Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,61% στις 632 μον. – Κλειδωμένη στο -20% η Intralot - Ορατές οι 600 μον.

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,61% στις 632 μον. – Κλειδωμένη στο -20% η Intralot - Ορατές οι 600 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στις 632 μονάδες ενώ η διάσπαση των 630 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για τις 600 μονάδες.
(upd10)Πτωτικά έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στις 632 μονάδες, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με επίκεντρο τις ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες - πλην της Εθνικής - ενώ τα κέρδη σε Τιτάνα +2,65%, ΟΤΕ +1,27%... διατήρησαν την αγορά οριακά πάνω από τις 630 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, νέο limit down κατέγραψε η μετοχή της Intralot ενώ οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ξεπέρασαν τα 1 εκατ. τεμάχια

Υπενθυμίζεται πως από χθες οι μετοχές της Intralot διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης μετά από σχετική απόφαση του ΧΑ.
Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές αγορές κατόρθωσαν να διαγράψουν τις πρωινές απώλειες και επιχειρούν ανοδικά.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη στην πανδημία του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία με την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 12,29 εκατ. καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 555 χιλ. ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Από την άλλη,  συναγερμό σήμανε στις ελληνικές Αρχές η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα ενώ κατά τη διαρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/7/2020) στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι οι τουρίστες θα εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe είναι ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup έχοντας την στήριξη όλων των χωρών της Βόρειας Ευρώπης απέναντι στην σοσιαλίστρια υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calvino.
Η νίκη του κεντροδεξιού Donohoe έχει μεγάλη σημασία καθώς υποστηρίχθηκε κυρίως από τις χώρες που εναντιώνονται στα ελαστικά κριτήρια για το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η Ολλανδία.
Από την άλλη, κορυφώνονται οι διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, παρουσίασε τη συμβιβαστική του πρόταση στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή προτείνοντας τη μείωση του 7ετούς προϋπολογισμού στα 1,074 τρισ. ευρώ.
Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το πιθανότερο σενάριο να υπάρξει συμφωνία τέλη Ιουλίου 2020 αλλά ίσως υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στον Αύγουστο του 2020 αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με την ανάλυση του, το Bruegel προτείνει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ να μην διανεμηθούν βάσει των κρουσμάτων καθώς διαπιστώνει ότι μπορεί να υπήρξαν χώρες που είχαν μεγάλες απώλειες λόγω κορωνοϊού, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης είναι διαχειρίσιμος.
Ειδικότερα αναφέρει και το παράδειγμα της Ελλάδας καθώς  μπορεί να είχε λίγα κρούσματα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγάλος λόγω της έκθεσής της σε τομείς που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες, κρατώντας με μεγάλη προσπάθεια την στήριξη των 630 μονάδων ενώ η διάσπαση τους θα οδηγήσει την αγορά προς τις 600 μονάδες.
Παράλληλα και οι διεθνείς αγορές έχουν εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης με πιθανό σενάριο να έχουμε διορθωτική κίνηση τις προσεχείς εβδομάδες ενώ το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν στις ΗΠΑ τέλη Ιουλίου ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς -1,95% και  Alpha Bank -1,81% και ακολούθησε η Εurobank -1% ενώ με κέρδη +0,86% έκλεισε η Εθνική..
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Motor Oil -3,52%, ΕΛΠΕ -2,74%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάνας +2,65%, ΟΛΠ +1,53% και ΟΤΕ +1,27%.
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα δεν μπορούν να ανακάμψουν και παραμένουν καθηλωμένες είναι η ανησυχία της αγοράς για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων.
Η Rothschild η σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 12-14 δισεκ. νέα NPEs λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας με βάση πηγές που μίλησαν στο bankingnews.gr.
Να σημειωθεί ότι η μέση εκτίμηση από τραπεζικά στελέχη είναι ότι λόγω της ύφεσης του 2020 στην ελληνική οικονομία θα δημιουργηθούν από 7 έως 9 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Η ΤτΕ στο χειρότερο σενάριο έχει εκτιμήσει ότι θα προκύψουν έως και 18 δισεκ. νέα NPEs.
Όσο μεγαλύτερο το ύψος των προβληματικών δανείων τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες για νέα κεφάλαια π.χ. είναι διαφορετικά να δημιουργηθούν 5 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια και διαφορετικά 12 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.
Επίσης η ανησυχία της αγοράς είναι ότι η λύση της bad bank μπορεί να επιφέρει πτώση στις τραπεζικές μετοχές έως 40% απόρροια της εμπλοκής κρατικών κεφαλαίων, άπαξ και ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να αναζητηθούν για την bad bank την κακή τράπεζα.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,21% από 1,09% χαμηλό ημέρας -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ σταθεροποίηση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 1,28%  και με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 141 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,55% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,86%.
Περί τις 12:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς -3,37% και Alpha Bank -2,85%... αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με Motor Oil, ΕΛΠΕ....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,61% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 635,04 μονάδες και χαμηλό 629,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,08 εκατ. ευρώ και όγκου 1,38 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 625 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 718 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 67 χιλ. αξίας 792 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 110 χιλ. τεμάχια αξίας 949 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι  680-690 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 343 μονάδες, έχοντας διασπάσει τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 και οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

Οι εξελίξεις με την Εθνική Ασφαλιστική
 
Πριν λίγο καιρό ο Μυλωνάς έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ Τράπεζα ζήτησε με επιστολή της στην  DGComp  παράταση έως το τέλος του 2021 ώστε να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στην συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής , κος Μυλωνάς και το διοικητικό συμβούλιο καθώς δεν έλαβαν απάντηση… πήραν μια απόφαση να επαναφέρουν την παγωμένη πρόταση του αμερικανικού fund CVC που προσέφερε 480 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σημειώνεται ότι το τίμημα είχε  κριθεί αρχικά, ως  μη ικανοποιητικό τίμημα από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόσφατα το bankingnews είχε αποκαλύψει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το CVC θα μειώσει το τίμημα και ήδη αναφέρεται ότι προτείνει 450-435 εκατ ευρώ, όταν ήδη η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Το βασικό πρόβλημα είναι πως  το διοικητικό συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως σε ένα deal με χαμηλότερο τίμημα … που πρόσφατα σχετικά απέρριψε
Aπό την άλλη, εάν δεν πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική στο CVC – σενάριο πιθανό αλλά όχι και βέβαιο – θα πρέπει να δρομολογήσει IPO δηλαδή είσοδο της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο σε ποσοστό αρχικά 35% ή 50%.
Με τις τωρινές παραδοχές με χρηματιστηριακούς όρους το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αμφίβολο εάν αποτιμάται 250-300 εκατ οπότε το IPO μπορεί να είναι αρνητική έκπληξη.
Μετά την χαμηλή προσφορά από το CVC και ενός IPO όπου η αποτίμηση θα είναι εντυπωσιακά χαμηλότερη… συμφέρει προφανώς το CVC.
Όμως μεταξύ του διλήμματος και της προσμονής της απάντησης από την DGComp… ο Μυλωνάς θα προβληματίζεται με το δίλημμα…

H επικαιρότητα

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνάνε από σήμερα (10/7/2020) οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά το πράσινο φως που του άναψε το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε απόφαση του 1934.
Μάλιστα, το προεδρικό διάταγμα ανήρτησε στον προσωπικού του λογαριασμό στο twitter, ο ίδιος ο Erdogan.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το TRT, έξω από την Αγιά Σοφιά έχει ήδη συγκεντρωθεί κόσμος για να προσευχηθεί.
Κατά των σχεδίων του Erdogan έχει ταχθεί η διεθνής κοινότητα.

Ως εφιάλτης χωρίς τέλος, συνεχίζει να πλήττει την Βόρεια και Νότια Αμερική ο κορωνοϊός, ενώ διεθνώς τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 12,29 εκατομμύρια, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 555 χιλ. ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ σε άλλες, όπως στην Κίνα και στην Αυστραλία, επιβάλλονται εκ νέου μέτρα σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας αναζωπυρώσεων.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.
Συναγερμό σήμανε στις ελληνικές Αρχές η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.
Ανοδικά κινούνται όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα εγχώρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα φαίνεται πως είναι άγνωστης προέλευσης, δηλ. «ορφανά».
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/7/2020) στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου ενώ μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι οι τουρίστες θα εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Παράλληλα ενισχύονται οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.
Ωστόσο αν και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα που επίσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της χαλάρωσης των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των εικόνων συνωστισμού.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με πτώση ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών ότι η πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να «παγώσει» εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,06%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,95%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,34% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -0,81%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με επίκεντρο την πανδημία του κορωνοϊού και η πορεία της ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,85%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,75%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,15% και ο Nasdaq στο -0,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,47% (19,41 δολ.).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2320 ευρώ, με άνοδο +0,86% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6198 ευρώ, με πτώση -1,81%, με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 957 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3090 ευρώ, με πτώση -1,95% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ, με πτώση -1% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,58 ευρώ, με πτώση -3,33% και με κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2035 ευρώ, με πτώση -2,63% και όγκο 162 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,76 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Lamda, Viohalco
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάνας, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,45 ευρώ με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 8,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,96 ευρώ, με άνοδο +1,27% και αποτίμηση 5,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,5820 ευρώ, με πτώση -0,94% και αποτίμηση 832 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,69 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 2,91 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,86 ευρώ, με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 895 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,68 ευρώ, με πτώση -2,74% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,34 ευρώ, με πτώση -3,52% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,3650 ευρώ με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,79 ευρώ με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με άνοδο +1,30% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,056 ευρώ, με πτώση -2,1% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,21% και το Ιταλικό 1,28% και το μεταξύ τους spread -7 μονάδες βάσης
 
Πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων σήμερα 10 Iουλίου 2020 με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,121% από 1,09% χαμηλό ημέρας ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,28%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 0,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,20% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,50 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,56 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,88% και απόδοση πώλησης 0,91%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,03% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 1,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,08 και μέση απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,21% και απόδοση πώλησης 1,18%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,55 μονάδες βάσης και 1,17% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 140,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης από 1,59% μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Ιουλίου 2020 στο 1,28%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/7/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,94%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης