Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ιδιωτικοποιήσεις: Πρώτα να πωληθούν οι μη εισηγμένες και εν συνεχεία οι εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο και βρίσκονται στο ΧΑ - Θα κατασκευαστεί άνοδος στην αγορά για να αυξηθούν οι αποτιμήσεις; Προσοχή στα χρηματιστηριακά παιχνίδια

  Ιδιωτικοποιήσεις: Πρώτα να πωληθούν οι μη εισηγμένες και εν συνεχεία οι εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο και βρίσκονται στο ΧΑ -  Θα κατασκευαστεί άνοδος στην αγορά για να αυξηθούν οι αποτιμήσεις; Προσοχή στα χρηματιστηριακά παιχνίδια
(upd3)Στο ναδίρ του χρηματιστηριακού κύκλου δεν πουλάς.
Την πάγια επενδυτική τακτική δεν πρέπει να αψηφήσει το ελληνικό δημόσιο το οποίο σχεδιάζει με ταχύρυθμες διαδικασίες να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι άπαξ και βρίσκονται στο επίκεντρο οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προφανές ότι έχει ξεκινήσει μια εντεινόμενη επιχειρηματολογία για το πότε ενδείκνυνται να πωληθούν οι εισηγμένες εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο.
Με βάση παρελθούσα εμπειρία στο εξωτερικό σε περιόδους όπου η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στον ναδίρ δεν πωλούνται οι εισηγμένες εταιρίες αφενός γιατί το κέρδος λόγω αποτιμήσεων θα είναι χαμηλό αφετέρου γιατί είθισται να προηγούνται οι πωλήσεις μη εισηγμένων εταιριών ή ακινήτων που εμφανίζουν μια περισσότερο ορθολογική αποτίμηση σε σχέση με την χρηματιστηριακή αγορά.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πολλοί θεωρούν ότι με τον Στουρνάρα υπουργό Οικονομικών και τον Χ. Λαζαρίδη σε επιτελική θέση θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν χρηματιστηριακό κλίμα σε επόμενη φάση ώστε να μπορέσουν να πωλήσουν τις εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, κοινώς να ανεβάσουν το χρηματιστήριο.
Ωστόσο το 2012 δεν μπορεί να είναι 1999 όπου τα χρηματιστηριακά παιχνίδια οργίαζαν.
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό στενότατη παρακολούθηση από την Τρόικα και ως εκ τούτου οι πειραματικές κινήσεις θα είναι πολύ περιορισμένες.
Τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις για να ευοδώσουν θα πρέπει να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ενδιαφερομένων και ταυτόχρονα προσδοκίες ότι η χώρα θα διασωθεί ώστε να μπορεί ο ξένος επενδυτής να ρισκάρει να επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδα.


Πρόσφατα ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είχε αναφέρει ότι  μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Σχεδιάζονται  να προχωρήσουν άλλες 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.
Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται 28 αποκρατικοποιήσεις.
Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο

Ο  Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει το ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μέσα από την δυνατότητα να αποδέχεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.
«Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».
Η Τρόικα ήδη διατυπώνει ενστάσεις και αντιδρά αλλά προφανώς φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος εξετάζει πολλά εναλλακτικά σενάρια.


Τρέχουσες αποτιμήσεις εταιριών του ευρύτερου δημοσίου τομέα εισηγμένες στο χρηματιστήριο

ΟΠΑΠ 1,64 δις

ΕΥΑΘ 143 εκατ

ΟΛΠ 265 εκατ

ΟΛΘ 132 εκατ

ΕΥΔΑΠ 350 εκατ

ΕΒΖ (ΑΤΕ) 35 εκατ

ΑΣΤΗΡ (ΕΤΕ) 208 εκατ

ΟΤΕ 1,1 δις

ΕΛΠΕ 1,6 δις

ΔΕΗ 575 εκατ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης