Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Ο Donohoe είναι ο νέος πρόεδρος - Νίκησε την Calvino στην δεύτερη ψηφοφορία

tags :
Eurogroup: Ο Donohoe είναι ο νέος πρόεδρος - Νίκησε την Calvino στην δεύτερη ψηφοφορία
Υπό την διαχείριση του 45χρονου Donohoe η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe είναι νέος επικεφαλής του Eurogroup κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο την Ισπανίδα Nadia Calvino, μετά τη απόσυρση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
Από το 2017 κρατά στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας.
Ο 45χρονος κεντροδεξιός υπουργός Paschal Donohoe θεωρείται ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Υπό την διαχείριση του Donohoe η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον «κέλτικο τίγρη» 10 χρόνια πριν.
Παράλληλα, αυτός ο «φαν» των ταινιών Star Wars προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.
Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, ενώ αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις Big 4 ή τις 4 μεγάλες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ο ίδιος έγραψε στο Twitter:
«Είναι μεγάλη η τιμή να εκλεγώ ως νέος Πρόεδρος του Eurogroup.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους μου στο Eurogroup τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσω μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη για όλους, αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις με αποφασιστικότητα».
Στις πρώτες του δηλώσεις, ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάκαμψη της  Ευρώπης.
Επισήμανε δε ότι στόχος του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο των κρατών μελών, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών.
Image
Τα συγχαρητήριά τους για την εκλογή του ανακοίνωσαν με αναρτήσεις τους στο Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αλλά και ο Επίτροπος Valdis Dombrovskis.

Image

Image
Image
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 10 ψήφους.
Υπενθυμίζεται ότι η Nadia Calvino, 51 ετών, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Κομισιόν που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, θεωρείτο για καιρό το φαβορί.
Ωστόσο, οι πολέμιοι της εκτιμούσαν ότι η  Ισπανίδα δεν είναι κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης