Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alliance Bernstein: Πως η Fed αλλοιώνει την πορεία των αγορών και της αμερικανικής οικονομίας

tags :
Alliance Bernstein: Πως η Fed αλλοιώνει την πορεία των αγορών και της αμερικανικής οικονομίας
Οι νομισματικές πολιτικές προσφέρουν προστασία και κίνητρα στους επενδυτές, δημιουργώντας εύκολα στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση
Από τότε που η πανδημία βύθισε την παγκόσμια οικονομία τον Μάρτιο, η Federal Reserve επέκτεινε τον ισολογισμό της κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια για να στηρίξει τις χρηματοοικονομικές αγορές και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν επίσης υποσχεθεί «άνευ όρων στήριξη» όσο η πανδημία συνεχίζει να μαστίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.
Ποτέ πριν δεν έχει δοθεί σε μια ομάδα μη εκλεγμένων αξιωματούχων απεριόριστοι οικονομικοί πόροι, αναφέρει η Alliance Bernstein.
Το 1996, μια ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, του Alan Greenspan με τίτλο «Η πρόκληση της Κεντρικής Τραπεζικής σε μια Δημοκρατική Κοινωνία», είχε θέσει ένα προβληματισμό: «Πώς ξέρουμε πότε η νομισματική παρέμβαση έχει αυξήσει αδικαιολόγητα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων»;
Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανεξαρτησία της νομισματικής μας πολιτικής εξαρτάται από την εφαρμογή πολιτικών που είναι ευρέως αποδεκτές από τον αμερικανικό λαό και τους εκπροσώπους τους στο Κογκρέσο».
Τότε ο Greenspan δεν γνώριζε ότι οι μελλοντικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα κατασκεύαζαν ένα σύνολο πολιτικών που προσφέρουν κίνητρα και προστασία στους επενδυτές κλιμακώνοντας αδικαιολόγητα οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Το 1996, την ίδια χρονιά με την ομιλία του Greenspan, η αγοραία αξία των μετοχικών συμμετοχών των νοικοκυριών, άμεσα και έμμεσα, ανήκει στην ετήσια ροή του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος.
Έκτοτε, η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων ώθησαν τους περισσότερους δείκτες σε ιστορικά υψηλά.

Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για τους κύκλους πλούτου να ξεπερνούν τους οικονομικούς κύκλους και τους κύκλους εισοδήματος.
Αλλά αυτό που ήταν ασυνήθιστο είναι οι ενέργειες των πολιτικών, αναφέρει η Alliance Bernstein.
Κάθε φορά που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έπεφταν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμμετείχαν σε μια σειρά νομισματικών ελιγμών για να αντιστρέψουν την τάση.
Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας, μετά τη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση το 2008/09 και επίσης το 1ο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, το αντίθετο δεν συνέβη όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, ωθώντας τον λόγο των ιδίων κεφαλαίων προς το εισόδημα στα υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του 2019.
Η δημιουργία πλούτου, καθοδηγούμενη από την ανάπτυξη και την καινοτομία, ήταν πάντα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.
Αλλά η δημιουργία πλούτου που συνδέεται άμεσα με τους ελιγμούς της νομισματικής πολιτικής είναι αυθαίρετη και δημιουργεί άδικα, ανισορροπημένα και μη βιώσιμα αποτελέσματα.
Η αντίθεση στην επέκταση επικεντρώνεται στη δημιουργία αντικινήτρων για εργασία, ενώ ορισμένοι ανησυχούν επίσης για την αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.
Και αυτό την ώρα που οι νομισματικές πολιτικές προσφέρουν προστασία και κίνητρα στους επενδυτές, δημιουργώντας εύκολα στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση.
Οι υποστηρικτές και οι δικαιούχοι του τρέχοντος συστήματος έχουν πολλά να χάσουν εάν αλλάξει το σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης