Νέες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -1,2% και τα 39,1 δολ. το αμερικανικό WTI

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -1,2% και τα 39,1 δολ. το αμερικανικό WTI
Το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφει πτώση της τάξεως του -1% στα 41,8 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Πτώση καταγράφει σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdowns, τα οποία θα μπορούσα να περιορίσουν την πορεία ανάκαμψης της ζήτησης.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -1% στα 41,8 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει χθες (9/7) κατά -2%.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Αυγούστου 2020 υποχωρεί κατά -1,2% στα 39,1 δολ. ανά βαρέλι, με τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης να διαμορφώνονται στο -3%.
Image
Image
Οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και τα μεικτά στοιχεία που αφορούν τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης έχουν διακόψει την ανοδική τροχιά του «μαύρου χρυσού», με τις εβδομαδιαίες απώλειες για το Brent και το αμερικανικό WTI να ανέρχονται μέχρι στιγμής στο -2% και -3% αντίστοιχα.
Ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι οικονομίες και η ζήτηση καυσίμων θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία, η σημαντική άνοδος ρεκόρ που σημειώνεται στα ημερήσια νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 5,65 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 3,11 εκατ. βαρέλια.
Αντίθετα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση κατά 20 χιλ. βαρέλια, καθώς η ζήτηση στη χώρα έχει διαμορφωθεί στα 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, έναντι πτώσης κατά 593 χιλ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση της τάξεως των 75 χιλ. βαρελιών.
Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα, το οποίο είναι σημείο παράδοσης για το αμερικανικό WTI, σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 700 χιλ. βαρέλια.
Η ημερήσια παραγωγή της χώρας παρέμεινε σταθερή στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα Μαρτίου.
«Δε θεωρών ότι πολλοί έμποροι πετρελαίου θα προσπαθήσουν να υποβάλουν σημαντικές προσφορές στην αγορά σήμερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι τιμές ενδέχεται να συνεχίσουν να κυμαίνονται χαμηλότερα το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι «η νέα έξαρση του κορωνοϊού σε ορισμένα μέρα του κόσμου έχει δώσει λόγους στους επενδυτές να αναμένουν επιβράδυνση της ανάκαμψης κατά τους επόμενους μήνες».
Παράλληλα, ο Πακγόσμιας Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει στοιχεία σχετικά με την πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι χθες, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 60 χιλ. γεγονός που αποτέλεσε νέο ημερήσιο ρεκόρ ανόδου για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους.

IEA: Αναβάθμιση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 - Ο κορωνοϊός «θολώνει» το outlook

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κορωνοϊός «θολώνει» το outlook.
Ειδικότερα, ο ΙΕΑ αναθεώρησε την πρόβλεψή του στα 92,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα, επικαλούμενος μια μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στο δεύτερο τρίμηνο.
«Ενώ η αγορά πετρελαίου έχει αναμφίβολα σημειώσει πρόοδο… ο μεγάλος και σε κάποιες χώρες αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 είναι μια ενοχλητική υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο», ανέφερε ο IEA, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλέψεις του να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS