά στα δημόσια ταμεία -συγκρατώ το γεγονός ότι θα αποφέρει παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε τέλη και φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού".
Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκτέλεση του έργου, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
«Τώρα είναι και στο συμφέρον του επενδυτή το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Και η τοποθεσία αυτή που ονομάζεται “Ερημίτης” να διαψεύσει το όνομά της, να είναι μια τοποθεσία πια η οποία θα σφύζει από ζωή, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο  Κέρκυρας
 
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ευχαρίστησε το προσωπικό της ομάδας αντιμετώπισης των κρουσμάτων Covid-19.
«Είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Κέρκυρας», του είπε ο Διοικητής του ιδρύματος, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο 28 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας (συν έξι ακόμη που ετοιμάζονται).
«Έχουμε ζητήματα με τον ιό, όχι τόσα όσο να ανησυχούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αφότου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα λόγω τουριστικής περιόδου και της πανδημίας.
Επαναβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής για τις διαγνωστικές ανάγκες της Κέρκυρας, ενώ τόνισε πως πρέπει να προστατευθούν κάτοικοι και επισκέπτες και παράλληλα να θωρακιστεί πλήρως το σύστημα υγείας.
«Για μας ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε με εξπρές διαδικασία πράγματα που θα μας έπαιρναν πολύ καιρό, όπως την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το οποίο θα μείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η επόμενη πρόκληση είναι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των πλωτών ασθενοφόρων, που έχει μεγάλη σημασία για τα διαπόντια νησιά, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα του ψυχιατρικού τομέα, καθώς το νοσοκομείο έχει ενσωματώσει την ψυχιατρική μονάδα που υπήρχε στο νησί. «Χαίρομαι που το ακούω αυτό, γιατί η ψυχική υγεία ήταν ο μεγάλος παραμελημένος της υγειας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS