Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ύφεση 9,5% «βλέπει» η κεντρική τράπεζα το 2020 – Ανάπτυξη 4,8% το 2021 και 2,4% το 2022

Ιταλία: Ύφεση 9,5% «βλέπει» η κεντρική τράπεζα το 2020 – Ανάπτυξη 4,8% το 2021 και 2,4% το 2022
Ύφεση 9,5% «βλέπει» η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας φέτος 
Άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας κατά 9,5% αναμένει το 2020 η κεντρική τράπεζα της χώρας, ελέω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ιταλική οικονομία αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς ήταν από τις πρώτες που επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει τη μετάδοση της νόσου.
Σε ό,τι αφορά στο επόμενο έτος, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει στο 4,8% την ανάκαμψη, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ignazio Visco, είχε αναφέρει ότι η ύφεση της ιταλικής οικονομίας το 2020 θα κυμανθεί από 9,2% έως 13,1%.
Πριν λίγες ημέρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte προανήγγειλε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 60 δισεκ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ιταλική οικονομία, η οποία υποφέρει από τα δεινά που της επέφερε η πανδημική κρίση.
Ωστόσο, η επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος – η τρέχουσα εκτίμηση, πριν το νέο πακέτο στήριξης, έκανε λόγο για 10,4%.
Τα εν λόγω κεφάλαια, που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση προγράμματος ενίσχυσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα αντληθούν από ίδιους πόρους αλλά και από κοινοτικά κονδύλια.
Ούσα ήδη φορτωμένη με ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δυσβάσταχτα χρέη στον κόσμο, η ιταλική κυβέρνηση είναι σε δίλημμα:
Να αυξήσει τις δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία ή να μη λάβει άλλα μέτρα ώστε να μην επιδεινωθούν τα δημόσια οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ η οικονομική δραστηριότητα, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έχει αρχίσει να ανακάμπτει, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους επόμενους μήνες, οπότε θα σταματήσει η επενέργεια των μέτρων ενίσχυσης.
Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει δυο πακέτα τόνωσης της οικονομίας ύψους 75 δισεκ. δολάρια.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις οικονομικές δράσεις που έχουμε αναλάβει, να παρακολουθούμε τον αντίκτυπό τους και τελικά να είμαστε έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Giuseppe Conte σε οικονομικό φόρουμ την Τρίτη 16 Ιουνίου.
Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαθέσει επιπλέον πόρους όπου χρειάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης