Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διεθνής Τύπος για Αγία Σοφία: Η απόφαση - ντροπή Erdogan, αψηφά την Ευρώπη και διευρύνει το χάσμα ΕΕ - Τουρκίας

Διεθνής Τύπος για Αγία Σοφία:  Η απόφαση - ντροπή Erdogan, αψηφά την Ευρώπη και διευρύνει το χάσμα ΕΕ - Τουρκίας
Για πολιτικό ζήτημα που αψηφά την Ευρώπη, ικανοποιεί τους ακραίους ισλαμιστές εσωτερικά και αποσπά την προσοχή από τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκίας εντός κι εκτός, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σε αναφορά του για το θέμα της Αγίας Σοφίας
Σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις έχει εγείρει η είδηση της απόφασης - ντροπή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, συνεχίζοντας να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνοντας το γύρο του κόσμου για δεύτερη ημέρα.
Ο διεθνής ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος σε εκτενή ρεπορτάζ, κάνει λόγο για παρέμβαση της UNESCO βάσει της οποίας ζητείται να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο, ενώ από την άλλη γίνεται προσπάθεια μετάφρασης της κίνησης αυτής του Τούρκου προέδρου. 

Le Figaro: «Αψηφά εκ νέου την Ευρώπη» ο Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.
«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγία Σοφία’», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».

Image
Le Monde: Ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε η εφημερίδα Le Monde.

Image
The Times: Η κίνηση Erdogan, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» Kemal

Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση Erdogan, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» Kemal για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.
Image
Spiegel: Ο Erdogan δέλει να δείξει οτι δεν φοβάται κανένα

Το περιοδικό Der Spiegel εξηγεί ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.
"Πρόκειται για επίδειξη δύναμης.
Ο Erdogan δεν θέλει να κυριαρχήσει μόνο στον ισλαμικό κόσμο" αλλά και "να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν φοβάται κανέναν.
Στα κίνητρά του περιλαμβάνονται ασφαλώς ο εθνικισμός και ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός", εκτιμά ο καθηγητής, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι οι αντιδράσεις, για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ήρθαν πολύ καθυστερημένα και ήταν πολύ χαμηλόφωνες. Αλλά και η Γερμανία "απέφυγε να πάρει σαφή θέση.

Image


«Ο Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης, γράφει ο Independent
Image
FAZ: «Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;

«Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει ότι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ως ενέργεια στόχο έχει την  πόλωση στην ίδια την Τουρκία, η οποία όμως θα φέρει τον Erdogan σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
 Image
Image
Sueddeutsche Zeitung: Tο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνιστά πολιτικό ζήτημα

Tο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνιστά πολιτικό ζήτημα - Θα φέρει και νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας; διερωτάται η Sueddeutsche Zeitung
Image
Financial Times: Αντιπερισπασμός, η κίνηση Erdogan

H επιλογή της χρονικής στιγμής της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αποτελεί το προπέτασμα καπνού του Erdogan, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει θυμό στους συμμάχους του ωστόσο, επισημαίνουν οι Financial Times.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης