Εφιαλτική η πορεία του κορωνοϊού διεθνώς - Στα ύψη σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία - 563 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 12,7 εκατ. τα κρούσματα

Εφιαλτική η πορεία του κορωνοϊού διεθνώς - Στα ύψη σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία - 563 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 12,7 εκατ. τα κρούσματα
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοΐού στην Αυστραλία με την πολιτεία της Βικτόρια να καταγράφει 273 νέα κρούσματα
(upd)Συνεχίζει την εφιαλτική του πορεία ο κορωνοϊός διεθνώς και την κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο, σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική και Ρωσία οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται πιο βαριά από την πανδημία.
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοΐού στην Αυστραλία με την πολιτεία της Βικτόρια να καταγράφει 273 νέα κρούσματα και άλλον έναν θάνατο από την Covid-19  το τελευταίο 24ωρο κατά το οποίο συμπληρώνεται μια εβδομάδα με τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων στην πολιτεία αυτή.
Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, βρίσκεται υπό καραντίνα για έξι εβδομάδες από την Πέμπτη έπειτα από έξαρση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού που οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα.
"Είναι επικίνδυνη εποχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Daniel Andrews σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
"Ξέρω ότι ζητάμε πολλά από τους κατοίκους της Βικτόρια, αλλά πολύ απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, και αυτό είναι να ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, να βγαίνουμε έξω μόνον όταν χρειάζεται", πρόσθεσε.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Βικτόρια, στην οποία ζει το ένα τέταρτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, έπονται του αριθμού ρεκόρ των 288 νέων διαγνώσεων SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η αύξηση αυτή αντανακλά εν μέρει την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξετάζονται, καθώς στην πολιτεία γίνονται καθημερινά περισσότερα από 30.000 τεστ.
Στην Βικτόρια έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες του νέου κορωνοϊού, καθώς κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, δημόσια οικιστικά συγκροτήματα και σουπερμάρκετ.
Ένας άνδρας ηλικίας 70 ετών πέθανε το σαββατοκύριακο από Covid-19, σημείωσε ο Andrews, με τον οποίο ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα ανήλθε σε 108.
Τα περισσότερα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της Μελβούρνης θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση έως τουλάχιστον τις 19 Αυγούστου, με την εξαίρεση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι άλλες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από την Βικτόρια καθώς ανησυχούν ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα θα προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κατέγραψε 5 νέα κρούσματα σήμερα, την ώρα που αρχές προχωρούν στην χρέωση όλων των ταξιδιωτών που έρχονται από το εξωτερικό 3.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1.850 ευρώ) για μια υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία.
Η απόφαση για τη χρέωση των ταξιδιωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Αυστραλοί που έρχονται από το εξωτερικό, έπεται της απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Παρασκευή να επιβάλλει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στην Αυστραλία.

Αισιόδοξος ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε, πάντως, ότι είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων «υπερδιπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες», ή αν βρίσκεται ακόμη εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές.
Στις ΗΠΑ, που συνεχίζουν να βάλλονται ανηλεώς από την πανδημία, o Dr Fauci προειδοποιεί ότι η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, την ώρα που ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, αποδίδοντας τα αυξημένα κρούσματα στη διενέργεια πολλών τεστ.
Ανάσα αισιοδοξίας δίνει η ανακοίνωση της κινεζικής εταιρίας ανάπτυξης εμβολίων CanSino Biologics πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει, την ώρα που τα νέα από την Ιαπωνία δεν είναι καλά, όσον αφορά το φάρμακο Avigan, καθώς τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι ασαφή.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανακοινώθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου.
Χρειάστηκαν 149 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα 6 εκατομμύρια και μόλις 39 ημέρες για να διπλασιαστούν υπερβαίνοντας τα 12 εκατομμύρια, σημειώνει το Reuters.
Έχουν ανακοινωθεί πάνω από 556.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 μέχρι εδώ, αριθμός που συγκρίνεται με αυτόν που καταγράφεται συνήθως μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας της γρίπης.
Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε τη 10η Ιανουαρίου στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας.
Κατόπιν, τα κρούσματα μόλυνσης και τα θύματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, πρώτα στην Ευρώπη, κατόπιν στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που αποτελεί παγκόσμιο θλιβερό ρεκόρ (56.818) την 3η Ιουλίου, όταν τα κρούσματα μόλυνσης πέρναγαν το όριο των 11 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.
Η στρατηγική της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump για την αντιμετώπιση της πανδημίας αμφισβητείται έντονα.
Σύμφωνα με το Reuters, η πανδημία εξαπλώνεται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική, ενώ συνολικά, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν οι μισοί θάνατοι, με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ να έχουν καταγράψει περί το 45% των νέων κρουσμάτων στον πλανήτη από την 1η Ιουλίου.
 
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 12.750.000 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 563.942
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.225.721 και σε νεκρούς με 134.580
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 70.398 και σε κρούσματα με 1.800.827
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 44.883 και έβδομη παγκοσμίως σε κρούσματα με 290.502
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 820.916 και 21.123 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 720.547 και 11.205 νεκρούς
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 253.908 και 28.403 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 242.827 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.945
- Στις 30.007 οι νεκροί στη Γαλλία, 208.015 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 199.709 και οι νεκροί σε 9.070

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων 24ώρου - Καταγράφηκαν πάνω από 228.000

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, με 228.102 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.
Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Οργανισμού.
Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου.
Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στους περίπου 5000 ημερησίως.
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε, πάντως, ότι είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων «υπερδιπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες».
«Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, που δείχνουν πως ακόμα κι αν η επιδημία είναι πολύ έντονη εκεί, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», είπε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Gebreyesus, αναφέροντας τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.
«Μονάχα η ανάληψη επιθετικής δράσης σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα και την παγκόσμια αλληλεγγύη μπορούν να αναστρέψουν την πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Ο Tedros Adhanom Gebreyesus επέμεινε για μία ακόμη φορά στη σημασία της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών «για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης».
Από την πλευρά της, η Maria Van Kerkhove, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την πανδημία COVID-19, είπε χθες πως η μετάδοση με τον αέρα του νέου κορωνοϊού αποτελούσε πάντα πηγή ανησυχίας, όμως τα σταγονίδια φαίνεται πως είναι η πιο κοινή διαδρομή μόλυνσης.
«Η μετάδοση μέσω του αέρα είναι ένας από τους τρόπους διασποράς για τον οποίο ανησυχούσαμε από την αρχή, ιδίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης… όπου γνωρίζουμε ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να… παραμείνουν στο αέρα για μεγαλύτερο διάστημα».

Κίνα: Η CanSino Biologics συνομιλεί με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο της

Η κινεζική εταιρία ανάπτυξης εμβολίων CanSino Biologics βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει, κατά της COVID-19.
Η επιτυχία της Κίνας στη μείωση των μολύνσεων της COVID-19 έχει καταστήσει δύσκολη τη διεξαγωγή δοκιμών εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα, ενώ μέχρι σήμερα, μόνο μερικές χώρες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν.
Η φάση ΙΙΙ των δοκιμών είναι πιθανό να αρχίσει “πολύ σύντομα” και η εταιρία προγραμματίζει την επιλογή και συμμετοχή 40.000 ανθρώπων στις δοκιμές.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 3,2 εκατ. τα κρούσματα 


Ξεπέρασαν τα 3.225.721 τα κρούμστα στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 134.580.
Νέο θλιβερό ρεκόρ 65.500 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκε την Πέμπτη 9/7 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins.
Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια.
Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εντείνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.
Ειδικοί φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων σύντομα θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά με τα κρούσματα μόλυνσης.
Συνολικά, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 134.420 ανθρώπους στις ΗΠΑ.
«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», επισήμανε την Πέμπτη 9/7 ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Dr. Fauci, ο οποίος είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την κρίση.
Η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας έγινε με σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τα μέτρα που είχαν συσταθεί, στηλίτευσε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που οργάνωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Hill. «Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε.
Είναι ανάγκη να το ξανασκεφτούμε και να ενεργήσουμε διαφορετικά».
«Θεωρώ ότι οι πολιτείες πρέπει να αναστείλουν τις διαδικασίες άρσης των μέτρων περιορισμού», έκρινε ακόμη ο ειδικός, αν και έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο πλήρες κλείσιμο» της οικονομίας.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Donald Trump από την πλευρά του επιμένει υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ.
«Για εκατοστή φορά, ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσα κρούσματα, σε σύγκριση με άλλες χώρες που πολύ απέχουν από το να πηγαίνουν τόσο καλά όσο εμείς, είναι πως εμείς κάνουμε πολύ περισσότερα και καλύτερα τεστ», διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη μέσω Twitter.

Βραζιλία: Πάνω από 70 χιλ. οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 - Αρνητικές στον ιό οι κόρες και η σύζυγος Bolsorano

Σε 70.398 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη Βραζιλία.
Συνολικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί ως εδώ 670.398 θάνατοι επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων μολύνσεων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της η πανδημία του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro είναι «καλά» στην υγεία του, μερικές ημέρες αφότου διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
Αρνητικές βρέθηκαν στον κορωνοϊό το Σάββατο 11/7 η σύζυγος Michelle και οι δύο κόρες του Βραζιλιάνου προέδρου Jair Bolsonaro, ο οποίος έχει νοσήσει.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε γνωστό πως είχε βρεθεί θετικός στον ιό την περασμένη Τρίτη και υποστηρίζει ότι απομονώθηκε και πως παίρνει το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, το οποίο δεν έχει εγκριθεί επίσημα για τη θεραπεία της Covid 19.
Πάνω από 1,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες οι νεκροί.
Xειρότερη είναι η κατάσταση μόνο στις ΗΠΑ.
Η Michelle Bolsonaro,  της οποίας η γιαγιά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έκανε την ανακοίνωση για το ότι η ίδια και οι κόρες της είναι αρνητικές στον Sars Cov 2 στο Instagram.
Σημειώνεται ότι από τις δύο κόρες της, με τον Bolsonaro έχει αποκτήσει τη μία.

Ρωσία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, 6.611 το τελευταίο 24ωρο - 11.205 οι νεκροί από την πανδημία

Συνεχίζει την επέλαση του στη Ρωσία ο κορωνοΐός με τη Μόσχα να ανακοινώνει το Σάββατο 11/7 ακόμη 6.611 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμός τους σε 720.547.
Το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης από την Covid-19 στη Ρωσία διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι 188 άνθρωποι πέθαναν από την νόσο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας σε 11.205 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον SARS-CoV-2 στη χώρα.
Συνολικά 497.446 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τον ιό, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης από την Covid-19 στη Ρωσία.
 
Μεξικό: 730 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, νέο θλιβερό ρεκόρ 7.280 κρουσμάτων

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 34.191 νεκρούς επί συνόλου 289.174 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το προηγούμενο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Μεξικό είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη, όταν διαγνώστηκαν 6.995.
Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

Ινδία: Νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού, πάνω απο 820 χιλ.

Νέο αριθμό ρεκόρ 26.506 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε η Ινδία, καθώς οι αρχές επέβαλαν εκ νέου καραντίνα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας και σε βιομηχανικό κέντρο με εργοστάσια αυτοκινήτων, φαρμάκων και ζυθοποιίες.
Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 820.000 στην τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Οι θάνατοι από Covid-19 στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 22.123 από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα νέου κορονοϊού εκεί.
Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naredra Modi, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επιδημία της Covid-19 και να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στο 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της.
Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας 9 ημερών επιβλήθηκε στην Αουρανγκαμπάντ, μια βιομηχανική πόλη στην Μαχαράστρα, για να περιοριστεί μια έξαρση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, η οποία έχει επηρεάσει τη λειτουργία αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Bajaj Auto.
"Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πάνε χθες στη δουλειά τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας", δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Bajaj Auto Θενγκάντε Μπατζιράο.
Στην Αουρανγκαμπάντ βρίσκονται μονάδες παραγωγής των ŠKODA AUTO Volkswagen India Pvt. Ltd., κατασκευαστικές μικρών εξαρτημάτων αυτοκινήτων, φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Ajanta Pharma, αλλά και ζυθοποιίες, όπως η Carlsberg και η Heineken.
Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, το Ουτάρ Πραντές, θα επιβάλει καραντίνα για δυο μέρες από αργά χθες το βράδυ, καθώς τα κρούσματα εκεί ξεπέρασαν τα 32.000, αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Νότια Αφρική: 129 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, νέο θλιβερό ρεκόρ 13.674 κρουσμάτων

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Ζουέλι Εμκίζε ανακοίνωσε την Πέμπτη 9/7 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 129 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 13.674 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα στις αρχές Μαρτίου.
Ο Εμκίζε ανέλυσε κατά επαρχίες τον ημερήσιο απολογισμό: «ένας θάνατος σημειώθηκε στο Βόρειο Ακρωτήριο, 26 στην Κουαζούλου-Νατάλ, 28 στο Ανατολικό Ακρωτήριο, 37 στη Χαουτένγκ και 37 στο Δυτικό Ακρωτήριο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο έφθασε έτσι τους 3.720 νεκρούς.
Η Χαουτένγκ ξεπέρασε το Δυτικό Ακρωτήριο και είναι πλέον η επαρχία όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης (81.546), διευκρίνισε ο Εμκίζε.
Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ανέρχονται σε 238.339.
Ο Ζουέλι Εμκίζε εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα τεστ που έχουν διενεργηθεί στη χώρα ξεπέρασαν πλέον τα 2 εκατομμύρια, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο επίτευγμα».

«Όχι» από τη Βρετανία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα εμβόλια

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά και διανομή εμβολίων με σκοπό την πρόληψη των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, διότι ανησυχεί πως θα έχει μεγάλες και δαπανηρές καθυστερήσεις στην εξασφάλιση των δόσεων των εμβολίων που θα χρειαστεί, έγραψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ειδοποιηθεί για την απόφαση του Λονδίνου χθες, κατά τις πηγές της Telegraph.
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Αλόκ Σάρμα πιστεύεται πως πρότεινε η χώρα να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την ένταξή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διότι δεν έλαβε «επαρκείς εγγυήσεις» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που χρειάζεται έγκαιρα, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διανομή και αξιοποίηση ενός δυνητικά επιτυχούς εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά έως και έξι μήνες, σύμφωνα με την Telegraph, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Boris Johnson.
Το δημοσίευμα για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες κατά τους οποίους οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει συνομιλίες για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εντασσόταν στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Ιαπωνία: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan κατά της Covid-19

Ασαφή ήταν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε για το φάρμακο Avigan της Fujifilm Holdings Corp για τη θεραπεία της Covid-19, ανακοίνωσαν Ιάπωνες ερευνητές.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο αυτό από νωρίς κατά την κλινική δοκιμή έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση από αυτούς που έλαβαν καθυστερημένα δόσεις του, τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, δήλωσε ο ερευνητής του Fujita Health University Γιοχέι Ντόι.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση κλινικής δοκιμής που έγινε μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου σε 89 ασθενείς στην Ιαπωνία.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Sinzo Abe είχε δηλώσει ότι ήλπιζε το φάρμακο αυτό να εγκριθεί ως θεραπεία για την Covid-19 τον Μάιο, αλλάη έλλειψη ασθενών στην Ιαπωνία καθυστέρησε την πρόοδο των κλινικών δοκιμών.
Αυτό έχει λάβει έγκριση ως θεραπεία για την Covid-19 στη Ρωσία και την Ινδία.
Γνωστό γενικά ως φαβιπιραβίρη, το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm και εγκρίθηκε στην Ιαπωνία ως επείγουσα θεραπεία για τη γρίπη το 2014.
Τον Μάρτιο αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το φάρμακο αυτό, μετά τη δήλωση Κινέζου αξιωματούχου ότι δείχνει να βοηθάει ασθενείς να αναρρώσουν από την Covid-19. Τώρα αποτελεί αντικείμενο τουλάχιστον 25 κλινικών δοκιμών που γίνονται στον κόσμο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει καλέσει την Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα του φαρμάκου και να δεσμευτεί να το δώσει σε χώρες που θα το ζητήσουν.
Για το φάρμακο αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, καθώς έχει δείξει να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε δοκιμές σε ζώα.

Νορβηγία: Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από και προς 20 ευρωπαϊκές χώρες από 15/7

Τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες θα άρει η Νορβηγία από τις 15 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καθώς και από και προς κάποιες επαρχίες της γειτονικής Σουηδίας, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ανήκει στην ζώνη Σένγκεν, έχει επιβάλει ορισμένους από τους αυστηρότερους πανευρωπαϊκά περιορισμούς για τα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS