Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Ακόμη 41 κρούσματα, φόβοι για τον τουρισμό μετά τα 26 νέα εισαγόμενα - Μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ θα εισέρχονται από Προμαχώνα

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Ακόμη 41 κρούσματα, φόβοι για τον τουρισμό μετά τα 26 νέα εισαγόμενα - Μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ θα εισέρχονται από Προμαχώνα
Νέα μέτρα για τους τουρίστες που εισέρχονται από τον Προμαχώνα τίθενται σε ισχύ από 15/7 και ώρα 00:01
Συναγερμό έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.
Οι τουριστικές περιοχές της χώρας μπαίνουν σε κλοιό εντατικών ελέγχων, έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών  πρωτοκόλλων στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, στις οργανωμένες παραλίες και τις πισίνες, ενώ αυστηροί και σε 24ωρη βάση ακόμη και τα Σαββατοκύριακα είναι οι έλεγχοι από τα κλιμάκια σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.  
Με τον αριθμό των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων να ενισχύεται,  δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν εκτεταμένους, πάνω από 300 συνολικά, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά την αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των εγχώριων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν στο Πευκί της Εύβοιας 7 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα, από τα 45 δείγματα που συγκεντρώθηκαν από Σέρβους τουρίστες, μετά από ελέγχους κλιμακίου του ΕΟΔΥ.
Μαζί με την 38χρονη που ανιχνεύθηκε στον Προμαχώνα, επτά Σέρβοι τουρίστες είναι θετικοί στον ιό αν και τελείως ασυμπτωματικοί.
Αναμένεται να συνεχιστεί η ιχνηλάτηση στο Πευκί και την ευρύτερη περιοχή που διέμεναν και κινήθηκαν οι τουρίστες, ενώ αποφάσεις θα υπάρξουν και για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι, προ ημερών Σέρβοι τουρίστες στην Αιδηψό είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ στη συνέχεια και στο πλαίσιο των ελέγχων έγιναν 87 τεστ που βγήκαν αρνητικά.
Ωστόσο, ανοδικά κινούνται όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα εγχώρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα φαίνεται πως είναι άγνωστης προέλευσης, δηλ. «ορφανά».
Πάντως, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου ήδη έχουν αποφασιστεί νέα μέτρα, όπως οι τουρίστες από τις 15/7 και ώρα 00:01 να εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα ενισχύονται οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.
Ωστόσο αν και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα που επίσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της χαλάρωσης των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των εικόνων συνωστισμού.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει πολλές διαφορές προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει έκτακτα μέτρα ακόμα και να κλείσει τα σύνορα σε χώρες όπου η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Η περίπτωση της Σερβίας είναι χαρακτηριστική, όπου τα σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει έως τις 15 Ιουλίου.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βρετανία, καθώς οι πτήσεις αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου…

Τα νέα μέτρα για την είσοδο τουριστών από τον Προμαχώνα – Τι προβλέπει  η ΚΥΑ

Τις προϋποθέσεις για την είσοδο των τουριστών στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα και τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01, περιλαμβάνει η ΚΥΑ που εκδόθηκε.
Ωστόσο, οι προυποθέσεις αυτές δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.  
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.  
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

ΕΟΔΥ: 41 νέα κρούσματα στη χώρα, 26 τα εισαγόμενα -  Στον αέρα ο τουρισμός


Σε 41 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τα 41 νέα κρούσματα, τα 11 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 15 ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νέα κρούσματα, τα 9 καταγράφηκαν στην Αττική, 3  στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Δράμα και 2 στην Ξάνθη.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 11/7, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.
Από αυτά, τα 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών και από αυτούς, 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ακόμη, 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς

Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 371.167 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.934 (1,6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 40.279 (10,9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 84 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image
Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊου είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και στους τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί επιτόπου τους ελέγχους, αναφέρουν ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.
Άλλωστε, την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε πρόσφατα και ο καθηγητής Σιωτήρης Τσιόδρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αλβανία παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή, στη Σερβία, ο πρόεδρος της χώρας έχει παραδεχθεί ότι στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη κλίνη.
Επιδείνωση παρατηρείται και στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία.
Πρόκειται για χώρες που αποτελούν βασική πηγή τουριστών κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.
Γι' αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον της ήδη κατακερματισμένης τουριστικής περιόδου.
Ο φόβος που επικρατεί είναι ότι η πλειοψηφία των τουριστών θα αρνηθεί να πληρώσει για να κάνει μοριακό τεστ ώστε στη συνέχεια να μπορεί να μεταβεί στην Ελλάδα για τις θερινές διακοπές του.

Οι εκτιμήσεις για τα εισαγόμενα κρούσματα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών.
Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.
Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Συναγερμός για τα ορφανά κρούσματα - Ημερήσια αύξηση σε πάνω από 50 μπορεί να φέρει νέες αποφάσεις για οριζόντια μέτρα

Τα 1.200 θα ξεπεράσουν πιθανότατα στο τέλος Αυγούστου τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ το όριο συναγερμού για τα ορφανά είναι τα 50 και η γενικευμένη χρήση μάσκας και τα τοπικά lockdown παραμένουν σε εφεδρεία.
Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με το βλέμμα επικεντρωμένο στα χερσαία σύνορα της χώρας και στα ορφανά κρούσματα, ενώ έχουν θορυβήσει  τα «αρκετά περιστατικά» ταξιδιωτών από βαλκανικές χώρες που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα, τα εισαγόμενα κρούσματα θα φτάσουν και πιθανότατα, θα ξεπεράσουν τα 1.200 έως το τέλος του Αυγούστου, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι για τα εισαγόμενα που δεν εντοπίζονται και μπορεί να προκαλέσουν τοπικές εξάρσεις της νόσου.
Μια αύξηση δε των ορφανών κρουσμάτων - δηλαδή κρουσμάτων που δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους με γνωστή πηγή- σε πάνω από 50 ημερησίως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, θα σημάνει συναγερμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες  αποφάσεις για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένη χρήση μάσκας.
Ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «όταν λάβαμε την απόφαση στα τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου για άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, η επιδημιολογική κατάσταση σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες μας όπως Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ, ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα.
Στη Σερβία τώρα καταγράφεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ενώ στο Ισραήλ, με το οποίο γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία τουριστικής γέφυρας το φετινό καλοκαίρι, είναι σε εξέλιξη ένα δεύτερο μαζικό κύμα της επιδημίας.
Ξέραμε  ότι το άνοιγμα θα έπρεπε να γίνει με προσοχή και ότι η κατάσταση είναι ρευστή, κάτι που στην πορεία φάνηκε».
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων που μπορεί φέτος να έχει η Ελλάδα, τονίζει πως «θεωρώ  λογικό να φτάσουν και τα 1.200 αυτό το καλοκαίρι.
Εάν έχουμε για 60 ημέρες από 20 κρούσματα την ημέρα μπορεί να γίνει αυτό.
Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής με απασχολούν περισσότερο αυτά που δεν βρίσκουμε παρά  αυτά που βρίσκουμε.
Και το μεγάλο στοίχημα είναι να μη δημιουργήσουν, όσα δεν βρίσκουμε, αλυσίδες μετάδοσης  του ιού σε σημεία ανά τη χώρα».
Κατά τον ίδιο, «πάνω από 25 ορφανά κρούσματα σε καθημερινή βάση πανελλαδικά σίγουρα θα μας ανησυχήσουν.
Πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την  ημέρα θα σημάνουν συναγερμό και  ίσως οδηγήσουν σε οριζόντια μέτρα όπως επανεξέταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων  ή και γενικευμένη χρήσης μάσκας».
Ωστόσο, γενικευμένο lockdown εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ξανά, ενώ αντίθετα, στη φαρέτρα των ειδικών είναι τα τοπικά  lockdown στις περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. εάν εντοπιστούν 10-15  κρούσματα σε μία οικογένεια, τότε θα ληφθούν μέτρα ελέγχου της διασποράς όπως απομόνωση και ιχνηλάτηση επαφών.
Εάν όμως εντοπιστούν σε ένα δήμο διάσπαρτα κρούσματα  σε διαφορετικές γειτονιές χωρίς επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους, τότε σημαίνει μια γενικευμένη διασπορά στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις για τοπικό lockdown.
Σχετικά με τις εικόνες συγχρωτισμού  σε διάφορα σημεία της χώρας , ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως είναι θέμα πιθανοτήτων να δημιουργήσουν πρόβλημα και να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, λέγοντας ότι «στις αρχές Ιουνίου το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας ήταν πολύ χαμηλό, οπότε οι πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα ήταν χαμηλότερες.
Τώρα όμως, με το άνοιγμα των συνόρων οι πιθανότητες αυτές σαφώς έχουν αυξηθεί».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Μόσιαλος,  καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, σημειώνει μεταξύ άλλων πως σε λίγους μήνες,  ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, καθώς δεκάδες εταιρίες σε όλο τον κόσμο προχωρούν ήδη στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών, προσθέτοντας πως στην εξέλιξη της νόσου δεν υπάρχει ακόμη παρά μόλις ένα εγκεκριμένο φάρμακο  που επιδρά και πως η πανδημία δεν έχει λήξει.
Ο κ. Μόσιαλος προειδοποιεί ότι έχουμε ακόμη ανηφόρα μπροστά μας και όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για δεύτερο κύμα και να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προστατευτικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης