Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα δάνεια με κρατική εγγύηση αυξάνουν το ρίσκο για τις γαλλικές τράπεζες

Fitch: Τα δάνεια με κρατική εγγύηση αυξάνουν το ρίσκο για τις γαλλικές τράπεζες
Τα δάνεια με κρατική εγγύηση αυξάνουν το ρίσκο για τις τράπεζες, εκτιμά η Fitch, σε έκθεσή της για τη Γαλλία 
Ο μεγάλος όγκος δανείων με κρατική εγγύηση ως αποτέλεσμα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα αυξήσει το ρίσκο για την ποιότητα περιουσιακών στοιχείων των γαλλικών τραπεζών μεσοπρόθεσμα, εκτιμά σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.
Επισημαίνεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις από πλευράς γαλλικού κράτους θα καλύψουν το 90% των ζημιών για ΜμΕ και επαγγελματίες και 70%-80% (και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90%) για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο, η αύξηση του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη για ορισμένες εταιρείες, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Περίπου το 40% αφορά εταιρείες με ετήσια έσοδα κάτω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες στην οικονομική κρίση.
Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 25% των κρατικών εγγυημένων δανείων, οι βιομηχανίες το 20%, οι μεταφορές το 7% και τα ξενοδοχεία – εστιατόρια το 7%.
«Η προέλευση των δανείων στις γαλλικές τράπεζες με κρατική εγγύηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι υψηλή σε σχέση με άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τομείς.
Οι γαλλικές τράπεζες είχαν δημιουργήσει περίπου 110 δισεκ. ευρώ δάνεια με κρατική εγγύηση μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2020, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο των 300 δισεκ. ευρώ εγγυήσεων που διατέθηκαν μέχρι το τέλος του 2020. (…)
Τα δάνεια έχουν χαμηλή κατανάλωση κεφαλαίου για τις τράπεζες επειδή μόνο το μη εγγυημένο τμήμα σταθμίζεται με κίνδυνο.
Αναμένουμε ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στον δείκτη Common Equity Tier 1, εκτός από ένα αρχικό βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Οι κεφαλαιακές επιπτώσεις από πιθανές απώλειες σε αυτά τα δάνεια θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες για τις τράπεζες λόγω της κρατικής εγγύησης και των διαθέσιμων αποθεμάτων ασφαλείας.
Ωστόσο, αναμένουμε η μη εγγυημένη έκθεση να δημιουργήσει υψηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων και απομειωμένα δάνεια προς το τέλος του 2020 και το 2021, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα καταργηθούν και τα δάνεια αρχίζουν να αποσβένονται», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης