Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο, οριακή πτώση για την εβδομάδα – Στα 43,2 δολ. το Brent, στα 40,6 δολ. το WTI

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο, οριακή πτώση για την εβδομάδα – Στα 43,2 δολ. το Brent, στα 40,6 δολ. το WTI
Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο
Με άνοδο έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας το πετρέλαιο, σημειώνοντας ωστόσο οριακές απώλειες (0,2%) για το σύνολο των τελευταίων πέντε ημερών.
Το Brent (futures Σεπτεμβρίου 2020) ενισχύθηκε σήμερα 10/7 κατά 2% στα 43,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το σχιστολιθικό WTI (West Texas Intermediate) παραδόσεως Αυγούστου 2020 έκλεισε στο +2,4% και τα 40,6 δολάρια ανά βαρέλι.
Ώθηση στον «μαύρο χρυσό» έδωσε και η περαιτέρω μείωση που κατέγραψε ο αριθμός στις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης των Ηνωμένων Πολιτειών την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, με το σύνολο να διαμορφώνεται στις μόλις 258, έναντι 236 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Baker Hughes.
Ο αριθμός αποτελεί χαμηλό 11 ετών.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν στις 181 από 185 μία εβδομάδα πριν.
Σε ό,τι αφορά στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου, υποχώρησαν από τις 76 στις 75.
Νωρίτερα, σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κορωνοϊός «θολώνει» το outlook.
Ειδικότερα, ο ΙΕΑ αναθεώρησε την πρόβλεψή του στα 92,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα, επικαλούμενος μια μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στο δεύτερο τρίμηνο.
«Ενώ η αγορά πετρελαίου έχει αναμφίβολα σημειώσει πρόοδο… ο μεγάλος και σε κάποιες χώρες αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 είναι μια ενοχλητική υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο», ανέφερε ο IEA, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλέψεις του να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.
Ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι οικονομίες και η ζήτηση καυσίμων θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία, η σημαντική άνοδος ρεκόρ που σημειώνεται στα ημερήσια νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 5,65 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 3,11 εκατ. βαρέλια.
Αντίθετα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση κατά 20 χιλ. βαρέλια, καθώς η ζήτηση στη χώρα έχει διαμορφωθεί στα 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, έναντι πτώσης κατά 593 χιλ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση της τάξεως των 75 χιλ. βαρελιών.
Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα, το οποίο είναι σημείο παράδοσης για το αμερικανικό WTI, σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 700 χιλ. βαρέλια.
Η ημερήσια παραγωγή της χώρας παρέμεινε σταθερή στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα Μαρτίου.
«Δε θεωρών ότι πολλοί έμποροι πετρελαίου θα προσπαθήσουν να υποβάλουν σημαντικές προσφορές στην αγορά σήμερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι τιμές ενδέχεται να συνεχίσουν να κυμαίνονται χαμηλότερα το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι «η νέα έξαρση του κορωνοϊού σε ορισμένα μέρα του κόσμου έχει δώσει λόγους στους επενδυτές να αναμένουν επιβράδυνση της ανάκαμψης κατά τους επόμενους μήνες».
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει στοιχεία σχετικά με την πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι χθες, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 60 χιλ. γεγονός που αποτέλεσε νέο ημερήσιο ρεκόρ ανόδου για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη ξεκίνησε έπειτα από μήνες αποκλεισμού

Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε σήμερα 10/7 την επανάληψη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου στη Λιβύη έπειτα από σχεδόν έξι μήνες που είχαν σταματήσει εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.
Ένα πρώτο πλοίο επρόκειτο να αρχίσει να φορτώνει αργό στο πετρελαϊκό λιμάνι αλ-Σέντρα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε η NOC σε ανακοίνωσή της.
Όμως η παραγωγή θα χρειαστεί καιρό για να φθάσει τα προηγούμενα επίπεδά της (περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως) «εξαιτίας των σημαντικών ζημιών στις δεξαμενές και τις υποδομές που προκλήθηκαν από τον παράνομο αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τις 17 Ιανουαρίου», διευκρινίζει η εταιρεία.
Ομάδες πιστές στον στρατάρχη K. Haftar, ο οποίος κυριαρχεί στην ανατολική Λιβύη και σε ένα τμήμα των νότιων περιοχών της χώρας και πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολη που είναι η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, εμπόδιζαν από τις 17 Ιανουαρίου την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές και τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς της χώρας, ζητώντας, σύμφωνα με τις ίδιες, μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, τα οποία διαχειρίζεται η Τρίπολη.
Στην ανακοίνωσή της, η NOC κάνει λόγο για «άρση της ανωτέρας βίας στις εξαγωγές» στη Λιβύη.
Την «ανωτέρα βία» μπορεί να επικαλείται η NOC σε εξαιρετικές συνθήκες και της επιτρέπει να απαλλάσσεται από την ευθύνη σε περίπτωση μη σεβασμού συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου.
Στην ανακοίνωση, ο επικεφαλής της NOC M. Sanala εκφράζει την ικανοποίησή του για την επανάληψη της πετρελαϊκής παραγωγής.
«Είμαστε επιτέλους πολύ ευτυχείς που μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον σημαντικό σταθμό προς την εθνική αποκατάσταση», δηλώνει.
Η NOC είχε κάνει πρόσφατα λόγο για συνομιλίες, «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ», με προοπτική να επιτραπεί η επανάληψη της παραγωγής, η διακοπή της οποίας έχει προκαλέσει απώλειες άνω των 6,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης